/ Japan

På skiferie til Japan

Ida Elisabeth Nilsen er i gang med tidenes drømmevinter. I sitt første blogginnlegg skriver hun om pudder, nakenbading, sushi og et høydramatisk dødsfall i japansk dypsnø.

Sist oppdatert: 15. januar 2018 kl 09.33
EN GOD START: Ida Elisabeth Nilsen tilbringer vinteren i Japan og Canada. De første ukene i Japan ble aldeles nedsnødd.
EN GOD START: Ida Elisabeth Nilsen tilbringer vinteren i Japan og Canada. De første ukene i Japan ble aldeles nedsnødd.

Nå er jeg i Hakuba, Japan. Her har jeg vært i overkant av to uker, og skal være her i et par uker til. Jeg har vært sammen med fire venninner, men de har nå dratt tilbake til Norge og skolebenken. Nå har jeg fått besøk av ei annen venninne, og hun skal være her til slutten av januar.

Etter Japan reiser jeg videre til Canada og skal være der i to måneder. Der har jeg leid bobil, og skal tøffe rundt på eventyr i British Colombia.

Se det massive bildegalleriet under blogginnlegget!

Reisen

Reisen fra Norge var lang. Da vi landet i Tokyo hadde vi hatt litt forsinkelser, og rakk ikke direktebussen til Hakuba fra Narita airport. Da måtte vi ta tog inn til Tokyo, så finne Shjnjuku busstasjon for så å finne bussen som lå et stykke unna stasjonen. Det var ganske stress med en skibag, en stor bag og en sekk hver gjennom en storby som Tokyo med tusenvis av mennesker i gatene. Bussturen til Hakuba tar omtrent fem timer, med en nydelig stopp ved Mount Fuji og noen timer på øret var vi en gira gjeng som ankom Hakuba.

Vi bor like ved anlegget i Cortina på en liten lodge ved Satomi busstopp for de som er kjent. Lodgen drives av en japansk mann som bruker å ha besøk av en norsk folkehøgskole. Her har vi gåavstand til anlegget, pluss at vi kan ta shuttlebuss til andre anlegg. 

Første dagene på ski måtte vi bli kjent med anleggene. Vi kjørte en dag i Cortina, og en dag i Happo-one. Happo-one er utrolig stort med massive heisanlegg, og de fleste turistene kjører ski her. Hele anlegget ser ut som ei maurtue, og det blir fort speedbumps med plogende jerrys og rullende pickachu kostymer. De første dagene var ikke føret så bra, så det var veldig greit å bli kjent og se seg litt rundt.

Japow

Så kom snøen. Natt til 2. januar kom det 30-40 cm. Wow, for en snø. Utrolig lett og fin. Vi har funnet den råeste skogen bak i Cortina. God avstand mellom trærne og noen små morsomme dropp å leke seg på. Det blir ikke så fort oppkjørt heller, inngangen til skogen er markert med advarsler om at det er farlig og at man må ha riktig utstyr. Det står også at det er upatruljert, og at det vil bli dyrt å ha en redningsaksjon der. Så de uten sekk og uten peiling kjører stort sett i anlegget og i skogen rundt heisen.

TYPISK: Ja, dette er Japan. Sett det før? Sikkert. Gira på å se det mer? JA!

De neste to dagene ble det reprise. Det snødde nye 40 cm over natta og vi kunne kjøre urørt tre dager på rad. Shit for noen snømengder altså!! Helt rått. Vi møtte på en annen gjeng fra Norge på fem stk, så det ble mye norske jubelgloser i Cortina-skogen. Dagene etter var ikke ille de heller, snøen falt ned fra trærne og vi kunne vi fortsatt finne fine spotter. En dag hiket vi opp på andre siden av dalen og kjørte noen små laps der, det er nesten ingen som går her – så man får valuta for strevet med urørt japow i dagevis etter snøfall.

Etterpå kom en liten periode med regn, men nå har det snødd helt vilt igjen!! I skrivende stund er vi akkurat ferdig med en helt vill dag på ski! Masse ny tørr snø, bluebird og god stemning gjorde dette til en dag for historieboka!

GOD STEMNING: Livet smiler til Ida og venninnene som herjer i Japan.

Det har ikke vært så stor skredfare under tregrensen mens vi har vært her. Men det har vært alvor likevel. Den første dagen ble vi møtt med en ekkel historie fra en stor dump et par dager tidligere. Våre nye japanske venner hadde vært på ski og kjørt i skogen ikke så langt fra heisen. De hadde blitt kjent med ei japansk jente som var på ferie der alene fra Tokyo dagen før. Hun var ganske god på snowboard, så de tok henne med på noen runs i skogen. På det ene runnet kom hun ikke ut av skogen igjen, og ingen så hvor hun ble av. De tenkte kanskje hun hadde dratt uten å si fra, men de var jo litt merkelig. Derfor dro de opp igjen for å se om de så henne. Ingen jente å se, så de kjørte bare videre den dagen. På kvelden får de en telefon fra politiet, jenta var savnet. De ble derfor med opp for å lete der de sist hadde sett henne. Etter en stund med leiting fastslo politiet at hun nok hadde ramlet i snøen og kanskje ramlet nedi et trehull. Uten søker og med en litt svak redningsgruppe etter min mening ga politiet opp leitingen og sa at de fikk vente til våren med å finne henne. Fire dager senere ble hun funnet i skogen av noen skikjørere. Død, med brukket rygg og hodeskader. Derfor kjører vi i par og har kontroll på hverandre hele tiden.

Mat

I lunsjpausene har vi spist en del ramen, noe som er en veldig god suppe av kraft sammen med nudler, grønnsaker og kjøtt. Man kan vel få litt forskjellige typer ramen, men det er den vi har spist så langt. Vi har også smakt på sushien her, altså wow! Jeg var ikke spesielt begeistret for sushi før jeg kom hit, men jeg fikk smakt et par California rolls nede på en lokal sjappe i Happo (Kikyo-ya, anbefales å dra innom) og ble hekta.

KULINARISK: Japanerne kan å lage mat, og det er greit å spise med lua på. 

En kveld lagde vertene noe som heter sukiyaki. Det er en rett de lager kun i spesielle anledninger, og vi følte oss privilegert som fikk servert det. Sukiyaki er en rett som lages på bordet. Litt som raclette, bare at grønnsaker, sopp, sjøgress, tofu og kjøtt stekes i ei stor panne sammen med soyaolje. Ved siden av fikk vi ris, misosuppe og rått egg. Man skulle ta for eksempel en bit kjøtt og dyppe oppi det råe egget. Veldig god mat og gøy å smake nye ting!

Onsen

Japan ligger midt i et vulkansk belte, og har derfor mange varme kilder. Noen plasser renner vannet gjennom byen, eller så kan du finne det på lokale badeplasser. Et par av plassene her i Hakuba har boret etter vann, og noen av de andre onsene henter vann fra en kilde. Det skal visst være forskjellige mineraler i dette vannet som er bra for deg. Du finner en onsen på omtrent hvert hotell, en for kvinner og en for menn. Det som er litt spesielt er at man må bade naken, de mener at badetøy kan forurense vannet med at fargen kan sverte av. I tillegg må man vaske seg godt før man går uti, så når man kommer inn i dusjen sitter alle på en liten krakk og skrubber kroppen. Her får man tilgang på masse forskjellige såper og skrubber, noe som var ganske digg! Så er det bare å hoppe i onsen og nyte. Anbefales på det sterkeste! Ingenting er bedre etter en lang dag på ski med ei stivfrossen rumpe.

KLAR FOR BADINGS: Kombinasjonen skikjøring og varme kilder er temmelig uslåelig.

Det var litt om mine første uker i Japan! I morgen skal vi til Nozawa Onsen på Fire Festival, noe som blir ganske vilt. Videre skal vi kjøre mer ski samt dra innom Tokyo. I tillegg er det FWT neste uke, og det blir gøy å følge med på sirkuset der. Stay tuned!

Publisert 15. januar 2018 kl 09.33
Sist oppdatert 15. januar 2018 kl 09.33
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen