På pressekonferansen i formiddag informerte politiets stabssjef Morten Pettersen, politimester Astrid Nilsen og Bård Rannestad, som er seksjonsoverlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, om status for redningsarbeidet etter snøskredet som gikk i går ettermiddag.

Les også: Fire fortsatt savnet etter snøskred i Troms

Annonse

Været og forholdene i området er fortsatt svært vanskelige. Det blåser storm og skydekket er lavt, slik at det ikke er mulig å fly inn i området med helikopter eller fly. 

Ifølge kjentmann Aadne Olsrud, som også var skredobservatør i Tamokdalen sist vinter, var det to helikoptre og rundt 150 personer som jobbet med redningsaksjonen i Tamokdalen i går ettermiddag. Han melder videre at forholdene og skredfaren i området fortsatt er for stor til å gjenoppta søk der de savnede er sett sist. 

For stor risiko
Så langt er det gjort overflatesøk og søk med lyskastere og nattbriller med helikopter i området. Skredfaren er ifølge politiet hevet fra nivå tre til nivå fire, og det er for risikofylt til å gå inn i skredområdet med bakkemannskaper. Det ventes noe bedring i været sent i kveld og utover natten og morgendagen. 

Helikopteret hvirvler opp snøen slik at det ikke kan flys nær nok til bakken til at søk med søker og mottaker ikke er mulig. Det henger også en stor skavl og det ligger fortsatt store snømengder over skredet, slik at det er ikke forsvarlig å sende inn bakkemannskaper. 

– Men mannskapene er i beredskap på stedet, og skulle været bedre seg slik at det blir mulig å fly inn i området, vil leteaksjonen bli gjenopptatt, sa stabssjef Morten Pettersen på pressekonferansen. 

Les også: Storstilt redningsaksjon etter snøskred i Tamokdalen 

Håpet om overlevende svinner
Det søkes fortsatt med håp om å finne de savnede i live, men seksjonsoverlege Bård Rannestad ved UNN poengterer at sjansen for å finne overlevende etter skredulykker 

– Om folk er begravet av skredet, er prognosene dårlig. Det er fortsatt sjanser for å finne overlevende i overflaten av skredet. Men dersom de er begravet i skredet, synker sjansene for overlevelse for minutt til minutt, sa Rannestad under pressekonferansen i formiddag. 

Les også: Frykter det verste 

Den femte personen, som var en av to svensker i følget, skal avhøres i detalj av politiet i dag. 

– Vi vet fortsatt ikke om de savnede hadde kjennskap til de lokale forholdene, eller om de var en del av en organisert tur. Det vil vi prøve å finne ut av gjennom samtaler med den femte personen i følget i dag, sier Pettersen.