– Finalen har vært fantastisk. OL er hvert fjerede år, og jeg har klart å kose meg. Det er rørende. Jeg har ventet så lenge på muligheten til å stå på ski. Det ble ingen medalje, men jeg er veldig fornøyd med meg selv. Jeg kjører for å vinne og da må jeg gå all in. Det ble litt rot, men jeg fikk satt det siste runnet, sier Birk Ruud til Discovery etter finalen.

Det ble en dramatisk avslutning på nattens slopestylefinale i Secret Garden i Zhangjiakou i OL. Med to mislykkede forsøk var Birk Ruud nødt til å sette sitt siste og avgjørende run for å ta sitt andre gull i mesterskapet.

Der satt det ikke helt for Ruud, som ble nødt til å improvisere etter å blant annet ha kommet inn feil vei på en rail.

– Det er veldig nære. Det er noen småfeil som velter lasset. Men den improvisasjonen han gjør der er imponerende. Det å stokke beina sånn han gjør er vanskelig, sier ekspertkommentator i Discovery, Bendik Øye i sendingen. 

I første forsøk bommet Ruud på den andre railen. Selv om han fortsatte falt han også på det første hoppet. 

Heller ikke i det andre forsøket satt det for Ruud, selv om railseksjonen satt godt denne gangen. Men på hoppene, hvor Ruud skal gjøre tre ulike 1660-varianter, mistet han kontrollen på både andre og siste hopp.

– Det Birk leverte i første halvdel er i en annen liga enn de andre her, sier Øye.

På spørsmål om han la listen for høyt i finalen, svarte Ruud følgende:

– Jeg la lista for høyt i trening. Jeg fikk gjort det i trening. Hoppkanten er litt isete, så det er lett å skli ut. Jeg måtte derfor gå tilbake og det ble ikke så bra da, sier Ruud.

Men dessverre ble det altså ikke et komplett run. Ruud havnet til slutt på 5. plass. Norge klarte altså ikke å forsvare gullet Øystein Bråten tok for fire år siden.

Alex Hall
VANT: Alex Hall tok gull i slopestyle. Foto: AFP

Dobbelt amerikansk i toppen

En som virkelig leverte allerede i første omgang var derimot Alex Hall med 90.01 poeng. Hall kjørte kreativt, men gjorde et noe enkelt railtriks på den andre railen. Det var likevel det siste trikset som fikk kommentatorene til å måpe. 

For på vei mot en dobbel cork 1080 snur han retningen og snur mot retningen.

– Forstå det den som kan. Det skal jo ikke være fysisk mulig å gjøre det, sier Bendik Øye. 

I andre omgang økter han kvaliteten på railrunnet i tillegg til på det første hoppet. Men noe rusk i runnet ga han ikke høyere score. På pallen fikk han også med seg Nick Goepper, som tar sin tredje medalje i OL. Fra før har han bronse fra Sotsji i 2014 og sølv fra Sør-Korea i 2018. Jesper Tjäder tok bronse.

Flere feilet

I finalen har man for ordens skyld tre forsøk, men det er kun beste score som teller. Finalen var preget av nerver blant flere av utøverne. Det var til slutt kun Hall og Andri Ragettli som leverte to fullverdige runder.

Ruud har allerede et gull fra mesterskapet i Beijing etter at han sikret gullet i Big Air. Han leverte også en strålende kvalifisering og gikk inn i finalen som nest beste. Det betyr også tilsvarende god startposisjon i finalen.

Ruud var eneste norske i finalen, etter at Christian Nummedal, Tormod Frostad og Ferdinand Dahl ikke fikk det helt til å stemme i kvalifiseringen. Tirsdag kjørte Johanne Killi også finale i samme disiplin. En grab som manglet ble skjebnesvanger, og sendte hun utenfor pallen.