I går uttalte leder av The Arctic Challenge og Snowboard-VM 2012 Henning Andersen, at FIS-systemet ikke fungerer slik det er i dag. IOC organiserer de olympiske lekene, og Andersen mener komitéen har et moralsk ansvar for finne en løsning som er til det beste for snowboardsporten.

IOC-medlem Gerhard Heiberg satte av fire minutter til Fri Flyt mellom møter i Sør Afrika, og svarer på kritikken til Andersen.

Annonse

- Det er forsåvdt greit å si at vi har et ansvar, og vi er åpne for å diskutere fram en løsning. Likevel er det til syvende og sist FIS de må snakke med, sier Heiberg. 

Positiv til løsning

- Hvorfor har FIS ansvaret for kvalifiseringen?

- Da snowboard kom på OL-programmet i 1998 var det FIS som hadde ansvaret, og vi står bak FIS fordi det fungerer greit. Nå har det jo vært mye debatt rundt dette systemet i snowboardmiljøet, og jeg har fått signaler om at det foregår positive samtaler mellom FIS og TTR. Vi ser fram til å finne en løsning som er til det beste for alle, gjentar Heiberg. 

Trenger regler

Andersen mener i tillegg at den strenge organiseringen som følger med et OL skviser safta ut av sporten, og at de frie tøylene er nettopp det som gjør at snowboard appellerer til ungdom. Heiberg kan på sin side ikke se at OL kan være annet enn positivt. 

- Jeg kan ikke se at OL er ødeleggende på noen måte. Jeg tror derimot at det får fryktelig mye å si både for twintip og snowboard. Vi ser jo at interessen rundt sportene øker etter deltagelse i et stort mesterskap, hevder han, men legger til at de må kunne organisere seg. 

- Vi må ha et regelverk på det olympiske programmet, og også de nye sportene må kunne innordne seg etter det. Ellers står de som ikke vil delta fritt til det. Jeg føler likevel at både snowboard og twintip viser stor intersse, og med det store potensialet som ligger der mener jeg at de hører hjemme i OL, og at det var riktig å inkludere slopestyle, avslutter IOC-representanten.