De siste dagene har flere snøskred blitt utløst av skiløpere i Sør-Norge. Både ved Gaustatoppen og Lemonsjøen har det oppstått slike skred. Snøobservasjoner i Varsom-appen viser også faretegn som drønn og skytende sprekker.

Dette betyr at det er lett å løse ut skred. Og selv om skiløpere går i slakt terreng, kan du fjernutløse skred som løsner i bratt terreng i nærheten.

Unngå skredterreng 

– Du kan gjerne dra ut på tur, men planlegg turen utenom skredterreng. Med skredterreng mener vi både de områdene hvor det er bratt nok til at skred løsner, altså løsneområdene. Men også  terrenget under, der hvor skredene stopper opp, melder Ingrid Skrede, vaktleder i NVEs  snøskredvarsling i en pressemelding. 

Skrede forteller videre at man bør planlegge turen utenom skredterreng dersom man velger å dra ut på ski de neste dagene. 

Varselet for flere regioner viser at skred som løsner kan bli middels store, eller at skredfaren er moderat. Skigåere oppfordres allikevel til å være varsomme i fjellet.

– Husk også at selv middels store skred kan begrave og ta livet av en person. Selv om skredfaren er  moderat er det ikke trygt. Tidlig på sesongen kan også oppstikkende stein og terrengfeller føre til at små skred er farlige, forklarer Skrede i pressemeldingen.

KLARE FARESIGNALER: Her ser vi et bilde av et fjernutløst skred, og skytende sprekker. Foto: sh / regobs.no
KLARE FARESIGNALER: Her ser vi et bilde av et fjernutløst skred, og skytende sprekker. Foto: sh / regobs.no

Vanskelige forhold i Nord-Norge 

I Vest-Finnmark og hele Troms er situasjonen utfordrende, med vedvarende svake lag av kantkorn de fleste steder. Enkelte steder kan det svært lett løses ut skred, også fra lang avstand.

Vaktleder i NVEs Ingrid Skrede sitt råd er derfor klinkende klart også for Nord-Norge:– Det kan være svært vanskelig, om ikke umulig, å vite akkurat hvor man kan påvirke disse lagene. Derfor er rådet å unngå alt skredterreng.

Hold deg oppdatert

Varsom-appen er gratis, og har informasjon om bratthet- og utløpsområder for snøskred. Den kan være et godt hjelpemiddel for å finne ut hvor det er skredterreng, og kartlagene er fine å bruke til turplanleggingen. NVE oppdaterer snøskredvarslene hver dag før kl.16.00.