Her blir 11-åring tatt i snøskred i Hemsedal

– En uvirkelig opplevelse

Den danske familien hadde kjørt på samme sted flere dager på rad. På feriens siste dag ble den 11 år gamle sønnen tatt av snømassene i Hemsedal.

Sist oppdatert 26. februar 2024 kl 14.57

– Jeg har aldri opplevd noe lignende etter å ha stått på ski over hele verden i 40 år. Hvorfor? Jo, fordi slike områder normalt ville vært sperret eller sikret ved at fjellsiden ble sprengt ut. Da sønnen min ble tatt i skredet trodde jeg ikke det kunne være sant, det føltes uvirkelig. Jeg var livredd for at sønnen skulle forsvinne helt i snøen.

Det forteller danske Steen Modest Bruni, som opplevde at sønnen ble tatt i snøskred like utenfor de preparerte løypene ved Roniheisen i Hemsedal 17. februar. Han fanget den dramatiske hendelsen på film. Den danske avisen Ekstra Bladet omtalte hendelsen først.

to karer med skibriller
DANSKER I DRAMA: Pappa Steen Modest Bruni og sønnen (11) i stolheisen i Hemsedal. Foto: Privat
TERRENGFELLE: I det heisnære offpisteområdet Djeveldalen i Hemsedal har det på to år skjedd to dødsulykker. Dette bildet er tatt etter skredene som krevde ett liv nyttårsaften 2022. Foto: Markus Landrø/NVE
Les også

Modest Bruni forteller om en sønn som ble både paff og overrasket. Selv føler han seg heldig, men også flau over å ha brakt sin egen sønn i en slik situasjon. Samtidig mener han skipatruljen i Hemsedal kunne bistått mer.


Hodet over snøen

– Heldigvis stoppet snøskredet i siste sekund, slik at hodet hans var over snøen.

Avisen Hallingdølen skriver at skipatruljen ble kontaktet av noen tilfeldige skikjørere som kom til stedet. Ti minutter senere var patruljen på plass.

– Skipatruljen kom forbi og spurte om noen var begravet i skredet. De forlot området og sa det var trygt for meg å lete etter ski og staver. Det føles helt utrolig at det skulle skje nettopp oss, på et sted hvor tusenvis av skiturister passerer hver dag.

Foto: regobs.no / PieterjanTilleman
Les også

Dette var samme dag som flere snøskred ble utløst i Hemsedal skisenter, med mange skikjørere involvert. Destinasjonssjef i Skistar Hemsedal, Andreas Smith-Erichsen, ønsker ikke å kommentere skipatruljens innsats eller hvor mye de hadde å gjøre denne dagen. Men han understreker at snøskredet gikk utenfor skisenters ansvarsområde. 

Skistar fraskriver seg ansvaret

– Jeg ønsker ikke å kommentere hendelser som har skjedd utenfor vårt ansvarsområde. Vårt ansvar er begrenset til de merkede, sikrede åpne og preparerte løypene. Noe annet ville gjort det umulig å drive alpinanlegg i Norge, sier Smith-Erichsen til Fri Flyt.

mann med lue
DESTINASJONSSJEF: Andreas Smith-Erichsen er Skistars sjef i Hemsedal. Foto: Skistar
Hemsedal
Les også

Da nestenulykken i Hemsedal skjedde om formiddagen 17. februar varslet skredvarslingstjenesten varsom.no faregrad 2 - moderat skredfare. Men like etter klokken 12 ble faregraden oppjustert til tre - betydelig skredfare.

Steen Modest Bruni mener det ikke burde vært kommunisert moderat skredfare i forkant av skredet ved Roniheisen.

– Tavlene ved stolheisen fortalte at det var moderat skredfare. Men hva betyr det? I min verden skjer snøskred på steder man har gått opp til selv til en fjelltopp og kjører ned bratte heng med masse snø. Dette skjedde derimot et sted 15 meter på siden av løypa, sier Modest Bruni.

Les også

Andreas Smith-Erichsen har inntrykk av at  flertallet av de fleste utenlandske skigjestene til Skistar holder seg innenfor løypene, og at norske gjester utgjør storparten av offpistkjørerne.

– Dette blir bare spekulasjoner, men nordmenn har nok fjell mer i sin kultur og beveger seg mer i terrenget generelt sett. Uansett er vårt inntrykk at de aller fleste har respekt for både alpinanleggenes ansvarsområder og den risiko som ligger til den enkelte om de beveger seg utenom det definerte området alpinanlegget tar ansvar for, sier han.

Mener informasjonen var for dårlig

Den danske familiefaren sier til Fri Flyt at føler han ikke har fått den informasjonen han trengte for å gjøre en annen vurdering.

– Hemsedal skisenter sier at all kjøring utenfor løypene er på eget ansvar. Hva tenker du nå om de vurderingene du gjorde da du tok med din 11 år gamle sønn på offpiste?

– Jeg kan ikke huske å ha lest det noe sted. Da det døde en person i snøskred i Hemsedal få uker før vi kom dit, tenkte jeg at man hadde fått orden på sikkerheten. Jeg vil alltid mene at snøskred er områdets ansvar. Jeg følte egentlig ikke at jeg tok med min sønn på offpiste. Det var tusenvis som kjørte på det samme området av løypa. Offpiste for meg er å gå opp selv og ta en tur i uberørt snø, sier Modest Bruni.

– Mener du at du selv har noe ansvar i denne situasjonen? 

– Informasjonen var altfor dårlig til at jeg kan ta på meg noe ansvar, sier dansken.

BRATT MORO: Lite å si på farten og viljen. Foto: Tore Meirik
Les også
toppturski test randoneeski friflyt best i test
Les også
all mountain ski fri flyt test skifest allroundski
Les også
test av fjellski utemagasinet
Les også
Publisert 26. februar 2024 kl 14.23
Sist oppdatert 26. februar 2024 kl 14.57
annonse
Relaterte artikler
skikjøring
Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

snøskred på rundt fjell
Lågare faregrader i heile Noreg

Mot tryggare og meir stabile skredforhold

snøskred bratthet faregrad
Slik gjenkjenner du farene

Her går det oftere snøskred

helikopter over snøkledt fjell
Redningsaksjon på Sunnmøre

Advarer mot utglidning på hardt føre

annonse
snøskred
Fraråder ferdsel i skredterreng

Uforutsigbare skredforhold i Jotunheimen og Sogn

snøskred
– Nære på at det gikk skikkelig galt

Stort snøskred ved Rauddalstindane i Jotunheimen

IKKE PÅSKEKYLLING:  Deler av Sør-Norge sliter (fortsatt) med et rimlag, som enda ikke har stabilisert seg. Foto: Varsom
En høytid med skummelt rimlag

Daglige oppdateringer fra Varsom i påsken

bilde av rim
Etterlengtet påfyll av snø gir økt faregrad mot helgen

Rim skaper nye skredproblemer

to grupper på skitur i fjellet
Guidemøter, ny app, mer informasjon og flere observasjoner

Nye tiltak mot skredulykker i Troms

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen