/ Skate

Svenskene tar over!

Svenskene tok over Tryvann i helgens konkurranse. Under «The Tryvann Downhill Challenge 2013 the RIP KOTH Special Death Edition» stakk svenske Christoffer Sanne av med seieren i den gjeveste konkurransen. Men det er ikke bare på Tryvann norske longboardere spisser albuer mot svensker.

Sist oppdatert: 10. september 2013 kl 07.58
SANNEFINALE: Christoffer Sanne kjører over målstreken, etterfulgt av Mauritz Armfeldt og Trygve Jørundland. Foto: Lasse Moe
SANNEFINALE: Christoffer Sanne kjører over målstreken, etterfulgt av Mauritz Armfeldt og Trygve Jørundland. Foto: Lasse Moe
Lesetid: 5 minutter

Etter den siste og gjeveste finalen sitter vinneren, Christoffer Sanne bak i transportvarebilen.

— På vei inn i ”Tunnel of Love” var jeg på vei rett mot dekkene. Julian tok den ene tunellen, og Mauritz den andre, sier Sanne.

— Føles bakken safe?

— Nei, absolutt ikke. Men det virker ikke som om det har vært så mange alvorlige krasjer, sier Sanne.

— Vi kjører først en konkurranse med seksmannsheat. Så kjører vi en slalåmkonkurranse i en mindre løype. Til slutt kjører vi det gjeveste racet, roper Alex Lyngaas fra speakerboden.

I et heat konkurrerer seks personer om å komme først ned bakken, i likhet med ski- eller boardercrosskonkurranser på snø. Lyngaas arrangerer Tryvann-konkurransen med Jørgen Egeland, longboardkongen på butikken ”King of the Hill”. Konkurransen som arrangeres på Tryvann er den samme lekende konkurransen som alltid. Samtidig markerer arrangementet en minnestund for den nedlagte Grünerløkka-butikken.

— Det er en minnestund i kongens ånd, sier Egeland.

Ved speakerboden står pølsespisende publikum og følger med på den siste free-riden, en treningsrunde før konkurransen starter.

— Selger dere komplette longboard, spør en publikummer som kommer innom dødsboet.

Egeland forklarer at han ikke har trucks i boden. Det han har er rester fra butikken som stengte dørene i februar. Til kunden gir han tips om en spesifikk modell han kan sjekke ut.

— Det er en mer kommersiell greie nå, min lidenskap var ikke å drive business, forklarer Egeland.

Egeland tror ikke kunnskapen om utstyret forsvinner. Det er ti stykker som kan like mye som meg bare der, sier han og peker på varebilen som frakter kjørerne opp i bakken. Egeland blir ofte spurt om han har motforestillinger til andre butikker, noe han avfeier.

— Jeg mener vi må ha en norsk pådriver, og håper noen starter opp en ny fysisk butikk, sier Egeland.

— Det er lett å slå seg, så jeg kjører den alternative ruten til høyre. Kan du tenke deg at et seksmannsheat skal gjennom der, sier skateboard- og snowboardlegenden Cedric Cornell mens han peker på ”Wall of death”.

Veggen er laget med de høyballene som finnes på konkurransen. De er stablet oppå hverandre og former små ruter i dødsveggen. Gjennom hullene suser en og en kjører av gangen. I løypa er det flere slike hindre. Løypa har også en slalåmseksjon i toppen, et hopp før dødsveggen, og en tunell laget av en pressenning og dekk før høyresvingen.

— Folkens, vi skal gjøre et lite stunt. Vi skal kaste vannballonger på kjørerne, sier en spøkefull Lyngaas over speakeranlegget.

Vannballonger fylles opp i speakerboden. Flere tilskuere får utdelt våpen til vannkrigen. I regi av Lyngaas blir de kommandert opp i løypa for å dynke deltakerne. Han ønsker at Tryvann-konkurransen skal hente frem noe fra skatens opprinnelse, og lage det litt mer spennende.

— Etter norske skatere har blitt gode, har mange blitt litt for seriøse. Vi gjør det nok litt sånn klisjéaktig. Derfor har vi en ”Wall of Death” og en ”Tunnel of Love”, sier Lyngaas.

Han forklarer at Tryvann-konkurransen på lørdagen hadde en massacre. Det er første gangen i Norge hvor man har sendt 76 deltakere på likt ned en konkurransebakke, forteller Lyngaas.

Ballongkastingen dokumenteres i 300 bilder per sekund. Morten H. Forsberg og Marius Eymundsson har rigget seg opp med et ”RED epic”. Ved siden av en daglige jobb som filmarbeidere driver de med import av snowboard og longboard i selskapet”Local Hero”.

— Vi så på mulighetene for å ta over butikken fra Jørgen men det lot seg ikke løse. Vi ser fortsatt på mulighetene for å finne et hull i veggen og å starte butikk. Men det er en tøff vintersesong for longboard forteller Forsberg.

— Og svenske aktører spiser opp en del av kaka, forteller Eymundsson.

Og om ikke svenskene spiser opp kaka, så kan de i hvert fall beskyldes for å drikke opp champagnen. I løpet av helgen ble det avholdt flere konkurranser. To av disse var tøysekonkurranser, en massacre med alle longboardskaterne, en slalåm-massacre og en hovedfinale. Svenskene tok flest førsteplasser.

I tøysekonkurransen og downhill-massacre på lørdagen tok svenske Mauritz Armfeldt førsteplassene. På søndagen vant Christoffer Sanne både tøysekonkurransen og hovedfinalen. Av norske deltakere utmerket Julian B. Syversætre seg med førsteplass i slalåmløpet og Trygve Jørundland med en tredjeplass i hovedfinalen.

Svenskenes dominans i konkurransen overrasket ikke Alex Lyngaas.

— Nå er vi jo vant til å se svensker i Norge, helt siden Voss 2004. Og svenskene har alltid dominert. De begynte jo åtte år før oss, sier Lyngaas.

Lyngaas tror svenskenes påvirkning på miljøet og konkurransene er bra, og sier «man blir jo glad i disse svenskene».

Lyngaas og Egeland opplyser at det useriøse formatet på Tryvann-konkurransen fortsetter neste år.

— Målet for neste år er å få noen til å sponse en wallride, eller to sier Lyngaas.  

— Eller tre, skyter Egeland inn.

Tilbake i bussen er svenske Christoffer Sanne seg rundt, og roper bort til en av de andre som deltok i hans heat.

— Kim, kjørte du med hjelmkamera eller?

— Ja, men det ligger igjen, i ”Wall of death”, roper Kim Anderssen tilbake.

Film ser du nederst i artikkelen!

Resultater, The Tryvann Downhill Challenge 2013 the RIP KOTH Special Death Edition:

Finale hovedkonkurransen søndag:

 1. Christoffer Sanne (SE)

 2. Mauritz Armfelt (SE)

 3. Trygve Jørundland

 4. Julian B. Syversætre

 5. Henning Philip Patricksson

 6. Kim M. Anderssen

Junior hovedkonkurransen søndag:

 1. Johannes Sagedal Aalholm

 2. Esaja Schtekman (SE)

 3. Albin Angelo Brunasso (SE)

Nybegynnerklassen hovedkonkurransen søndag:

 1. Anton Anderson (SE)

 2. Ivar Boldvik

 3. Sigurd Eide Mygland

Slalåm-massacre søndag (alle ned samtidig):

 1. Julian B. Syversætre

 2. Alex Lyngaas

 3. Morten Espeseter

Se film:

Publisert 10. september 2013 kl 07.58
Sist oppdatert 10. september 2013 kl 07.58
annonse
Relaterte artikler
Tonje Pedersen gjør kickflip
Slik lærer du kickflip - Fri Flyts skateskole

Kickflip: – Et triks jeg gjør veldig mye

Lær deg boardslide med Fri Flyts skateskole

Boardslide: – Krever mye øving

Lær deg å skate miniramp med Fri Flyts skateskole

Miniramp: – Det viktigste er å stole på seg selv

OLLIE: I starten kan det være lurt å lære seg bevegelsene man må gjøre med føttene på flatmark. Foto: Fredrik Ouren Jostad
Fri Flyts skateskole - slik gjør du ollie

Skaternes ollie: – En tålmodighetsprøve

Lær deg frontside 180 med Tonje Pedersen

Slik gjør du frontside 180 på skateboard

Lær deg skateboardtriks med Tonje Pedersen

Slik gjør du shuvit på skateboard

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen