/ Folk

Mistet nesten OL-plassen

Andreas Håtveit var nær ved å miste deltagelsen i OL i Sotsji på grunn av krangel med Norges Skiforbund (NSF).

Sist oppdatert 19. november 2014 kl 13.34
VANSKELIG: Fri Flyt gir ut biografi om tidenes beste norske jibber; Andreas Håtveit. Forfatter Thomas Kleiven avslører blant annet at samarbeidsproblemer med Skiforbundet førte til at OL-deltagelsen nesten havarerte for Håtveit. Foto: Thomas Kleiven
VANSKELIG: Fri Flyt gir ut biografi om tidenes beste norske jibber; Andreas Håtveit. Forfatter Thomas Kleiven avslører blant annet at samarbeidsproblemer med Skiforbundet førte til at OL-deltagelsen nesten havarerte for Håtveit. Foto: Thomas Kleiven

Avsløringene kommer i boka «Triksehopperen» fra Fri Flyt-forlaget. Biografien er skrevet av Thomas Kleiven, og konflikten med NSF er viet stor oppmerksomhet i boka.

–Jeg husker at det var slitsomt. For første gang tenkte jeg at det ikke var fett å stå på ski, noe som gjorde at jeg til slutt ikke hadde lyst til å konkurrere i OL. Jeg følte at det kom på grunn av skiforbundets opplegg og deres krav om hva vi skulle gå med på, sier Håtveit til NRK, som skriver om saken etter å ha fått en sniktitt på boka. 

– Norges Sovjet Forbund?

Kleiven skriver om en konflikt som bunnet i Håtveits ønske om å trene på sin måte, og selv styre forholdet til sponsorene –som han levde av som profesjonell jibber. Fra boka:

«Ifølge kontrakten må Andreas godta å miste mye av friheten sin til å filme, fotografere og være fri på sponsormarkedet. Han kan ikke si hva han vil til media, snakke med hvem han vil om ting som angår landslaget eller oppfylle de sponsorkontraktene han allerede har.

«Da manager John Spelman mottar første kontraktsforslag i sitt hjem ved Themsen i London, trenger han ikke lese mer enn halve kontrakten før han vet at den er helt umulig å signere. Etter hans mening er det ingen av verdens beste freeski-utøvere som kan signere denne kontrakten uten å bryte avtaler de har inngått lenge før skiforbundet kom på banen».

Ifølge Håtveit får han en SMS fra en krass manager Spelman:

«Står NSF for Norges Sovjet Forbund?»

Jibberen fra Sudndalen endte som kjent på en imponerende 4. plass i OL i Sotsji.

PK enig

Også PK Hunder, som ikke kom til finalen i Sotsji, forteller om et vanskelig forhold til Skiforbundet.

– Det var ikke lett. Alt blei endra. Det var ikke bare-bare å endre på noe man hadde drevet med hele livet. Du følte at du ikke stod på ski for deg selv lengre. Nå hadde du noen over deg som fortalte hva du skulle gjøre og krevde at du skulle dra på turer du ikke hadde lyst til å dra på. Det ble lagt press på oss, men det ble til et feil press for min del. Det var ikke fokus på å ha det gøy og kjøre ski. Det er jo en grunn til at jeg har slutta på landslaget, sier Hunder til NRK.

PK_2
PK_2

ENIG MED ANDREAS: PK Hunder. Foto: Tore Meirik

Forståelse fra Freestylesjefen

Leder i Freestylekomiteen i Norges Skiforbund, Mikkel Berg, forstår Håtveit, men kjenner seg ifølge NRK ikke igjen i all kritikken.

– Jeg har forståelse for at dette var en utfordring for Andreas. Det var en krevende prosess både for skiforbundet og for Andreas. Det skyldtes rett og slett at dette var en helt ny skigren hvor utøverne hadde klart seg selv, sier han til Statskanalen.

Mikkel_Berg
Mikkel_Berg

SJEFEN: Mikkel Berg er leder i Freestylekomiteen i Norges Skiforbund. Foto: Tore Meirik

Boka «Triksehopperen» -hvis navn er inspirert av vesle Andreas´ beskrivelse av framtiden sin- kan du kjøpe hos ffshop.no.

AndreasHatveit_DustJacket-1
AndreasHatveit_DustJacket-1

AVSLØRER: i Boka «Triksehopperen»-som kommer ut 25. november- avsløres det at Andreas Håtveit nesten mistet OL-plassen.

Publisert 19. november 2014 kl 13.34
Sist oppdatert 19. november 2014 kl 13.34
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen