Stian Hagen versus Stinius Skjøtskift

22 år skiller skiproffene

Skiproff og utstyrsutvikler Stian Hagen starter gjerne dagen med langrenn klokka 06.00, og fortsetter med en styrkeøkt før han lager frokost til barna, kjører de til skolen og drar i skibakken. Dagen står mildt sagt i kontrast til 22 år yngre Stinius Skjøtskift.

Sist oppdatert: 27. oktober 2022 kl 07.00
Lesetid: 2 minutter

Stinius og Stian har til felles en sterk lidenskap for skikjøring, men personlighetene (og døgnrytmen) deres er svært forskjellig. Mens Stinius fortsatt sover, begynner Stian dagen med en langrennstur utenfor huset, påfulgt av noen tunge knebøy i boden. Deretter lager han frokost til familien og kjører barna til skolen.  

(Versus-serien ble først publisert i oktober 2021, som et content marketing-samarbeid med Arc´teryx)

– Vi bor jo her i Chamonix. Det er kort vei til fjellet, og det passer oss bra. Barna og kona liker også å stå på ski og være i fjellet, så vi kunne vel ikke hatt det noe bedre? 

Stian Hagen trening
TIDLIG PÅ´N: Stian Hagen er snart ferdig med treningsøkt nummer to. Stinius har enda ikke stått opp. Bilde: Christian Nerdrum

Helt siden han var 18 år har Stian Hagen bodd ved foten av Mt. Blanc. Det er få som kjenner disse fjellene bedre enn ham. For Stinius er det som en drøm å få være med Stian i Chamonix, som av mange frikjørere omtales som et must å besøke i løpet av sin skikarriære. 

– En gang håper jeg å kunne leve av skikjøringen sånn som Stian. Akkurat nå er målet å kjøre litt konkurranser og lage skifilmer, svarer Stinius på spørsmålet om hva han vil i livet.  

Chamonix er jo et Mekka for frikjøring. Så å være med en kar som Stian rundt i disse fjellene er ganske rått.  

Den majestetiske naturen i og rundt Chamonix mangler sidestykke. Heissystemene er stor ingeniørkunst og gjør de spisse fjellene tilgjengelig for alle.  

Stian Hagen Stinius Skjøtskift Flegere
FLEGERE: Stian Hagen har en temmelig grei bakgård på dager som dette. Bilde: Christian Nerdrum

– Det høres kanskje rart ut, men jeg har faktisk høydeskrekk, innrømmer Stinius når han står på toppen av Brevent-heisen og kikker ned.  

– Men det endrer seg når jeg får ski på bena.  

Det er lite som vitner om høydeskrekk når to av landets mest fremtredende frikjørere setter utfor. Tusenvis av timer på ski er umulig å skjule gjennom presisjon og eleganse. Fokus er likevel ganske forskjellig, og etter hvert blir Stian (45) utfordret av Stinius (22) til å hoppe igjen. Etterhvert som dagen går, kommer selvtilliten snikende. Helt ut av det blå klinker den 45 år gamle veteranen inn en strøken 360.

Stinius SKjøtskift Chamonix Flegere Versus
KLIPPEHOPPEREN: Stinius Skjøtskift er stort sett på jakt etter klipper og hopp når han står på ski. Bilde: Gard Gauteplass

– Dette er sånn jeg aldri driver med, sier Stian.  

– Dette er sånn jeg alltid driver med, svarer Stinius.  

Versus teaser - Stian Hagen har en autoritet i fjellet som er urokkelig

Episode 2 av Versus - Mitt forhold til å ta risiko har forandret seg ganske mye, sier Stian Hagen

Episode 3 av Versus - Stinius Skjøtskift fra Oppdal er vant til hard puddersnø

Andre filmere: Gard Gauteplass, Mark Erickson og Alex Mager.

Serien laget av Fri Flyts Christian Nerdrum, som et content marketing samarbeid med Arc´teryx. Først publisert oktober 2021.

Publisert 11. oktober 2021 kl 12.00
Sist oppdatert 27. oktober 2022 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen