Dårlig vær og nattemørke gjør at mannskapene som jobber med å grave fram de skredtatte skiløperne i Tamokdalen har måttet avslutte innsatsen for i dag. 

– Vi har avsluttet for dagen, og lagt planer for oppstart i morgen tidlig, sier John Kåre Granheim, som er innsatsleder i politiet. 

Annonse

I dag har letemannskaper gravet fram den første av de fire skiløperne som ble tatt av snøskredet 2 januar. Vedkommende ble hentet ned fra fjellet med helikopter i 14-tida. Den omkomne ble fraktet videre med bårebil.

Les også: En funnet omkommet 

Saken fortsetter under

Den omkomne skredtatte skiløperen ble fraktet videre med bårebil. Foto: Sjur Melsås
Den omkomne skredtatte skiløperen ble fraktet videre med bårebil. Foto: Sjur Melsås

Granheim forklarer at jobben med å grave ut de tre skiløperne som ble tatt av snøskredet 2. januar er tidkrevende. Arbeidet utføres for hånd, og beskrives som krevende. Derfor mener han at det er mer effektivt å gjenoppta jobben i morgen enn å forsøke å grave etter de omkomne i natt. 

– Det er krevende. Det er tidkrevende arbeid. Mannskapene som er her skal også bidra i morgen. De har bedre forutsetninger for å gjøre en god jobb i morgen. Det har de ikke om de skal være der oppe og jobbe i natt. Da er de ikke klare i morgen tidlig når det er dagslys, sier Granheim. 

Les også: Snøskred og reiselivet 

I forkant av innsatsaksjonen for å hente ut de savnede, har forsvaret sprengt ut snømasser ved skredet og sikret området for graving og uthenting. 

Selv om arbeidet er tungt og været sørger for ytterligere utfordringer, håper Granheim likevel at mannskapene vil få fram de tre siste savnede, antatt omkomne etter skredet i morgen. Videre leting etter de omkomne avhenger imidlertid av at forholdene for letemannskapene er trygg nok til å fortsette.

– Jeg kan ikke love noe. Det må gjøres en ny vurdering på skredfaren i morgen. Men vi skal gjøre det vi kan for å få dem ut (i morgen, journ.anm.), sier han. 

Granheim vil ikke si hvem av de savnede som er funnet eller hvilken snødybde vedkommende er funnet på.

– Vi kan ikke gi opplysninger om ofrene til media som jeg ikke er sikker på at de pårørende har fått.

Kommentar: Tanker etter en ny stor skredtragedie 

Det er Norsk Folkehjelp, Røde Kors, politiet og Forsvaret som er med på operasjonen med å få de savnede skiløperne ut av skredet. 

Her har vi samlet stoff om snøskred