– Personlig har jeg ikke noe stort håp

– Jeg er ganske sikker på at det ikke blir noe lykkelig utfall i denne situasjonen. Det er sannsynlig at det blir en trist utgang, sier den finske frikjøringsnestoren Jarkko-Juhani Henttonen om skredet i Tamokdalen, hvor fire personer er savnet.

Sist oppdatert 3. januar 2019 kl 10.19
LOKALKJENT: Jarkko-Juhani Hentonen er en av de som kjenner fjellene i Tamokdalen best. Foto: Mikko Lampinen
LOKALKJENT: Jarkko-Juhani Hentonen er en av de som kjenner fjellene i Tamokdalen best. Foto: Mikko Lampinen

Den erfarne finske snowboarderen, som har deltatt i en rekke internasjonale frikjøringskonkurranser, kom til Tamokdalen for første gang i 2006. Han er med på å drive et overnattingssted i dalen, men er ikke i området nå. I går kveld fikk han oppdateringer på telefon om en ulykke som ser ut til å ha rammet det finske toppturmiljøet hardt. 

FIRE SAVNET ETTER SNØSKRED I TAMOKDALEN. 

– Personlig har jeg ikke noe stort håp om at de finner overlevende. Det er for lenge siden de ble meldt savnet, sjansene er små om de har vært under snøen så lenge, sier Jarkko-Juhani Henttonen. 

Henttonen kjenner ikke personlig noen av de som er savnet. Slik han har fått forklart det, var det en gruppe på fem som dro på tur onsdag. En svensk 17-åring snudde rundt 1000 meter over havet, rundt 400 meter under toppen. Resten av følget, en svensk kvinne og tre finske menn, fortsatte mot toppen. 

– Blant finner er Tamokdalen et populært område for toppturentusiaster, antakelig nummer to etter Lyngsalpene, sier Henttonen.  

Ulykken skal ha skjedd på den vanlige ruta som brukes både på vei opp og ned fra fjellet, blant annet beskrevet i guidebøkene «Toppturer i Norge» og «Toppturer i Troms». Det er ansett som et krevende fjell, vurdert til terrengklasse 3, komplekst. Det betyr at det ikke går an å komme til toppen uten å krysse skredterreng. Jarkko-Juhani Henttonen er selv skredinstruktør og beskriver Tamokdalen som et forholdsvis krevende område, med mye snø og bratte fjellsider. Blåbærtinden er et av fjellene hvor det er faste skredbaner. 

– Men også Tamokdalen har mye trygt terreng, sier han.

Det har tidligere vært flere skredhendelser i området, men ingen dødsulykker knyttet til topptur og skred.  

Jarkko-Juhani Henttonen står bak en rekke arrangementer har vært med på å sette Tamokdalen på kartet, spesielt for finske entusiaster. Han har også bidratt til at det er spektakulære bilder fra området i filmene til snowboardproffen Antti Autti. 

– Frikjørerne i Tromsø kaller Tamokdalen for «The Valley of Finns», og det er god grunn til det. Det er mange finner der i den beste topptursesongen i mars, april og mai. Jeg har dratt dit med jevne mellomrom siden jeg dro dit første gang i 2006, og er halvveis fastboende, siden jeg er der 3-4 måneder i året, sier Hentonen, som har vært en sentral miljøskaper sammen med norske Aadne Olsrud. 

– Jeg kom dit første gang etter å ha møtt Aadne gjennom felles venner og betrakter det nå som mitt andre hjem, sier Henttonen. 

Han synes det er for tidlig å si hvordan det finske skimiljøet vil reagere på ulykken. 

– På lang sikt vil vi alle lære, sier han. 

Fri Flyt har også vært i kontakt med Aadne Olsrud, som er sentral i miljøet og bor ved startstedet for turen til Blåbærtinden. Han er fullt opptatt med å vurdere mulighetene for å sende letemannskaper opp til selve skredet. Olsrud uttaler seg ikke til media, men la ut følgende post på sin Facebook-side torsdag formiddag: 

«I guess most people has heard what´s going on here in Tamok atm.
4 persons missing i Blåbærfjellet since yesterday around 15:00 h.
There has been observed avalanche release near where they where last seen.

There has been put in all available resources to execute a rescue. 
Among others 2 helicopters and around 150 rescuers was present yesterday afternoon.
Unfortunately the weather and current avalanche risk has not allowed anybody to enter the search area.
Atm. the weather are expected to increase as well as the avalanche hasard.
Rescue operation are currently on hold.»

LES OGSÅ: En legendarisk utstyrsprat

HJEMME: Jarkko-Juhani Hentonen på toppen av Sjufjellet, en av nabotoppene til Blåbærtinden, sammen med datteren sin.
HJEMME: Jarkko-Juhani Hentonen på toppen av Sjufjellet, en av nabotoppene til Blåbærtinden, sammen med datteren sin.
Publisert 3. januar 2019 kl 10.19
Sist oppdatert 3. januar 2019 kl 10.19
Relaterte artikler
TRAGEDIEN I TAMOK: Fire mennesker, tre finner og en svensk statsborger, omkom i snøskredtragedien i Tamok i januar. Denne ulykken er en av årsakene til at turistnæringa i Troms nå går sammen for å stoppe skredulykkene i fylket. Foto: Sjur Melsås
Troms overrepresentert i skredstatistikk

Sammen for å stoppe skredulykkene

– UTROLIG TRIST: Jarkko-Juhani Henttonen kjenner fjellene i Tamokdalen svært godt, og han har forståelse for at siste del av leteaksjonen i Tamok er utsatt til våren. Foto: Privat
Skredtragedien i Tamokdalen

– Forferdelig trist

MANGLER LOKASJON: Redningsmannskapene i Tamokdalen har ikke lokalisert den fjerde sender/ mottakeren i skredområdet i bakgrunnen. Nå utsettes letearbeidet til våren. Foto: Sjur Melsås
Skredtragedien i Tamokdalen

Derfor finner de ikke fjerdemann

Søket etter den siste savnede etter skredet i Tamokdalen 2. januar fortsetter. Foto: Sjur Melsås
Skredtragedien i Tamokdalen

– Situasjonen er vanskelig

I kveld vil det blir søkt videre etter den siste av de savnede skiløperne i som ble tatt av skredet i Tamokdalen 2. januar. Foto: Sjur Melsås
Skredtragedien i Tamokdalen

Avsluttet søk for i kveld

Den tredje av totalt fire skredtatte skiløpere i Tamokdalen er hentet ut av fjellet i dag. Det graves videre etter den siste. Foto: Sjur Melsås
Skredtragedien i Tamokdalen

Gravingen skredet satt på vent

Helikoptrene som bistår i operasjonen med å få de savnede skredtatte skiløperne ned fra Blåbærfjellet har parkert for dagen. Foto: Sjur Melsås
Skredtragedien i Tamokdalen

Avsluttet graving etter de skredtatte

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue