– Gleden av å stå på ski har alltid vært der

Andreas Håtveit (29) har blitt en bedre skikjører etter at han la opp - i alle fall mentalt.

Sist oppdatert 5. mars 2016 kl 20.54
AKTIV: Andreas Håtveit er fremdeles aktiv på ski, og blir stadig bedre. Foto: Thomas Kleiven
AKTIV: Andreas Håtveit er fremdeles aktiv på ski, og blir stadig bedre. Foto: Thomas Kleiven

– Jeg har blitt mye bedre mentalt. Man skulle tro at etter man fikk barn ble man mer konservativ og holdt igjen, men steike. Når man har fullt kjør med barn og jobb må man lære å gi litt blaffen, fordi ting ikke går som planlagt hele veien uansett. Det har smitta over på skikjøringa merker jeg. Jeg har gjort mange ting den siste uke som jeg aldri tørte å gjøre i karrieren, for å si det sånn, sier Andreas Håtveit til Fri Flyt.

Andreas Håtveit har fem X Games-medaljer, og en fjerdeplass i OL. Han er med andre en av verdens største freeski-stjerne. Gjennom programmer som Mesternes Mester på NRK har det ikonisk smilet også gjort han til en folkekjær idrettsutøver blant Norges befolkning.

Etter at han la opp etter OL i Sotsji har han likevel ikke lagt skiene helt på hylla. I desember slapp Atomic en edit hjemme fra parken til Håtveit, som viser at railferdighetene absolutt er på plass fremdeles. Nå har han også gått inn som trener for Geilo IL, og sikrer seg dermed 2-3 skidager i uka. 

– Det virker som skigleden har kommet tilbake?

– Skigleden har jeg alltid hatt. Jeg la ikke opp fordi jeg ikke syntes det var moro å kjøre ski. Det handler om å få tiden til å gjøre det. Når man er familiefar og har fulltidsarbeid kan man ikke dra ut hver dag. Men nå passet det bra med Geilo IL, og at jeg kom i posisjonen der jeg kunne trene med dem 2-3 dager i uka. Så da kjører jeg noe voldsomt de kveldene og, ler Håtveit.

– Hvor mange skidager har du i uka nå?

– Bendik (Bendik Øye, red.anm.) kalte meg for weekend warrior. Så jeg blir litt sånn. Jeg har bare et par dager, så jeg står ikke på ski noe annet enn når jeg trener med Geilo.

Har du lest denne? – Perfekt løsning med Skiforbundet

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Perfekt-loesning-med-Skiforbundet_ordinary_1200
Perfekt-loesning-med-Skiforbundet_ordinary_1200

AKTIV: Andreas Håtveit kjører fremdeles ski flere ganger i uka. Foto: Thomas Kleiven

Les mer om OL-konflikten: Mistet nesten OL-plassen

Avkrefter comeback 

– Det er ikke lov å håpe på et comeback?

– Nei, dessverre. Men vi har kanskje lyst til å gjøre battles i parken min til vinteren. Hvis noen kommer til meg og vil battle så er jeg med. Det er en åpen invitasjon, men jeg har ikke tid til å reise rundt å styre.

– Det var flere som kommenterte at buksa de hadde blitt trang etter Atomic-filmen. Hva har skjedd?

– Hæ, nei?! Det er faktisk samme bukse som jeg kjørte OL i Sotsji i. Men jeg har slutta med bukseseler, og kjører heller med belte av praktiske årsaker. Så det er mulig buksa er trukket litt lengre opp, sier Håtveit.

Har du sett denne? Her brekker Håtveit hånda

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Haatveit-til-X-Games-finale_ordinary_1200
Haatveit-til-X-Games-finale_ordinary_1200

XGAMES: Håtveit under X Games i 2014. Foto: Christopher Frankum

Ambassadør for Fjellvettreglene

Fri Flyt møter Håtveit på lanseringen av de nye Fjellvettreglene. Der er han, sammen med Yngvar Andersen og Kari Schibevaag, ambassadør for trygg ferdsel i fjellet.

– Det er ikke akkurat stupbratt storfjellskjøring vi forbinder deg med. Hvordan endte du opp her?

– Det har jeg holdt meg unna, men jeg har vært både i skogen i fjellet på forskjellige filmoppdrag. Men det er for det meste for å bygge hopp. Jeg har også vært på noen Warren Miller-turer for å kjøre pudder. Jeg synes Fjellvettreglene er en bra greie. Alle som har stått mye på ski, og spesielt de som kjører fjell vet hvilke farer som er der, så det er en bra greie å få frem. 

– Blir det en del toppturer på deg nå som du har lagt opp?

– Jeg fikk en mail i sommer av Atomic som lurte på jeg ville ha noe stæsj. De hadde ingen forpliktelser til det, så det var veldig hyggelig. Så jeg sa jeg ville ha toppturutstyr, siden jeg ikke hadde det. Så det fikk jeg. Jeg har ikke montert dem enda. Hver dag jeg er på ski er jeg i parken og koser meg noe voldsomt, og jeg koser meg så mye i parken at det skal mye til før jeg tar på meg toppturutstyret. Kommer det en halvmeter med pudder skal jeg kanskje vurdere det, sier Håtveit.

PS: Fri Flyt har gitt ut selvbiografien til Andreas Håtveit. Få tak i den her!

Publisert 16. februar 2016 kl 10.44
Sist oppdatert 5. mars 2016 kl 20.54
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen