– Mitt forhold til å ta risiko har forandret seg ganske mye

Da Stian Hagen kom til Chamonix som 18-åring, var han svært opptatt av brattkjøring. Som 45-årig tobarnsfar har fokuset gått i en helt annen retning.

Sist oppdatert 28. oktober 2022 kl 07.00

– Nå har jeg bodd i Chamonix i 25 år snart. Jeg kom da jeg var 18 som skiboms. Så fikk jeg aldri reist herfra igjen. Det er jeg ganske fornøyd med, egentlig. Det er et fint sted å bo, hvis du er glad i å stå på ski og være i fjellet. Sånn som jeg er, sier Stian Hagen i den andre episoden av vår serie Versus.   

(Versus-serien ble først publisert i oktober 2021, som et content marketing-samarbeid med Arc´teryx)

Stian sitter på kjøkkenet med barna sine Camilla (5) og Aksel (9) og blar i en fotobok som faren hans har laget. Boken inneholder bilder og beskrivelser av Stians oppvekst, som stort sett dreier seg om en spirende forkjærlighet for ski fra midt på 70-tallet. 

– Jeg gikk mest langrenn. Så ble det hopp og kombinert, forklarer Stian barna mens han blar i boka.

Hjemmekontoret til Stian HAgen
DIVERSE ARBEIDSOPPGAVER: Også hjemme hos Stian Hagen kan det være vanskelig å få gjort noe på hjemmekontoret når ungene er hjemme. Bilde: Christian Nerdrum

– Så jeg har et ganske bredt spekter av skikjøring som jeg synes er moro, egentlig sier Stian og peker på et bilde fra 1982 med Leirvassbu og Kyrkja (2032 moh). Et sted han har vendt tilbake til de siste årene i forbindelse med utarbeidelsen av Høgruta i Jotunheimen.    

Da han kom til Chamonix var Stian fortsatt telemarkkjører, før han etter hvert festet helen og satset for fullt på alpin frikjøring.  

– Nå har jeg familie og barn, og vi bor her. Det kunne ikke blitt noe særlig bedre, egentlig. Vi er ute og gjør noe hele tiden. Så er det jo enkelt. Du trenger ikke dra så langt for å komme på fjellet. Barna er jo glad i å stå på ski og være i fjellet de også. 

Aksel blir med på ski en av dagene teamkjører Stinius Skjøtskift er på besøk i Chamonix. Aksel er en fjellvant gutt med skiferdigheter som vitner om hundrevis av timer på ski. Ikke bare er skikjøring lagt inn i timeplanen på skolen. Han går også på skiskole. Legger man det sammen med alle dagene familien står sammen på ski, så kommer svingene veldig naturlig etterhvert.   

Fokuset til Stian har skiftet utstyrsutvikler
PØNSKER UT NYTT UTSTYR: Rollen som profesjonell skikjører har stadig gått mer mot utstyrsutvikling for Stian Hagen. Bilde: Christian Nerdrum

– Når jeg kjører på ski med Stian, så ser jeg hvor sykt effektiv han er. Han er så sikker i alt han foretar seg. Det er noe jeg kan lære, sier Stinius Skjøtskift ydmykt om teamkompisen. De slår av en prat på toppen av Brevent-heisen i Chamonix og kikker ned på legendariske «Hotel Face» der det har vært avholdt et utall frikjøringskonkurranser gjennom tidene.  

– Har du kjørt her før, spør Stinius.  

– Jeg har kjørt her mange ganger. Andrea vant her en gang, svarer Stian.  

Andrea (Binning) er kona til Stian og var også proff frikjører for noen år siden.  

Stian Hagen Flegere Chamonix
LENGE I GAMET: Stian Hagen kan snart se tilbake på 25 år som skiproff. Det er det ikke mange andre som kan. Bilde: Gard Gauteplass

Stinius mener det er veldig enkelt å forholde seg til Stians beslutninger i fjellet.  

– Hvis jeg spør han om en linje, så sier han enten ja eller nei. Det er ikke noe imellom.  

– Da jeg kom til Chamonix, så var jeg ganske opptatt av brattkjøring. Jeg gjør litt av det ennå, men mitt forhold til å ta risiko fra jeg var 18-19 til 45, som jeg er nå. Det er ganske mange faktorer som gjør det. 

Det er at jeg har familie og to barn. Også har jeg  mistet ganske mange gode kompiser og bekjente opp gjennom årene. I fjellene her og andre steder i verden. Det gjør at du ser litt annerledes på ting, sier Stian i filmen. 

Stian Hagen portrett Foto: Christian Nerdrum
BEGYNTE MED LANGRENN OG KOMBINERT: - Jeg har et ganske bredt spekter av skikjøring som jeg synes er moro, egentlig sier Hagen som så mange andre nordmenn begynte med langrenn. Bilde: Christian Nerdrum

– Profesjonelle skikjører i min aldersgruppe? Nei, det er vel ikke så veldig mange igjen, da. 

Stians rolle som profesjonell frikjører har forandret seg en del siden skikarrieren begynte som smått på slutten av 90-tallet. I tillegg til å stå på ski, jobber han også mye med utvikling av utstyr tilpasset den type skikjøring Stian liker å drive med.  

Stian Hagen Flegere Chamonix
FLEGERE: Stian Hagen røyklegger en fjellside i Flegere Chamonix. Bilde Gard Gauteplass

– Når man lager bra utstyr, så involverer det ekstremt mye testing. Det betyr også at det blir mye skikjøring, og det fungerer ganske meg bra, sier Stian.  

Serien er laget av Fri Flyt Konseptstudio ved Christian Nerdrum

Versus teaser - Stian Hagen har en autoritet i fjellet som er urokkelig

Episode 1 av Versus - Tester Stian Hagens hverdagsliv

Episode 3 av Versus - Stinius Skjøtskift fra Oppdal er vant til hard puddersnø

Andre filmere: Gard Gauteplass, Mark Erickson og Alex Mager

Publisert 13. oktober 2021 kl 08.51
Sist oppdatert 28. oktober 2022 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen