/ Skate

Hvordan lære å skate - Fri Flyts skateskole

Tips til deg som vil starte med skating

Lær deg alt fra det mest grunnleggende til din første kickflip med Fri Flyt sin skateskole - Se filmen der Tonje Pedersen viser og forklarer hvordan man kommer i gang med skateboard.

Sist oppdatert: 20. april 2024 kl 06.00
Lesetid: 3 minutter

– Det viktigste når man starter å skate, er å ha det gøy på brettet. Da vil triksene komme av seg selv, forteller tidligere landslagsutøver og profesjonell skater Tonje Pedersen.

På en vindfull dag i Månejordet skatepark i Larvik møtte vi henne for å lære mer om skating. Alt fra hvordan man gjør sine første svinger til mer tekniske fliptricks som shuvit og kickflip.

haibike lyke 11 test
Les også

Når en dyktig utøver skater ser det kanskje enkelt ut, men man kan ikke forvente at man skal klare å gjøre triks med en gang. Derfor er det viktig å starte med det mest grunnleggende.

Stance

– For å komme i gang med skating, man man først finne ut hvilken vei man skal stå, sier Pedersen.

Det finnes to måter å stå på et skateboard, nemlig «goofy» med høyre ben først og «regular» med venstre først. Hvilken vei man passer best må man kjenne på selv når man begynner på brettet.

Tonje Pedersen skateskole
REGULAR: Tonje skater selv regular. Når begge bena ikke er på plata, sparker hun i fra med høyrebeinet sitt. Foto: Fredrik Ouren Jostad

Push

Etter at man har forstått hvilken vei man er komfortabel med å stå og blitt komfortabel med å ta fart ved å pushe, kan man begynne med praktiske ting som å svinge, løfte framhjulene, kjøre ut kanter, kjøre opp og ned igjen i banks og andre grunnleggende ting.

Svinge

Når du har fått en grei boardfeeling og øvd på de enkleste tingene, kan det lønne seg å lære seg hvordan man svinger med brettet.

Da lener man seg frem og tilbake, så går brettet den veien du lener deg. Man kan også bruke tailen av brettet til å endre retning ved å samtidig løfte opp forhjulene, dette gjør du ved å sette bakfoten på tailen og framfoten på like bak skruene mens du lener deg bakover.

Kristin Harila om kostnadene på rekordprosjektet
Les også

Basics først

– Det er greit å lære det grunnleggende i begynnelsen så man har bedre brettkontroll når man skal begynne å lære triksene, da vil triksene komme lettere, forteller Pedersen.

– Mange drømmer nok om å gjøre de store triksene litt for tidlig, kanskje før de har fått skikkelig brettkontroll, forteller Pedersen

Tonje Pedersen gjør kickflip
DRØMMETRIKSET: Kickflip er ikke noe man lærer første dagen på brettet, derfor er det greit å være tålmodig når man er fersk skater. Foto: Fredrik Ouren Jostad

Kickflip er det trikset man som oftest hører om når det snakkes om skating. Og selv om Pedersen lander kickflip nærmest ti av ti ganger, legger hun ikke skjul på at det tok lang tid å lære seg.

– Jeg lærte meg kickflip innen det første året jeg skatet. Akkurat hvor lang tid jeg brukte på å lære det er jeg usikker på, men jeg sto etter skolen i timesvis og øvde hver dag helt til jeg landet min første.

NB: Tonje Pedersen har skatet i mange år og er en tidligere profesjonell skater, vi vil anbefale alle å skate med hjelm.

Se videoen øverst i artikkelen for å komme i gang med grunnleggende skating.

Dette er pensum i Fri Flyts skateskole:

Publisert 19. juni 2023 kl 15.17
Sist oppdatert 20. april 2024 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
OLLIE: I starten kan det være lurt å lære seg bevegelsene man må gjøre med føttene på flatmark. Foto: Fredrik Ouren Jostad
Fri Flyts skateskole - slik gjør du ollie

Skaternes ollie: – En tålmodighetsprøve

Tonje Pedersen gjør kickflip
Slik lærer du kickflip - Fri Flyts skateskole

Kickflip: – Et triks jeg gjør veldig mye

Lær deg boardslide med Fri Flyts skateskole

Boardslide: – Krever mye øving

Lær deg å skate miniramp med Fri Flyts skateskole

Miniramp: – Det viktigste er å stole på seg selv

Lær deg frontside 180 med Tonje Pedersen

Slik gjør du frontside 180 på skateboard

Lær deg skateboardtriks med Tonje Pedersen

Slik gjør du shuvit på skateboard

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen