I juli skrev Fri Flyt om TAC-general Henning Andersen, som krever en TTR-ranking som kvalifiseringssystem til OL i Sotsji. Det var han ikke alene om, og i den forbindelse har debatten om et nytt kvalifiseringssystem rast helt siden det ble klart at slopestyle ble en OL-gren.

Egen komité

Annonse

Til slutt ble det satt ned et utvalg med representanter fra FIS, TTR (Ticket To Ride), utøvere og dommere - FIS Snowboard Freestyle Task Force. Dette utvalget, med bl.a. generealsekretær i Snowboardforbundet Dagfrid Forberg representert, skulle diskutere problemene rundt systemet, og prøve å finne en løsning som er til det beste for alle. Signalene var positive, og også Gerhard Heiberg lettet på det firkantede sløret. 

Nå er derimot avgjørelsen tatt, og IOC holder fast på kvalifiseringssystemet de brukte til OL i Vancouver i fjor.

Ble ikke hørt

Dette utvalget skulle presentere et forslag til et nytt kvalifiseringssytem for FIS-styret i oktober, men FIS valgte å overlevere sitt forslag til IOC allerede i august, uten inspill fra den uavhengige gruppa.

Ifølge ESNP Sports mente FIS generalsekretær Sarah Lewis, at FIS Snowboard Freestyle Task Force aldri skulle legge frem forslag om kvalliksystemet, verken overfor Snowboardkomiteen eller IOC. 

Allerede etter de første møtene mellom FIS og TTR i vinter, viste Lewis liten velvilje overfor TTR.                                               - TTR-konkurranser kan bli inlemmet i FIS-kalenderen, gjøre dem gjeldende for FIS poeng, og dermed også del av kvallikprosessen til OL - hvis de følger FIS sine regler, uttalte hun. 

Generalsekretærens argument er at de kommersielle konkurransene ikke er åpne for alle, men kun for inviterte kjørere. 

FIS-Systemet 

Nå ser alt ut til å følge de gamle reglene, noe som vil si at det blir 30 menn og 30 kvinner på startstreken i slopestyle. Hvor mange utøvere hvert land for lov til å ta med avhenger av hvor høyt kjørerne har kommet på poenglista til FIS. Kvalifiseringsrenn vil bli holdt fra juli 2012 til januar 2014. Som i annen olympisk idrett er det et tak på fire utøvere i hver gren, og dersom kvota skal bli fylt må alle fire være innenfor topp 30 på poenglista. 

Reaksjonene lar ikke vente på seg, og det gjenstår å se hvilke protesttiltak snowboardmiljøet vil sette i verk dersom FIS har lukket forhandlingsporten for godt.

"Complete violation of our sport - Its time for the snowboard community to pull their shit together and engage in this issue." - Leder av snowboardforbundet, Dagfrid Forberg i natt. 

Fri Flyt kommer tilbake med flere reaksjoner utover dagen