/ Folk

Stian Hagen versus Stinius Skjøtskift

Skilegenden Stian Hagen og et av Norges største frikjøringstalenter Stinius Skjøtskift i webserien Versus.

Sist oppdatert: 8. oktober 2021 kl 12.00
Lesetid: 3 minutter

Stian Hagen er bosatt i Chamonix, og har vært skiproff siden 1994. I Fri Flyt sin TV-serie Versus, tar han med seg frikjøringstalent, og tidligere norgescupvinner Stinius Skjøtskift med på tur i de sagnomsuste fjellene.

Denne saken var først publisert 10.08.2021

–  Stian har en autoritet i fjellet som er relativt urokkelig. Det gjør at han stort sett tar styringen uansett hvem han er på tur med i fjellet. 22 år gamle Stinius har mye god erfaring, men han får raskt høre om planen er god eller dårlig. Det finnes sjeldent kanskje. Ja eller nei, er svaret han får. Sansene til Hagen er alltid påskrudd, sier filmskaper Christian Nerdrum.

Skjøtskift erkjenner at han har en del å lære av veteranen, og han ofte drømmer seg bort i sen egen verden.

– Selv om personlighetene er svært forskjellige og Stinius er mest kjent for å være en frikjører med mye fokus på hopp, er de svært godt på bølgelengde når de står på ski sammen. Stinius hjalp Stian finne tilbake til gleden av å hoppe igjen og i første episode blir det et par gunnerun med de to. Gøy å se to skikjørere i verdensklassen blande mellom å være litt på bortebane og litt på hjemmebane. 

Stinius Skjøtskift og Stian Hagen Flegere Chamonix
PÅ TUR: Stinius Skjøtskift innrømmer at han har en del ting å lære i fjellet. Foto: Gard Gauteplass

Hjemme hos Hagen

I slutten av januar i fjor var Nerdrum flue på veggen hjemme hos Stian Hagen og hans familie i Chamonix for å lage webserien på Stinius og Stian. 

Stinius fikk kjenne på hvordan det var å kombinere en proff skikarriere med familieliv, slik som Stian har det. Likhetene viser seg mest i fjellet, selv om en typisk dag for Stinius i stor grad handler om å få luft under skiene. 

– Dette er sånn som jeg aldri driver med, uttaler Stian etter at Stinius har lagt premissene for en dag i fjellet. Han har nettopp brukt en dag på å hoppe.  

– Dette er sånn jeg alltid driver med, svarer 22-åringen fra Oppdal, som er svært fornøyd med Stians 360-er, som ble trukket frem fra glemselen i Flegere.   

En av dagene tar de også med seg sønnen til Stian ( Aksel 10 år), som ikke så veldig overraskende viser seg å være en svært habil skikjører.  

Stian Hagen Chamonix. Foto: Gard Gauteplass
PÅ SKI: Stian Hagen har en naturlig autoritet i fjellet og når han står på ski. Foto: Gard Gauteplass

– Det er ganske festlig for utenforstående å se hvor ulik personlighet man kan ha, og likevel ha omtrent samme mål. Mens Stian er konkret og åpen der mye tanker går med til ski og utstyrsutvikling, går Stinius mye i sin egen verden og tenker på hvordan han skal blir bedre på ski.  

Serien gir et innblikk i dynamikken mellom de to, og vi skal være med å stå på ski i noen av verdens fineste skifjell. Stian tar Stinius med og viser frem sin bakgård, som han har hatt som hjem siden han flyttet til Chamonix som 18-åring.  

Chamonix er et frifrikjøringens Mekka, og han synes nok det var litt ekstra stas å få oppleve dette med en kar som Stian, som kjenner fjellene som sin egen bukselomme. 

Brevent Chamonix Stian Hagen Skiing Mt. Blanc
CHAMO: Du får blant annet se rå kjøring fra Chamonix. Foto: Christian Nerdrum

I serien drar de også til amerikanske Jackson Hole der Stian og Stinius finner fantastiske snøforhold. Stinius blir igjen i USA og får invitasjon til å bli med på den prestisjefulle konkurransen Kings & Queens of Corbets. En konkurranse som handler om å sette det feteste trikset inn i en stupbratt renne.  

Dessuten blir det en tur til Stryn Sommerski, der Stinius hekter opp med skikompis Øystein Aasheim etter en rar og avkortet vintersesong.  

Her er det duket for utfordringer og ydmykelser som går på tvers av generasjonskløfta. Versus er en serie i tre deler. 

Episode 1 av Versus - Tester Stian Hagens hverdagsliv

Episode 2 av Versus - Mitt forhold til å ta risiko har forandret seg ganske mye, sier Stian Hagen

Episode 3 av Versus - Stinius Skjøtskift fra Oppdal er vant til hard puddersnø

Publisert 8. oktober 2021 kl 12.00
Sist oppdatert 8. oktober 2021 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen