/ Folk

Her paraglider Stian Hagen fra Mont Blanc

Skiproff Stian Hagen begynte med paragliding for to år siden, og har allerede flydd ned fra Alpenes høyeste fjell. Se video fra den spektakulære nedfarten.

Sist oppdatert: 17. juni 2022 kl 13.11
Lesetid: 3 minutter

– Jeg begynte å fly paraglider for to sommere siden, mer med tanke på skikjøring enn flying for flyingen sin skyld. Flere av mine tidligere favoritt skinedkjøringer er ikke lenger trygge å kjøre fordi global oppvarmingen har smeltet breene til et så lavt nivå at morenene har blitt dødsfeller, sier Stian Hagen til Fri Flyt.

Denne uka var han derfor på Mont Blanc for andre gang på to år sammen med den spanske fjellføreren David Pujol. Fra toppen av det 4809 meter høye fjellet fløy han altså ned med paraglider i mildt sagt spektakulære omgivelser.

Stian Hagen er forøvrig en av Norges største skilegender. Han er bosatt i Chamonix, og er blant annet sentral i utviklingen av skiutstyr for sponsorene sine.

NORGES TAK: Stian Hagen på toppen av Galdhøpiggen. Foto: Christian Nerdrum
NORGES TAK: Stian Hagen på toppen av Galdhøpiggen. Foto: Christian Nerdrum

Men nå har han altså funnet veien i lufta også.

– Med en lett paraglider kan man nå fly over disse farene og lande trygt nede i dalen. Ettersom jeg fikk mer erfaring med flyging ble det opplagt at det er mye raskere og ofte tryggere, og også fly ned ifra visse topper/klatreruter på sommeren.

– Mont Blanc er et typisk slikt fjell, og siden det er det høyeste fjellet i alpene og jeg ser det daglig her ifra dalen, ble det naturlig en dragning mot å klatre å fly nettop dette fjellet.

THE BOSSON GLACIER: Store deler av turen ned fra Mont Blanc til Chamonix går over Bosson-breen.
THE BOSSON GLACIER: Store deler av turen ned fra Mont Blanc til Chamonix går over Bosson-breen.

Det hastet også noe med å få gjort turen nå.

– Det er forbud mot å fly på Mont Blanc siden av dalen mellom 1. juli og 1. september på grunn av stor redningshelikopter-trafikk, så vår og høst er eneste mulighet for å få gjort dette.

Denne uken lot turen seg altså gjennomføre. Sammen med Pujol tok han Aiguille du Midi mandag kveld, overnattet på Comsiqe-hytta og startet opp Trois Mont-ruta på natta.

– Forholdene var bra, så tre og en halv time senere var vi på toppen, sier Hagen og fortsetter:

NED TIL CHAMONIX: Stian Hagen på vei ned til Chamonix i bunn av dalen.
NED TIL CHAMONIX: Stian Hagen på vei ned til Chamonix i bunn av dalen.

– Vinden var noe sterkere en vi hadde håpet, og retningen var mer vest enn vœrmeldingen hadde spådd, så det var ikke ideelle forhold for å ta av ifra selve topp punktet. David er mer erfaren en meg, så han klarte likevel å ta av på en trygg måte. Jeg bestemte meg for å ta en litt mer konservativ tilnærming og gikk ned normal veien et stykke til jeg fant et tryggere sted og ta av på rundt 4300m. Derifra var det en fantastisk flytur på rundt 40 minutter tilbake til landingsplassen i Chamonix, i tide for frokost og kaffe i byen.

– Hva slags utstyr bruker du?
– Jeg flyr en Skyman Sir Edmund vinge som veier rundt 1,5kg med sele, så sekken blir ikke mye tyngre en den hadde vært uten vinge.

Publisert 17. juni 2022 kl 11.12
Sist oppdatert 17. juni 2022 kl 13.11
annonse

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen