Selv om de fleste holder seg i hjemlige strøk nå, kan du fremdeles drømme deg bort til eksotisk skikjøring. 

I boken «Skiing Around the World» har Jimmy Petterson samlet flere av sine mest spektakulære skiopplevelser fra et 40 år langt skiboms-liv.

Annonse

– Eventyrene skal inspirere skikjørerer og brettkjørere med ideer og drømmer for deres egne eventyr. Vi lever på en fascinerende planet, og mens noen av de beste skiopplevelsene kan finnes i Alpene, er det et oppdrag for å finne en miks av ski og kulturuelle opplevelser. Jeg er sikker på at boken hjelper på veien, sier Petterson.

Dolomittene Skiing Around the World
ALPENE: Erik Petterson Sjöqvist kikker utover Val di Mezdi i Dolomittene, et av verdens vakreste steder. Foto: Jimmy Petterson

Petterson har skandinavisk bakgrunn, men har bodd store deler av livet i USA. Han er egentlig utdannet lærer, men valgte altså heller et liv som omreisende ski-forfatter.

– Jeg har hatt mange jobber, men vært heldig som kan tjene penger på skijournalistikk, foto og også spille musikk. Men jeg har også vært skiinstruktør, eid en bar og mange andre jobber. Jeg har også organisert skiturer, som jeg også gjør i dag.

Han er altså oppvokst i California, hvor han også kjørte på ski for første gang.

– Min første skiopplevelse var i et lite skianlegg i Sør-California, hvor jeg vokste opp. Der har du Mt. Baldy, Snow Summit, Snow Valley, Kratka Ridge, Table Mountain, Mt. Waterman, Holdiay Hill og Blue Ridge. Noen av de ble lagt ned, da.

Men på spørsmål om å velge favorittland for skikjøring, kommer Alpene foran USA.

– Skiområdene er større, atmosfæren morsommere og mer autentisk. Nattlivet er også bedre, og koster halvparten. Preppingen av bakkene er også bedre. Jeg elsker Østerrike, hvor jeg nå bor. Men de italienske alpene er også herlige. Dolomittene har kanskje de fineste fjellene i verden, sier Petterson, som også har en annen favoritt:

– Jeg elsker å kjøre ski i Norge. Det er min fars hjemland, og det er fine områder som Narvik og Stranda hvor du kan kjøre ski med fantastisk fjordutsikt.

Skiing Around the World
BOKEN: Dette er boken som nå har kommet i en ny utgave.

Men kjærligheten for Norge slutter ikke der. Han mener også Gaustatoppen er det mest unike skifjellet han har besøkt. 

– Hvor er det vanskeligst å organisere en reise?

– Du skulle kanskje tro Nord-Korea, men det er faktisk veldig enkelt. Kina var utrolig vanskelig, jeg måtte snakke med en rekke folk, sende penger og håpe de var ærlige. Men det fungerte fint. I Iran var jeg også usikker på om jeg skulle fortelle at jeg var fra USA, og heller si Sverige eller Østerrike. Men jeg var ærlig, og det fungerte veldig fint.

Han nevner også Tajikistan som utfordrende. 

Men til sammen har Petterson altså besøkt 649 skianlegg. Boken kom først i 2005, men er nå gitt ut i en ny utgave. Boken er tilgjengelig i Fri Flyts nettbutikk. 

Skiing Around the Word
I ALPENE: Jimmy Petterson nyter en god dag i St. Anton i 1980. Foto: Iggy Holm