«La dem dø. Grav dem fram til våren»


KOMMENTAR: Det er slike kommentarer som dukker opp i kommentarfeltet etter overskrifter som; «her leker de med livet», og «null respekt for livet».

Sist oppdatert 5. februar 2016 kl 16.04
ARKIV: Her fra en redningsaksjon. Foto: Tore Meirik
ØVELSE: Norsk Luftambulanse og andre redningsarbeidere øver på snøskred. Foto: Tore Meirik.

Ja, hei! Det er meg dere prater om. En sønn, et barnebarn, en onkel, en kjæreste og et menneske. Det er jeg som har et halvt atomkraftverk på hodet, og mere lumen enn du noen gang får på bilen din. Det er mitt lys dere ser i Tromsø Alpinpark, Kattfjordeidet, Kvaløya, Lavangsdalen og i Lyngen. Det er jeg som leker med livet mitt. Det er jeg dere vil ha død, helst ikke gravd frem før blomstene springer. I flere tonn med snømasser, der skal jeg helst ligge, lenge. 

Fri Flyt har lenge dekket konflikten i Tromsø: Mediakritikken fortsetter

Jeg er skikjører i Tromsø.

I følge media er jeg respektløs ovenfor livet mitt. Jeg har heldigvis vært veldig privilegert, fått god opplæring og vært mye på tur med en av Norges fremste innen skred. Jeg husker en gang han sa til meg, «Er du beredt til å dø i dag?» jeg svarte kontant «Nei.». Det spør jeg meg om hver gang jeg er på ski i skredterreng, er jeg klar til å dø i dag? «Nei, jeg vil dra på ski i morgen også», er ofte svaret. Så jeg kan bekrefte ganske kjapt at livet er kjært for meg, og jeg vil gjerne bruke et helt liv på ski enn å ofre det for en enkelt hasardiøs nedkjøring. 

Derfor blir jeg utrolig oppgitt og sint av medias fremstilling av skikjørere og skikjøring her i Troms. I artiklene som blir publisert med dramatiske overskrifter spør de ofte feil folk, og svarene er deretter. For all del, det er bra hvis det har en preventiv virkning, og forhindrer folk å gjøre feil, men hva med å spørre oss som faktisk var der? Har ikke vi noe vi skulle ha sagt? Eller er det greit nok å spørre han som satt i kjøkkenvinduet med kikkerten og kameraet? Han hadde sikkert god peiling på snøforholdene derifra.

Og i det siste har snøfallene kommet tett, noe som har gjort at pudderglade skikjørere har tatt turen til Tromsø Alpinpark for å nyte det hvite gull. Mange, inkludert meg, har tatt turen utfor oppmerkede løyper for å forsyne seg grovt av den urørte snøen. Før jeg rekker å komme meg hjem så er det artikler i media om disse respektløse frikjørerne som trosser regler og grenser. Og ikke minst hvordan signaler vi sender ut til andre som skulle følge etter sporene våre utfor oppmerkede løyper. Så hvis jeg kjører en plass der det kan gå skred, og det går bra med meg. Skal jeg da ta skylden for at han som kom etter meg ble tatt? Skal jeg gjemme meg vekk lengst inn i en bortgjemt dal så ingen kan følge etter meg?

Har du sett denne? Verdens søteste skredhund?

Flere år har jeg sett på fra sidelinjen og tenkt som så at de får bare holde på, jeg bryr meg ikke. Det klarer jeg ikke lenger, jeg føler meg urettferdig behandlet og stemplet som idiot. Hvordan begrunnelse har media og personer i kommentarfeltet til å stemple meg som egoist, idiot og suicidal? De har aldri spurt meg hvorfor jeg mener det er trygt å kjøre der det gikk skred for 4 år siden. Og hvis jeg en dag skulle gjøre en feil i skredterreng, hvorfor fortjener ikke jeg å bli gravd frem? Vi er mange som er «jeg».

I mitt kanskje litt naive sinn så ser jeg mulighet for forsonelse og samarbeid. Så jeg føler for å komme med en liten oppfordring til media, frikjørere, Tromsø Alpinpark, politiet og personer med jobb innen skredmiljøet å møtes for en prat. Så, hva sier dere? Skal vi samarbeide, eller skal vi sitte på hver vår haug å hevde vår rett?

Publisert 5. februar 2016 kl 16.04
Sist oppdatert 5. februar 2016 kl 16.04
annonse
Relaterte artikler
skikjøring
Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

snøskred på rundt fjell
Lågare faregrader i heile Noreg

Mot tryggare og meir stabile skredforhold

snøskred bratthet faregrad
Slik gjenkjenner du farene

Her går det oftere snøskred

helikopter over snøkledt fjell
Redningsaksjon på Sunnmøre

Advarer mot utglidning på hardt føre

annonse
snøskred
Fraråder ferdsel i skredterreng

Uforutsigbare skredforhold i Jotunheimen og Sogn

snøskred
– Nære på at det gikk skikkelig galt

Stort snøskred ved Rauddalstindane i Jotunheimen

IKKE PÅSKEKYLLING:  Deler av Sør-Norge sliter (fortsatt) med et rimlag, som enda ikke har stabilisert seg. Foto: Varsom
En høytid med skummelt rimlag

Daglige oppdateringer fra Varsom i påsken

bilde av rim
Etterlengtet påfyll av snø gir økt faregrad mot helgen

Rim skaper nye skredproblemer

to grupper på skitur i fjellet
Guidemøter, ny app, mer informasjon og flere observasjoner

Nye tiltak mot skredulykker i Troms

gutt i snøskred
Se den dramatiske filmen

– En uvirkelig opplevelse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen