Helårs airbag for snøbrett og freeski på Marikollen

– En mulighet til å prøve på alt som er litt skummelt og nytt

Snøbrett- og freeskimiljøet i Norge kan glede seg over nyheten om helårsanlegg med airbag i Marikollen skisenter.

Sist oppdatert 14. februar 2024 kl 14.45

– Det finnes bare en håndfull slike anlegg i Europa. Norske utøvere har måttet reise til Sverige eller Østerrike for å få tilgang til slike helårsanlegg, som nå etableres i Marikollen, sier prosjektleder i Brettforbundet, Sondre Hylland.

Fri Flyt møter nesten hele det norske landslaget i snowboard i Marikollen, som fra våren av kan glede seg til et helårsanlegg med egen heis og airbag. Sparebankstiftelsen DNB har støttet prosjektet med fem millioner kroner.

BAKMANN: Prosjektleder i Brettforbundet, Sondre Hylland. Foto: Christian Nerdrum
BAKMANN: Prosjektleder i Brettforbundet, Sondre Hylland. Foto: Christian Nerdrum
DOMBÅS STORE SØNN: At sesongen ikke ble helt som planlagt, tar Marcus Kleveland med knusende ro. Foto: Bård Gundersen
Les også

– Jeg synes fortsatt det er best å kjøre snø, men for sommeren så funker det over all forventning, sier Marcus Kleveland.

Marikollen har hatt et vintertilbud med airbag et par vintre, men nå skal altså anlegget være mulig å bruke på sommeren. I skrivende stund bygges hoppene som permanente konstruksjoner, deretter dekkes «in-run» og hopp med plast, som ved vanning blir mulig å skli på.

Har vært savnet

Landingen erstattes med en gigantisk luftpute.

– At vi får det hjem nå, det gjør at vi da skal sloss om den førstepassen, sier trener for snowboardlandslaget Morten Kleivdal.

– Mener du at det har satt dere litt tilbake, at dere ikke har hatt et slikt anlegg?

– Ja, litt. Vi har jo prestert de siste årene, men det er det at vi har reist utlands for å trene. Det å slippe den reisen og de belastningene nå gjør at vi kan fokusere litt mer på bare å trene.

MINDRE REISING: Bendik Gjerdalen skal bruke den nye bagen til å trene seg tilbake etter korsbåndskade. Foto: Christian Nerdrum
MINDRE REISING: Bendik Gjerdalen skal bruke den nye bagen til å trene seg tilbake etter korsbåndskade. Foto: Christian Nerdrum

Det varierer hvor mye de ulike utøverne har trent på slike bagger gjennom året. Mens Marcus Kleveland har relativt få timer på bagen, forteller Bendik Gjerdalen at han hadde hele åtte uker på bag i sommer. Trening på bag blir ikke noe mindre relevant for ham nå, ettersom han røk korsbåndet i november.

– Når du får et fasilitet som dette, så kan du ta igjen mye tapt tid ganske fort. Det handler mer om arbeidsvilje enn kanskje talent, nødvendigvis.

IMPONERT:  Verdensmester Marcus Kleveland er mektig imponert over kjøringen til Birk Ruud. Foto: Christian Nerdrum
IMPONERT: Verdensmester Marcus Kleveland er mektig imponert over kjøringen til Birk Ruud. Foto: Christian Nerdrum

Kleveland innrømmer også at bagen er uunnværlig i dagens progresjon, men nekter likevel på at han vil komme til å flytte fra Dombås.

– Nei, altså jeg pendler veldig mye mellom Dombås og Oslo uansett. Så det å bruke litt mer tid rundt Marikollen, Lillestrøm og Oslo nå, det må bare bli sånn. Det er helt greit, fordi jeg får trent og gjort det som jeg digger mest - å kjøre snowboard.

Birk Ruud trener på airbag i Marikollen på Rælingen. Foto: Christian Nerdrrum
Les også

Åpent for alle

Helårsanlegget skal være åpent for bredde og topp. Landslagsløpere vil kunne bruke dette anlegget på linje med egenorganiserte og klubbkjørere innen både snøbrett og freeski.

– Det som er bra med bag, er at man har mulighet til å prøve på alt som kanskje er litt skummelt og nytt, sier Hanne Eilertsen.

I dag er Eilertsen og Bettina Roll de eneste jentene på landslaget.

– Vi er jo ikke så veldig mange jenter på brett i Norge, så jeg håper jo at dette her kan bidra til at det kommer flere opp, som vil kjøre slope style og big air og konkurrere.

SAVNER FLERE JENTER: Hanne Eilertsen er for tiden en av to jenter på det norske landslaget i snowboard. Foto: Christian Nerdrum
SAVNER FLERE JENTER: Hanne Eilertsen er for tiden en av to jenter på det norske landslaget i snowboard. Foto: Christian Nerdrum

Det blir ny heis tilhørende anlegget og to hopp i forskjellig vanskelighetsgrad for å dekke behovet og etterspørsel til de fleste nivåer.

– Dette blir en milepæl innen anleggsutvikling og tilrettelegging for idrettene snøbrett og freeski i Norge, slike anlegg bidrar til enorm utvikling av idrettene, sier Hylland.

FRAMTIDEN SIKRET: Å drifte Norges eneste superpipe koster halvannen million kroner i året. Den regninga tar nå Oslo kommune etter torsdagens budsjettvedtak i bystyret. Foto: Vegard Breie
Les også

Mange involverte

Leder i Rælingen Skiklubb Alpin, Cecilie Wenger, er stolt over innsatsen klubben har lagt ned for å realisere anlegget.

– For brett- og freeskimiljøet, er dette er en drøm som går i oppfyllelse. Å kunne ha et slikt anlegg et steinkast hjemmefra, vil gi muligheter for daglig trening for de som bor tettest på, uten enorme kostnader knyttet til reisevirksomhet. Uansett sparer anlegget både økonomi og miljø for alle kjørere i Norge, forsikrer Wenger. 

Bagen har ikke vært åpen hittil denne sesongen, da det har vært forsinkelser med utstyrsleveranse, men nå er både in-run og bag under bygging. Det forventes ferdig til våren. Da vil anlegget kunne brukes året rundt, både på helgebasis og gjennom ulike leieavtaler for klubb og lag.

HAR EN PLAN: Øyvind Kirkhus har store ambisjoner for sin snowboardkarriere. Foto: Christian Nerdrum
HAR EN PLAN: Øyvind Kirkhus har store ambisjoner for sin snowboardkarriere. Foto: Christian Nerdrum
KLAR FOR GJENNOMBRUDD: På tross av at sin unge alder, har Øyvind allerede markert seg i på internasjonalt nivå. Foto: Christian Nerdrum
Les også

– Spesielt alpingruppa har vært en sterk pådriver i prosjektet, i tillegg til sterke ildsjelder i klubben med Geir Kolstad i spissen. I kjølvannet av helårsanlegget har også en ny gruppe i Rælingen Skiklubb sett dagens lys: Rælingen Skiklubb, Freeski og Snowboard, sier Wenger som allerede er på jakt etter trenere.

Det er Sparebankstiftelsen DNB, Kulturdepartementet, Norsk Tipping, Olympiatoppen, Brettforbundet, Skiforbundet og Rælingen Skiklubb alpin som har bidratt inn i prosjektet.

Publisert 12. februar 2024 kl 13.23
Sist oppdatert 14. februar 2024 kl 14.45
annonse
Relaterte artikler
NYE TALENTER: Unge og gamle får mulighet til å kjøre med og mot Mons Røisland & Co. Foto: Magnus Gulliksen
Mons Røisland inviterer til familiedag i lokalanlegget

Kjør med stjernene i Kirkerud: – Lavterskel

IKKE FULL JEKK: Skal du tweake litt, så hjelper det å slippe til litt blod og luft til ankler og knær. (Snowboarder Markus Olimstad i parken på Tryvann). Foto: Christian Nerdrum
Alltid full jekk eller variere litt?

– Gøy å ikke være så fastspent

DE SEKS: Her har du de seks mest vanlige stedene å grabbe på brettet. Foto: Christian Nerdrum
Grabs - Dos and don'ts

– Det er noen ulovlige også

INVITERER: Krister Kopala deler erfaring på Splitboard Festival i Finnmark. Foto: Nikolai Schirmer
Kopala inviterer til splitboardfestival i Finnmark

– Smal sak å finne god snø

INDY AIR: Markus Olimstad i en backside 360 med indygrab. Foto. Christian Nerdrum
Backside 360 på snowboard

– Nå skal vi nørde litt

FYSISK: – Jeg føler en slags konstant uro i kroppen, og har hatt fysisk arbeid siden jeg kutta ut videregående etter første klasse, sier Krister Kopala. Foto: Anders Vestergaard
Brettfenomen Krister Kopala

– Snowboard ble utløpet for uroen

MELON: Markus Olimstad i en backside 180 melon.
Frontside og backside 180

– Det første trikset jeg lærte meg

LEO OG TERJE: Leo Cittadella og Terje Haakonsen tar over importen av Hovland Snowskates.
Blir importør av snowskate

Haakonsen satser nytt

annonse
KJEKS GAMES: Mons Røisland sikret seg to bronser på 24 timer under X Games i Aspen, Colorado. Foto: Brettforbundet
Røisland med to X Games-medaljer på under 24 timer

Takker oppkjøring på Geilo: – Perfekte forhold

Lille Alaska ligger på Hurum.
Se film fra brettkjøringen i Drøbaksundet

Unik mulighet: – Bratteste jeg har kjørt

Splitboard pudder
Splitboard – guide til støvler, brett og bindinger

Full frihet med splitboard på topptur

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen