For bare noen dager siden landet Kristin Harila tilbake i Norge etter å ha vært i Himalaya og besteget alle de 14 høyeste fjelltoppene i verden.
Men bak suksessen med verdensrekorden kreves store ressurser, som også har sine kostnader.
– Prosjektet har kostet over 15 millioner på to og et halvt år, så det er helt klart et ekstremt kostbart prosjekt, det sier Kristin Harila til Fri Flyt på et pressetreff i Oslo.
Noe blir dekket av sponsorer og supportere, men Harila forteller at hun også måtte ut med store summer fra egen lomme.
Les også
Kristin Harila sikret seg verdensrekorden ved å klatre alle verdens fjorten 8000-meters fjelltopper på tre måneder. Her får du full oversikt over alle fjellene hun har besteget.

TILBAKE I NORGE: Kristin Harila og kjæresten Jens Kvernmo da hun mandag kveld kom tilbake til Norge. Foto: Mattis Sandblad, VG
– Sponsorene dekker definitivt ikke alt og jeg kom hjem med veldig mye underskudd. Jeg solgte alt jeg hadde før jeg begynte prosjektet i 2022 - Så jeg har gått inn med ganske mye penger selv for å få det til å gå rundt, og det har jo ikke gått helt rundt, så vi har en jobb og gjøre nå.
– Men du synes det var verdt det?
– Ja, jeg synes det, og jeg håper det kommer til å bli verdt det i fremtiden også.
Tidligere har Harila tatt til orde mot det hun mente var diskriminering overfor kvinner fra aktører i sportsbransjen. Det var basert på erfaringene hun gjorde da hun startet arbeidet med å finansiere rekordprosjektet, som først var meningen å fullføre i 2022.
Hun opplever at det er vanskeligere å bli tatt seriøst i fjellsportsbransjen som kvinne og håper at rekorden hennes kan bidra til en forskjell på dette.

SALT: Fri Flyt møtte Harila på SALT i Oslo for et intervju om verdensrekordprosjektet. Foto: Fredrik Ouren Jostad
– Jeg håper det kan gjøre en forskjell, både i forhold til utstyrsleverandørene, og at vi blir tatt seriøst av dem, og at de faktisk begynner å produsere fjellklatringsklær til damer også. Også håper jeg sponsorene får opp øynene for at damer kan gjøre det her også.
Les også: – Mye motgang gjennom hele turen
– Hva tenker du om det nå? Har det med sponsorer endret seg for deg nå som du har verdensrekord?
– Jeg tror nok det er lettere. Litt fordi jeg har bevist hva jeg kan med resultater, men det er fortsatt en vei å gå og vi ser fortsatt den store forskjellen mellom damer og menn.