– Kroken Skisenter har en undervurdert rolle i Nord-Norge. Det er en av grunnene til at det det norsknorske ski- og snowboardmiljøet har oppstått. Skisenteret har fått mye kritikk, men nå det som er viktig er at heisen nå går igjen, sier Ronny Olsen, lokal snowboard-helt og innflyttet narviking til Fri Flyt. 

Tidligere i høst ble det kjent at vintersport-byen Tromsø mest sannsynlig ville stå uten et eneste heistilbud etter at Kroken gikk konkurs. Det nye bystyret med Arbeiderpartiet i spissen var raskt på banen med å love en løsning, og i forrige uke kom et formelt bud. Senere ble det klart at budet kom fra Tromsø kommune, som kjøper skisenteret for 3,3 millioner kroner.

Annonse

Det melder Tromsø kommune på sin hjemmeside.

– At Kroken-anlegget i en normalsesong har 15.000-20.000 besøk av skikjørere, viser behovet for et alpinanlegg i byen. Derfor er det viktig at kommunen bidrar, så ikke anlegget ble delt opp og solgt til aktører som vil bygge det opp et annet sted, sier byrådsleder Kristin Røymo (Ap) til kommunens hjemmeside.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kan-bli-Tromsoe-anlegg-likevel_ordinary_1200
Kan-bli-Tromsoe-anlegg-likevel_ordinary_1200

GÅ: Nå kan man likevel ta heisen i Tromsø. Foto: Nikolai Schirmer

Forberedt på en sesong uten heis

Olsen, som var med i det 15 år lange filmprosjektet "1997 Forever" er langt fra negativ til at kommunen går inn i rollen som anleggs-eier.

– Vi var forberedt på en sesong uten heis, og selv om vi bor i et toppturparadis er det en fordel å få kunne kjørt sine laps i et skisenter. For å kunne utvikle seg er det rett og slett alfa omega.

Han mener Kroken Skisenter har vært enormt viktig for rekrutteringen på mange områder. Blant annet fordi de som eneste skisenter i Nord-Norge har tilbudt terrengpark.

– Den parken har gitt mange generasjoner med gode ski- og snowboardkjørere. Den setter Nord-Norge på kartet, og uten et skisenter og heis vil miljøet fort dø ut. Dette redder rett og slett rekrutteringa. Uten heis er det veldig begerenset hvem som får stått på ski, sier Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lover-loesning-for-Tromsoe-Alpinsenter_ordinary_1200
Lover-loesning-for-Tromsoe-Alpinsenter_ordinary_1200

OFFPIST: Dette er det omtalte Djevelberget i Tromsø. Foto: Jens-Morten Øvrevoll

God offpist

Kroken Skisenter gir tilgang til det mye omtalte Djevelberget, som har et ferdsel-forbud. Flere av de lokale skikjørerne, som Nikolai Schirmer, har kjørt mye i området.

– Med heisen får man direkte tilgang på masse bra frikjøringsterreng der djevelberget er det beste. Det var der jeg lærte meg å kjøre bratt og hoppe klipper, forteller frikjøringsprofilen, som nylig publiserte sin film fra Grønland.

Olsen mener Korken byr på god offpist, men oppfordrer definitivt til å følge merkingen som er satt.

– Med skiheis kan man også få kjørt offpist på kveldene. Det finnes områder rundt skisenteret som er farligere enn Djevelberget, men jeg oppfordrer folk til å respektere de sperringene som er der. Men det er et fint område med mye god kjøring, understreker Olsen.