– Der var det litt grep plutselig. Merket du det? Å fy faen, det var close! sier den pensjonerte alpinisten.

Fri Flyt sitter i en elektrisk Porsche ved siden av Aksel. Bilen er utstyrt med 430 hestekrefter, firehjulstrekk og ekstra lange pigger for å få feste i isen.

– Gi gass! Pass på at du ikke kommer for langt mot høyre her, lyder det fra kjøreinstruktør Christian Lauenborg i baksetet.

Solen skinner på det hvite vinterlandskapet i Hallingdal med Skarsnuten som karakteristisk bakteppe i horisonten mot vest. Vi har nettopp byttet skikjøring i Hemsedal med banekjøring på Tisleifjorden, i nærheten av Gol. .

BILSNAKK: Aksel Lund Svindal og kjøreinstruktør Christian Lauenborg. Foto: Christian Nerdrum
BILSNAKK: Aksel Lund Svindal og kjøreinstruktør Christian Lauenborg. Foto: Christian Nerdrum

– Hva har du med deg fra alpint og inn i dette, Aksel? spør Fri Flyts utsendte omtrent samtidig som den første svetteperlen renner av panna.

– Det er vel litt linjevalg, men jeg kjører litt mindre på skrens i alpint enn jeg gjør her akkurat nå, svarer Aksel med et smil og setter opp bilen til en ny breisladd. 

Bilkjøring på bane er ikke noe nytt for Aksel Lund Svindal. Men det er på asfalt - med friksjon som krever en helt annen kjøreteknikk enn på isen. I drifting (som Svindal og Lauenborg driver med i filmen) lar føreren hjulene sladde kontrollert, mens bilen styres rundt en trasé eller bane.

– Jeg synes dette går veldig bra jeg, Aksel, sier Lauenborg etter enda en vellykket sving - sidelengs.

Instruktøren mener alpinisten fra Lørenskog har klart overgangen til bilkjøring på is godt.

– Hva er det Aksel mangler for at driftingen skal sitte helt? spør vi Lauenborg.

Christian Lauenborg jobber til daglig som sjefsinstruktør på racingbanen Rudskogen i Rakkestad, der noen knapt kjører raskere enn ham, eller har flere runder på samvittigheten.

– Det henger på de siste 5-10 prosentene. Timing kan han jobbe litt med, men han har teknikken inne. Det sitter i ryggmargen. Også er det å få opp blikket. Noen ganger ser man litt for kort, men når du rydder opp i det, da har vi en helt annen timing, fortsetter Lauenborg.

Anledningen er et pressetreff med Head og Porsche til å kjøre bil på Tisleifjorden og teste noen helt nye carvingski som de to merkevarene har utviklet sammen.

Linken mellom merkevarene er åpenbart Aksel, som har et tett forhold til både den gamle skisponsoren og den tyske bilprodusenten.

I likhet med i fjor, har Aksel planer om å konkurrerere i racing - men denne gang i Carrera Cup Scandinavia, som også fungerer som offisielt svensk mesterskap i racing.

ALPINIST BAK RATTET: Fri Flyt sitter i en elektrisk Porsche Taycan utstyrt med ekstra lange pigger i dekkene - i passasjersetet ved siden av Aksel Lund Svindal. Foto: Christian Nerdrum
ALPINIST BAK RATTET: Fri Flyt sitter i en elektrisk Porsche Taycan utstyrt med ekstra lange pigger i dekkene - i passasjersetet ved siden av Aksel Lund Svindal. Foto: Christian Nerdrum

Piggene er ikke bare ekstra lange, det er også flere pigger enn det som er lovlig på norske veier. Det gjør at grepet blir en del bedre enn med vanlig piggdekk, men vi er fortsatt milevis unna rene linjer. 

– Hvis det var asfalt her, så hadde det vært helt annerledes. Da må du kjøre på skjær. Da må bakhjula følge framhjula. Litt som baktuppen følger fremtuppen på ski, forklarer han.

BREDT GLIS: Gliset til Bård Gundersen ljuger ikke. Foto: Christian Nerdrum
BREDT GLIS: Gliset til Bård Gundersen ljuger ikke. Foto: Christian Nerdrum

En liten feil på banen gjør at Aksel plutselig mister litt kontrollen. 

– Der var det litt grep plutselig! Å fy faen, det var close! Jeg ville gå på bremsen, men da går bremsen, så har jeg jo fucka. Jeg måtte overstyre alle refleksene. Det var den ene gangen jeg fikk klump i halsen, for her var det nesten så jeg mista´n, sier han og ler. 

I skiløypa er det kropp og helse man frykter for når det er i ferd med å gå galt, mens på banen er det kanskje frykten for å vrake en bil til millioner. 

Les også: Aksel Lund Svindals tips til skiutstyr

– Bortsett fra du ikke sladder så mye når du kjører alpint, da? Hva er sammenhengen? spør vi den tidligere toppalpinisten.

– Det er egentlig ikke så ulikt ski når du skal ut av en sving, lar deg nesten trykke litt bakover. Da skyter du skien ut, men så må du få vekten framover igjen til inngangen til neste sving. Det er jo litt det du gjør når du toucher bremsen, så får du vekten framover igjen, sier Aksel. 

PÅ SKI BAK: Aksel Lund Svindal tok noen runder rundt isbanen også bak bilen - på ski. Foto: Bård Gundersen
PÅ SKI BAK: Aksel Lund Svindal tok noen runder rundt isbanen også bak bilen - på ski. Foto: Bård Gundersen

Aksel er likevel tydelig på at kjøremetoden ute på Tisleifjorden nok ikke er den mest effektive.

– Nå kjørte vi vel den mest underholdende veien, ikke korteste vei. Hvis du skal kjøre raskt på denne banen, så tipper jeg du fortsatt skal kjøre på drift, men det skal være mye smalere. Bakhjula følger litt mer som på skjær. Hvis du tar siste sving som eksempel, så bruker vi alle hestekreftene bilen har til å kjøre nesten 90 grader på tvers av kjøreretningen. Det er ikke effektivt. Men det er det jævlig gøy, sier Aksel og ler. 

Frikjøreren Aksel kan nok likevel dra paralleller fra driftingen på Tisleifjorden til skikjøring i urørte fjellsider, der det ofte er avgjørende å kunne dra farten ned ved å skrense.

Kjøringen i filmen er stort sett gjort med kjøreekspert Christian Lauenborg bak rattet.