– Det er sykt mye snø her nå, sier Katarina Wälås til Fri Flyt.

Hun befinner seg i Hemsedal for øyeblikket, som er blant de stedene på Østlandet som har fått aller mest snø de siste dagene.

Den siste tidens snøvær har fått henne og mange andre til å ta fram ski og brett, samtidig som det gir et godt grunnlag for sesongstarten hos skianleggene Østafjells.

Fra Rusto i Hemsedal rapporterer vinterentusiast Morten Fjeldstad til Fri Flyt om store mengder snøvær. Det har den siste tiden kommet mye natursnø.

– Det snør enda selvom temperaturen ligger på 1+ grad, så nå er det bare å krysse fingrene for mer, sier Morten Fjeldstad til Fri Flyt.

– Jeg skulle gjerne vært ute og testet skiene for første gang i år, men nå ligger jeg syk på hytta med coronasmitte, fortsetter Fjeldstad.

RUSTO: Slik så det ut på hytta til Morten Fjeldstad 29. november. Foto: Morten Fjeldstad
RUSTO: Slik så det ut på hytta til Morten Fjeldstad 29. november. Foto: Morten Fjeldstad

Pudderalarm

I følge Fnugg.no er Hemsedal blant de stedene på Østlandet med mest snø i terrenget. Allikevel har ikke skianlegget i Hemsedal åpnet de første bakkene enda, tidligere denne uken meldte skisenteret om at de måtte utsette sesongåpningen til 8. desember på grunn av mildt vær.

– Det er stor forskjell på natursnø og kunstsnø. Vi har en lang bakke vi skal åpne, og da trenger vi en solid såle for å levere et godt produkt, sier destinasjonssjef i Skistar Hemsedal Andreas Smith-Erichsen.

IVRIG PÅ BRETT: Ebba Underland  (12) er en av de som har vært ute og testet brettet i Hemsedal. Foto: David Underland
IVRIG PÅ BRETT: Ebba Underland (12) er en av de som har vært ute og testet brettet i Hemsedal. Foto: David Underland

Forrige helg var det folk ute i Hemsedal og testet den første puddersnøen, men nå har det altså snødd enda mer! Med hele 70 cm i terrenget på toppen og 50 cm i bunn, er Hemsedal et av stedene man bør dra dersom man er gira på å teste pudderet.

Mer snø Østafjells

– Vi snakker ofte om «vannskillet». Når vindretningen er fra øst går all den fuktige lufta mot fjellene, men så klarer ikke lufta gå over fjellene. Da blir all nedbøren sluppet ned på østsiden, og det er nettopp der Hemsedal ligger, sier vakthavende meteorolog Siri Wiberg ved meteorologisk institutt.

Hun forklarer at det har vært en lenge situasjon der høytrykket ligger nordøst for landet vårt, og lavtrykksaktiviteten i nærheten av Storbritannia som har satt opp en sørøstlig vindretning.

– Det er en litt annen værsituasjon enn hva vi er vant til. Som regel kommer lavtrykket fra vest som gir mye vestavær. Nå er det mere østavær, og da får vi nedbøren her på østsiden av landet, sier vakthavende meteorolog Siri Wiberg ved meteorologisk institutt.

Så mye snø er det i de åpne anleggene

Til tross for store mengder natursnø er det per onsdag 30. november bare fem skianlegg som har åpnet heisene for sesongen. Alle anleggene ligger på Østlandet, henholdsvis i Gudbrandsdalen, Hallingdalen og Oslo.

Anleggene som har åpent nå

Kvitfjell - Snødybde i terreng: 30 centimeter (50 cm i løype).

Geilo - Snødybde i terreng: 20 centimeter (100 cm i løype).

Nesfjellet (Nesbyen) - Snødybde i terreng: 40 centimeter (80 cm i løype).

Norefjell Skisenter - Snødybde i terreng: 50 centimeter (30 cm i løype).

Skimore Oslo - Snødybde: 30 centimeter.

All info om snødybder er hentet fra fnugg.no og SkiMore sine hjemmesider.

Mangler det et skianlegg på listen? Send oss et tips på nett@friflyt.no.