Det bekrefter politiet i Troms torsdag kveld. Men bedringen i været ble for kort til å gjennomføre det planlagte søket, som har stått på vent i over et døgn. Også et helikopter fra Forsvaret måtte snu på grunn av værforholdene.  Fire personer er fortsatt savnet etter det store snøskredet som gikk onsdag ettermiddag. 

Les også: Frykter det verste 

Annonse

Etter at politiet har snakket med den svenske løperen som var i følge med de fire savnede, har de fått oversikt over hva slags utstyr de savnede hadde på seg og med seg da de la ut på tur. Alle de savnede har skredsøkere på seg, sier stabssjef Morten Pettersen. 

Nedbør og vind av storm styrke har gjort redningsarbeidet vanskelig, og gjør det også uforsvarlig å sende inn bakkemannskap for å lete. Men bedring i været i kveld gjør det mulig å gå inn med helikopter. 

– De har lyskastere på helikoptret og det er snakk om å søke med hengende antenne under helikoptret, sier skredekspert Espen Nordahl i Tromsø til Fri Flyt. 

Les også: Fire fortsatt savnet etter snøskred i Troms 

Han tror imidlertid sjansen for å finne de savnede i live er liten, men håper at søket vil være vellykket. 

– Jeg tror nok med sikkerhet at alle er tatt, dessverre. Nå håper jeg bare de klarer å lokalisere og få dem gravd frem raskt. De pårørende er på vei oppover, sier Nordahl. 

Med det været som har vært i området de siste dagene og skredfare på nivå tre av fire på varsom.no var det krevende forhold i fjellet da de svenske og finske skiløperne la ut på topptur til Blåbærfjellet på onsdag. Nordahl vil imidlertid ikke kommentere vurderingen om å legge ut på tur. 

– Jeg vil ikke si noe på vegne av andre, for jeg vet ikke hvilke vurderinger de gjorde.Men at det er utfordrende forhold nå er klart. Skredvarslene for Indre Troms på varsom.no gir en klar indikasjon på det, sier han. 

Les også: Disse kubene skal forebygge skredulykker 

Kart som viser den planlagte ruta opp Blåbærfjellet. Kart: politiet
Kart som viser den planlagte ruta opp Blåbærfjellet. Kart: politiet