Terje Håkonsen slakter norske langrennsstjerner

Terje Håkonsen om norske langrennsløpere og menneskerettighetsbrudd i Kina: – Er dere så bundet av avtaler og inngrodd disiplin at dere ikke våger å mene noe selv?

Sist oppdatert: 11. juni 2021 kl 10.30
KRITISK TIL LANGRENNSSTJERNER: Snowboardlegenden Terje Håkonsen. Foto: Bård Gundersen
KRITISK TIL LANGRENNSSTJERNER: Snowboardlegenden Terje Håkonsen. Foto: Bård Gundersen
Lesetid: 2 minutter

I et nylig publisert leserinnlegg i avisen Vårt Land går snowboardlegenden Terje Håkonsen til frontalangrep på norske langrennsløpere og det han mener er «nitrist passivitet».

Bakgrunnen er menneskerettighetsbrudd i Kina, hvor OL går av stabelen neste vinter.

– Norske langrennsløpere vil ikke svare på spørsmål om menneskerettighetsbrudd i Kina. De er langrennsløpere, og ikke politikere, sier de. Lederne også. I noe som minner mistenkelig om et samkjørt opplegg preppet av skiforbundets kommunikasjonsrådgivere, skriver Håkonsen.

Snowboardprofilen er ikke redd for å kritisere verken utøvere eller andre. Han har vært i hardt vær etter uttalelser om den homofile freeskistjerna Gus Kenworthy – noe Håkonsen senere måtte beklage. Han har også refset Snowboardforbundet såpass at han ble beskrevet som en løs kanon av IOC-medlem Gerhard Heiberg.

I saken om menneskerettigheter i Kina gir Håkonsen kred til fotballandslaget som har markert seg mot tilsvarende i Qatar, hvor VM i fotball skal arrangeres. Men han gir sine vintersportsutøverne det glatte lag, og skriver:

– Og er ikke det et pussig sammentreff? Den organiserte idrettens regelverk, i Norge og internasjonalt, er fulle av bestemmelser om lojalitet og sanksjoner. Kan noen med hånden på hjertet hevde at Norges Idrettsforbund og underliggende forbund stimulerer til fri ytring og debatt blant sine utøvere? Kan de si og mene hva de vil uten å risikere straff?

Håkonsen skriver også at de norske langrennsprofilene klarer seg fint både økonomisk og karrieremessig uten OL:

– Mange av dem er søkkrike og svært attraktive i det norske sponsormarkedet. Og samtlige har et fantastisk konkurransetilbud utenom OL, i World Cup-konkurranser hver helg gjennom hele vinteren hvert år og VM annethvert år, skriver han.

Det er for øvrig i en artikkel på NRK at flere norske langrennsprofiler ikke ønsker å kommentere menneskerettighetsbruddene som er avdekket i Kina.

Terje Håkonsen har for øvrig selv flere ganger selv vært på plass i Kina og andre land hvor menneskerettigheter ikke står eller har stått sterkt. I 2006 arrangerte han ifølge VG konkurransen Oakley Masters i Kina, og i 2016 måtte han avlyse et besøk til Nord-Korea i siste liten fordi landet gjennomførte en atomprøvesprengning.

Les hele Terje Håkonsens kommentar her.

Publisert 11. juni 2021 kl 10.30
Sist oppdatert 11. juni 2021 kl 10.30
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen