I november hevet Japan sitt to og et halvt år lange innreiseforbud, som har hindret utenlandske turister å valfarte til landet. 

Nå opplever japanske skisteder en fortvilet situasjon. Turistene begynner å velte inn fra både inn- og utland, men hvem skal betjene dem?

I en omfattende reportasje i The New York Times kommer det frem at skistedene i Niseko, Kutchan og Rankoshi - som alle ligger på øya Hokkaido - den nordlige øya i Japan, sliter med å betjene turistene. 

Nå frykter reiselivsnæringen at gjestene ikke skal få de liker aller best - utenom puddersnøen. Det japanske ordet omotenashi betyr rett og slett kundeservice, og lokker turister fra hele verden til Japan. 

JAPANSK VINTER: Niseko og resten av Japan har åpnet igjen etter at landet har vørt stengt i to og et halvt år på grunn av covid. Foto: Niseko.ne
JAPANSK VINTER: Niseko og resten av Japan har åpnet igjen etter at landet har vørt stengt i to og et halvt år på grunn av covid. Foto: Niseko.ne

Pudder? Arigato!

Sesongarbeiderne fra fjern og nær som fyller alle de ledige jobbene som servitører, bartendere, skiinstruktører, skiheisoperatører, sjåfører, skiutleieansvarlige og andre jobber tilknyttet skiturismen glimrer foreløpig med sitt fravær. 

– Jeg ble overveldet over responsen jeg fikk, forteller svenske Markus Timander (31) til The New York Times, som fikk hele ni jobbtilbud etter å postet sin åpne søknad på Facebook.

Timander jobber som sjåfør for et hotell i Hirafu og sikret seg gratis bosted og sesongkort på kjøpet. 

JAPOW: Kanadiske Chad Sayers har fått noen doser med japansk puddersnø gjennom sin karriere som proff skikjører. Foto: Mattias Fredriksson
JAPOW: Kanadiske Chad Sayers har fått noen doser med japansk puddersnø gjennom sin karriere som proff skikjører. Foto: Mattias Fredriksson

Det er altså store muligheter for norske pudderjegere som vil ta en sesong i Japan. Alt som trengs er en arbeidsvisum, et par feite pudderplanker og selvsagt plettfri arbeidsmoral. 

Lokker med gratis overnatting, heiskort «as much powder snow as you need».

I en verden hvor tilbud og etterspørsel henger sammen, fører situasjonen med seg at hoteller og skistedere plutselig overbyr hverandre. 

I artikkelen kommer det fram at skiområdet Hanazono ikke sparer på fristelsene for å rekruttere sesongarbeidere. Gratis overnatting, heiskort og «as much powder snow as you need» er noe av det som tilbys. 

HALLO! Billettluka ved det lille skistede  Seki Onsen, Honshu i Japan. Foto: Mattias Fredriksson
HALLO! Billettluka ved det lille skistede Seki Onsen, Honshu i Japan. Foto: Mattias Fredriksson

I den amerikanske avisen kommer det også fram at gjestearbeiderne tilbys 70 prosent mer enn minstelønn og at et spa i Hanazono sponser flybilletter til Japan med 750 dollar til kvalifiserte massører.   

Lønnsnivået i Hokkaido, er i følge artikkelen på 1500 yen per time (mot normalt 970 yen), altså 113 kroner.