/ Skifilm

Stian Hagen aktuell med familiefilmen The Hagens

– Ikke bland inn dine personlige ambisjoner

Sliter du med å få med å få med barna ut på tur? Det gjør ikke The Hagens - se og lær.

Sist oppdatert 11. mars 2024 kl 17.00

– Det begynte med at vi skulle lage et lite prosjekt om sønnen min Aksel (13) og jeg som kjørte ski i Coloire Rectiligne, og fløy paraglider siste biten hjem til huset nede i dalen. Men etter at Arc'teryx så de første klippene av filmen ble de gira på å utvide prosjektet til å omfatte hele familien og vår historie, sier frikjører Stian Hagen

Store deler av høsten har The Hagens turnert rundt i Europa og vist frem filmen av Jake Holland, som handler om den svært aktive familien som har bosatt seg i skimekkaet Chamonix, Frankrike. 

(Se hele The Hagens lengst ned i saken)

TIDLIG KRØKET: Aksel Hagen (13) er sannsynligvis bedre enn deg på ski. Foto: Jake Holland
TIDLIG KRØKET: Aksel Hagen (13) er sannsynligvis bedre enn deg på ski. Foto: Jake Holland

– Mottakelsen har vært bra. Vi har kanskje fått mest tilbakemeldinger fra folk som ikke har barn, som forteller at de har fått en vekker på at livet ikke trenger å være over hvis man får unger, forteller Stian. 

Men Stian (49) understreker også at resultatene de høster av nå, krever store investeringer og mye tid med barna. I mange år, mens barna er små, er man nødt til å sette egne interesser og krav til side. 

STRANDASØSTRE: Eirik Finseth på Strandafjellet med søstrene Kristina og Anne May (Slinning). Foto: Bård Gundersen
Les også

Men nå er de altså der hvor barna er gode nok til å bli med i dokumentarfilmer, der til og med Camila på ni kan være med på lange og utfordrende turer i den dype, franske puddersnøen. 

– Det var vel vanskelig å unngå med to foreldre som oss, det ble bare naturlig at familien ble med på det vi gjorde, sier Stian. 

Antakelig er det litt arvelig, eventuelt bare smittsomt. For moren til Aksel og Camila, Andrea Binning, var i likhet med Stian også proff skikjører. 

Allerede da Stian var 18 år, flyttet han til frikjøringens vugge - Chamonix. Etterhvert møtte han Andrea fra Australia. Red Bull-proffen som ble hans kone og mor til deres to barn. 

THE HAGENS: Andrea, Aksel, Camilla og Stian. Foto: Jake Holland
THE HAGENS: Andrea, Aksel, Camilla og Stian. Foto: Jake Holland
LENGE I GAMET: Stian Hagen kan snart se tilbake på 25 år som skiproff. Det er det ikke mange andre som kan. Foto: Gard Gauteplass
Les også

Ikke bare dansing på roser

– Jeg slet. Spesielt i begynnelsen, da livet mitt forandret seg og jeg ikke kunne stå på ski med samme kapasitet. Men da jeg aksepterte det, så ble det bra. Men det tok litt tid, innrømmer Andrea i filmen. 

Mens Andrea trekker seg fra det proffe skilivet og inntar mammarollen, blir situasjonen annerledes for Stian som fortsatt forplikter seg til jobben i fjellet. Med base blant fjellene i Chamonix kommer han seg derfor også lettere ut av småbarnsbobla

Tidlig i filmen The Hagens definerer Stian seg selv som en avdanket skikjører (washed up skier). Like fullt er karrieren både lang og imponerende. Han har figurert i prestisjefilmer fra Matchstick Productions og Warren Miller, utdannet seg som sertifisert UIGM Fjellguide, grunnla Høgruta i Jotunheimen og designet skiutstyr for noen av verdens største utstyrsprodusenter. 

Men entusiasmen er fortsatt glødende. 

Stian Hagens 5 tips til hvordan du får barna på tur 

  1. Jeg tror det aller viktigste når det kommer til å få barn med ut på ski eller annen sport er å holde ambisjonsnivået lavt og ikke blande inn dine personlige ambisjoner med familien sine ambisjoner. 

  2. Sørg for at det er gøy for hele familien.

  3. Tilbring mye tid med barna, så du lærer dem å kjenne og kan se tegn på at de er slitne eller ikke synes det er moro, før det er for sent. Det blir bare en dårlig opplevelse som kan ødelegge gleden.

  4. Aldri legg press på dem for å gjøre noe.

  5. Gå aldri tom for sjokolade!

– Hvor ivrig er egentlig ungene? 

– Begge er veldig gira på alt vi driver med, og det virker som de har ubegrenset med energi, det tar ikke mer en fem minutter etter at vi kommer hjem fra en dag med ski eller klatring før de spør om hva vi skal gjøre nå.

Entusiasmen kommer godt frem i heiskøen på Les Grands Montets, der Camila har en tendens til å alltid være først i køen.

FAMILIETUR: Hagen-familien på topptur hjemme i Chamonix. Foto: Jake Holland
FAMILIETUR: Hagen-familien på topptur hjemme i Chamonix. Foto: Jake Holland
Stian Hagen Stinius Skjøtskift Brevent Chamonix Frankrike
Les også

– Hender det at de ikke vil være med ut og leke? 

Det er veldig sjeldent, men jeg kjenner dem såpass godt at jeg merker om de er slitne, og da justerer jeg ambisjonene for dagen etter det.

– Hvordan vil du beskrive barna dine? 

– Camila har nok det største talentet i familien. Hun tar ting veldig fort, og har en utrolig balanse og smidighet. Hun er ganske selvsikker og ambisiøs, men også ydmyk og snill. Aksel har utrolig kondisjon og har alltid likt lange turer, han har uendelig energi og er i konstant bevegelse, men klarer fortsatt å konsentrere seg på skolearbeidet og er god på skolen. Han har også et naturlig talent for statistikk, så hvis du lurer på hvem som fikk 10 i surf-touren de siste fem årene, så har han svaret.

– Du tok ut Aksel ut av skolen en pudderdag. Hvordan gikk det?

– Dårlig, eller rettere sagt; skidagen var bra, men han mistet noen timer med matte, som gikk utover en prøve han hadde uken etter. Det likte han ikke, så nå er det uaktuelt å gjøre det igjen.

– Hvordan er det å bo i Chamonix for dere?

– For oss passer det perfekt, alt blir enklere når du har det du er keen på å gjøre rett utenfor døren. 

Mer enn bare ski

– Hvilke aktiviteter er det dere driver med utenom ski?

– Ski, klatring, skateboard, surfing og fridykking er vel hovedaktivitetene for øyeblikket, i tillegg til vanlig trening som løping og litt vekttrening.

– Hvor gode er ungene, egentlig?

– Jeg vil ikke si at de er supergode på en aktivitet, jeg tror allsidighet er viktigere enn å spesialisere seg for én ting. Når det er sagt, så er det ikke lenge før de er bedre enn meg på et par ting.

SÅRE FINGRE: The Hagens på en av sine mange turer til klatreparadiset Fontainebleau. Foto: Jake Holland
SÅRE FINGRE: The Hagens på en av sine mange turer til klatreparadiset Fontainebleau. Foto: Jake Holland
Hedda Berntsen er doktorgradsstipendiat i idrettspsykologi med fokus på motivasjon - og antakelig det beste caset for finnes for egen forskning. Bilde: Christian Nerdrum
Les også

– Er det greit om de blir bedre enn deg?

– Ja selvfølgelig, men jeg er motivert til å prøve å henge med så lenge jeg kan

– Hvor går grensene for risiko og risikovilje når dere holder på?

– Grensen går der hvor det er en sjanse for å bli skikkelig skadet, men man må regne med et par skrubbsår en gang i mellom. Det virker som det er jeg som drar på meg mest skader om dagen.

Publisert 6. mars 2024 kl 12.26
Sist oppdatert 11. mars 2024 kl 17.00
annonse
Relaterte artikler
annonse
REGISSØREN: – Jeg har ofte spurt meg selv hva det er med denne bransjen og de landlige omgivelsene som gjør meg, en homofil mann, så ukomfortabel, sier regissør Ryan Collins. Skjermbilde: People Like Us
Skeiv skikjører i et lite fjellsamfunn

– Jeg har aldri følt tilhørighet

Slår seg sammen med snowboarder i ny film

Klar med Topptyrikon: – Han fryktet ingenting

Stinius Skjøtskift MSP
Stinius Skjøtskift med i ny storfilm

Stinius Skjøtskift blir del av ny storfilm

STORE LINJER PÅ SUNNMØRE: Trygg Lindkjølen i aksjon på Sunnmøre. Nå har han flyttet til Volda for å være nærmere surf - og linjer som dette. Foto: Ståle J. Aklestad
Egen musikk og skibilder i svart-hvitt

Filmet kinofilm med mobilen

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen