– Den nye banen vil bli et utrolig løft for alle, og det har også Voss signalisert. Støtten er et godt signal og et viktig steg på veien. Nå er vi i rute, sier administerende direktør i Voss Resort, Øyvind Wæhle.

Forrige vinter ble den siste for de ikoniske gondolvognene Dinglo og Danglo, og Voss, som sesongåpner på lørdag denne uka, risikerer dermed å bli uten gondolbanen som en gang satte kommunen på kartet.

Annonse

Nå ser det likevel ut til at planene om en ny bane nærmer seg målet, etter at kommunen vil bidra med 20 millioner i finansieringen av prosjektet med en ramme på 200 millioner kroner. Støtten vil bli endelig avgjort i kommunestyret 10. desember.

Det var Avisa-Hordaland som først meldte saken (krever innlogging).

Finansieringsplan 

Ifølge Wæhle er man dermed halvveis i prosessen med å få til en ny gondolbane, som skal gå fra togstasjonen på Voss og til Hangurstoppen (810 moh.). De resterende 180 millionene vil bli finansiert på andre måter.

– Gondolbanen vil bli finansiert med egenkapital, ved hjelp av de lokale bankene, offentlige midler og kommunal støtte. Vi har en plan på dette, og første steg på veien var den lokale forankringen vi nå har fått.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nedre stasjon
Nedre stasjon

STASJON: Slik vil stasjonen nederst i sentrum se ut. Foto: Voss Resort

– Hva betyr det for skikjørere?

– Den vil forandre reisemønsteret til mange. Nå vil det ta vel en time fra du sitter på kontoret i Bergen til du står på 800 meter på ski. Skikjøringen blir mer tilgjengelig for alle, og tilbudet mer variert, både på vinter- og sommertid, forteller Wæhle.

Regner med kraftig økning

Voss Resort regner med en økning på 20 prosent i skianlegget på vinteren, til tross for at 75-80 prosent av trafikken vil skje på sommertid, på både sykkel og føtter. De nye vognene vil frakte 1500 personer i timen hver vei.

Den nye gondolbanen vil, dersom alt går etter planen, stå klar rundt 2018/2019. Wæhle mener det er viktig, både for Voss Resort og kommunen, å få på plass en ny.

– Det vil bety mye for bygda Voss. Vi har hatt gondolbane i 50 år, og den har vært med å sette Voss på kartet som et landemerke for turisme. Det vil absolutt den nye banen nå også gjøre, som et fyrtårn både for Voss og Vestlandet, sier Wæhle.