Recco-søket med helikopter etter den siste omkomne i Tamokdalen ga åtte markeringer. Disse markeringene vil bli sammenstilt med annen informasjon, for å se om det er noen som skal sjekkes grundigere, sier politiet på Twitter. 

Søket etter den fjerde personen ga ingen konkrete resultater i dag, og situasjonen er vanskelig, sier lensmann Anders Nilsen i Troms politidistrikt. 

Annonse

Han forklarer at selv om dagens helikoptersøk ga åtte markeringer kan søkeren reagere på flere ulike ting, inkludert jern i fjellet. 

På onsdag skal det avgjøres hvordan man kan gå videre med søket på torsdag og fredag.   

De siste savnede, en finsk skiløper, ble tatt av snøskredet for snart tre uker siden. 

Det er en svensk kvinne og tre finske menn som ble tatt av skredet i Tamokdalen 2. januar. Det gikk skispor inn i skredet, som er 300 meter bredt og 600-700 meter langt, men ikke ut av det.

Sist onsdag ble den første av de fire savnede funnet omkommet i skredet og gravet ut av hjelpemannskaper. 

Les også: En funnet omkommet 

Dagen etter ble de to neste funnet og gravet fram. Letemannskaper har søkt gjennom hele helgen etter den siste men vedkommende er fortsatt ikke funnet. I motsetning til de tre første som ble lokalisert ved hjelp av søker/mottakerutstyr festet på helikopter som fløy over skredet, har ikke letemannskapene greid å lokalisere hvor i skredet den siste savnede befinner seg. 

Saken fortsetter under

Foto: Sjur Melsås
Foto: Sjur Melsås

Kan være innkapslet i mye snø
Skredekspert Espen Nordahl i Tromsø, som også er engasjert i NVEs varsom.no og RegObs-tjenester, forklarer på generelt grunnlag at det kan være flere grunner til at den siste savnede ikke er funnet og at letemannskapene har problemer med å lokalisere personen selv om vedkommende er utstyrt med Recco. 

– Det er vanskelig å si hvorfor letemannskapene med hunder ikke finner den siste personen, men det er mulig at vedkommende er for mye "innkapslet" i snø, sier Nordahl.

Alt om skredtragedien i Tamokdalen

– Aldri, aldri bli tatt av snøskred
– Jeg håper det kommer en skikkelig rapport om denne hendelsen i etterkant, slik at man kan henge ut læringspunktene. Og det handler om å fokusere på forebygging. Aldri, aldri bli tatt av snøskred. Så enkelt men så ufattelig vanskelig, sier Nordahl.

Han trekker fram at det å formidle kunnskap og holdninger om snøskred i Nord-Norge er en utfordring. 

Les også: Disse kubene skal forebygge skredulykker 

Førstkommende torsdag arrangerer Troms Turlag (DNT) et åpent møte med tema "Hvordan forebygge skredulykker i vinterfjellet" på Tromsø bibliotek og byarkiv. Dit kommer CARE-senteret ved Universitetet i Tromsø, Fjellsportgruppa i Troms Turlag, NVE, Reiselivsklyngen Arctic-365, DNT og Tromsø kommune. Politiet, Røde Kors og Visit Tromsø er også invitert. De ulike aktørene vil fortelle om sitt arbeid for sikker ferdsel i gjellet, og spesielt inn mot informasjon, kunnskap og holdninger hos skigåere. 

Mer informasjon om møtet