/ Japan

Japan: En reiseguide til Hokkaido

Når du blir reflektert nok til å forelske deg i en tåkantsving, gammel nok til å prioritere function over fashion og etablert nok til å betale flyturen – da skal du til Japan.

Sist oppdatert 27. januar 2015 kl 08.30
Japan: Asahidake får du mest ut av om du orker å labbe litt. Her er vi på vandring mot kammen til høyre for den ikoniske vulkanen.
Japan: Asahidake får du mest ut av om du orker å labbe litt. Her er vi på vandring mot kammen til høyre for den ikoniske vulkanen.

Hokkaido er den nordligste og nest største øya i Japan. Det er øya som får mest snø. Det er øya hvor finner anlegg som spiller 90-talls vestkysthiphop over PA-en, øl på automat og uforglemmelige puddersvinger. I vinter oppfylte gjengen vår ovennevnte krav og satte oss på flyet. Listen som følger er et forsøk på å oppsummere hva øya har å tilby.

 

1:Obligatorisk gruppebilde etter første dagen i Niseko. Fra venstre: Petter, Gaute, Bård, Odde, Jo. Foto: Jani. 
2:Gode råd på toppen av heisen i Moiwa. 3:Turist for en dag i Tokyo. 
4:Fellesmiddagen på herberget bød på noen kulinariske varianter, som schnitzel med jordbær og gratinert ål. 
5:Asahidake: Stort sett hver dag ble vi nedsnødd. 6:Eventyrlig stemning før siste turen i Asahidake.

Niseko

Hokkaidos svar på Hemsedal. Her finner du en drøss med hoteller, massevis av restauranter og enda flere australske skibomser. Vestlig opplegg med stort anlegg, litt stive priser og absurd bra kveldskjøring. Bra for å unngå det største kultursjokket. Mye folk, så det blir oppkjørt ganske fort til Japan å være.

 

Moiwa

20 minutters kjøretur fra Niseko. Skogskjøring fra himmelen, mindre folk og avslappet stemning.

Anlegget spiller musikk ut i hele bakken. Temaet varierer fra dag til dag. Få med deg smooth jazz eller 90-talls vestkysthiphop. Billigere å bo enn i Niseko, med tilgang til de samme anleggene.

 

Asahi-Dake

Anlegg på en aktiv vulkan, midt i en nasjonalpark. Asahi-dake er tilnærmet folketomt, og består av én oppkjørt løype, én gondol og humpete terreng med massevis av korte og morsomme runs.

 

Rutsutsu

Også kjent som Rutsetutsen. Japans forsøk på å gjenskape Las Vegas i form av et skisenter.

Her kan du få djupsnø og vill skogskjøring i absurde omgivelser, og kantina selger morsomme luer.

 

Spots i veikanten

Du må få med deg japansk sidecountry. Sett deg i bilen og se etter morsomme spots langs veien.

Stopp på alt som ser gøy ut og lek deg til det er oppkjørt. Snøskredstoppere er en sikker vinner

Du kan også prøve deg på litt lengre gåturer til toppen av et eller annet lokalt fjell. Da får du alt pudderet for deg selv og en temmelig rå naturopplevelse. Truger og staver er smart.

NEDSNØDD: Jo Wesche Fossheim danser med den hvite dama i en av Hokkaidos magiske skoger.

Onsen

Betyr varme kilder på japansk. Vannet varmes opp av ymse vulkaner og inneholder en drøss med mineraler og salter som er bra for deg, i tillegg til å lukte eggefis. Unngå turistfellene, spør de lokale etter en tradisjonell onsen.Jo skitnere, dess bedre. Finn frem naturisten i deg, badeshorts er ikke tillatt.

 

Bambushull

Pass deg for bambusraviner i bakken. Vulkansk aktivitet i jorda gjør at snøen sklir og deler seg i dype sprekker på steder hvor det er mye bambus. Det betyr at du kan hoppe over ekstremt eksotiske gaps, eller falle ned i dem når de dukker opp fra intet.

Youth hostels

Bo på all inclusive hosteller når du er på landsbygda. Kjempebillig, god standard og mange med egen onsen. Forbered deg på misosuppe til hvert måltid og kald fisk til frokost, blant annet.

Kveldskjøring

Pudderet i Japan blir enda(!) lettere om kvelden, og Niseko har et av verdens beste lysanlegg. Er du heldig kan du kjøre pudder til lårene midt i løypa. Mye av skogen opplyst, og føler du deg som en ekte soulsurfer tar du med deg hodelykt.

 

Gentemstick

Håndlagde, japanske brett med eksperimentelle shapes. Kan testes i Annupuri (Niseko) og når du først har testet blir du hekta. Vi kjørte Gentem i tre timer og endte opp med å kjøpe seks stykker.

Verdens morsomste gateway-drug for alle som vil surfe snøen og henge ekstremt laust. Ride the wave of life, bro!

 

PUDDER-O-RAMA: Jo Wesche Fossheim nyter fruktene av en 10 minutters gåtur i Asahidake. 

Språkbarrierer

Jo lenger ut på landsbygda du kommer, jo dårligere blir japanere i engelsk. Og det er faktisk veldig gøy! Fraser som ”I yesterday came and you out! Great!” kan vise seg å bety ”du er hjertelig velkommen til å bo her”.  Vær høflig og legg godviljen til, så går kommunikasjonen flytende.

 

Tokyo

Du mellomlander i Tokyo. Sett av et par dager til full forvirring, kultursjokk og byliv før du reiser hjem.  Unn deg et fjongt måltid på en bra restaurant, men husk å bestille bord på forhånd. Opplev hvor sprøtt Japan kan være mens du rusler gatelangs, og dra mot flyplassen i god tid.

 

Internasjonalt førerkort

Japan har venstrekjøring og du må passe på å ha internasjonalt førerkort. Vær sikker på at det er utstedt og stemplet etter riktige konvensjoner. Sjekk ut nøyaktig hvilke papirer du trenger og dobbeltsjekk at NAF gir deg nettopp disse. Japanerne er latterlig rigide når det kommer til papirarbeid.

 

Tog

Ta toget i Japan. Det går fort, har fin utsikt og det er lov å både sigge og drikke pils der.

Kjøp med rare snacks fra kiosken og kjør en smakstest mens du nyter the relaxing way to travel.

 

Snøaper

Vær forberedt på at det ikke finnes snøaper på Hokkaido. Som et plaster på såret kan det nevnes at sjansen for å møte en harepus eller to i bakken er stor.

 

KVIL: Selv om Niseko har en tett populasjon av Patagoniakledde soulsurfers, var det ikke vanskelig å finne seg noen egne private godsvinger. Petter Follestad slasher i Annapuri.

Function before fashion

Det blir 15 minusgrader, en meter pudder og du må sikkert gå litt. Layer up, bruk gore-tex. Ta med lyse brilleglass. Husk skredsøker og vis fjellvett. Voks brettet godt og vær fornøyd med at selebukser er trendy for tiden.

 

Fest

I Japan er fest synonymt med karaoke. Prøv å finne de lokale kneipene, hvor japanerne henger.

Det kan være vanskelig da de ofte ikke er skiltet, men et godt tips er å følge urinlukta. Der det lukter piss er det mennesker, og der det er mennesker er det karaoke.

 

Øl på automat

Japanerne har alt på automater. Å ta med seg en kald Asahi fra automaten er fint nok, men å kunne plukke med seg en boks varm BOSS coffee til stolheisturen eller en temperert ingefærøl på vei hjem fra byen er virkelig digg.

 

Burde du dra?

Selvfølgelig burde du dra. Spar penger, trom sammen et crew og dra på eventyr.

Så lenge du husker det japanske ordtaket ”Go left soon or you will have big walk!” – kommer du definitivt ikke til å angre.

EVENTYR: Den beryktede ”Onsenbanden” på tokt. Fra venstre Gaute, Jo, Jani, Petter og Bård. Foto: Odde.
Publisert 27. januar 2015 kl 08.30
Sist oppdatert 27. januar 2015 kl 08.30
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen