(VG) Finnmarkingen Kristin Harila (37) har satt verdensrekord i å bestige de 14 høyeste fjellene i verden raskest. Hele veien har hun hatt selskap av sin faste klatrepartner Tenjen Lama Sherpa.

Like før midnatt mandag landet klatreren på Oslo Lufthavn Gardermoen. Her ble hun tatt imot med norske flagg, lange klemmer og kyss.

– Det er veldig deilig å være hjemme, sier hun til VG etter å ha fått hilst på kjæresten Jens Kvernmo, familien og ikke minst Kvernmos hund Tarzan.

– Jeg har ikke vært i Norge siden februar, så det begynner å bli en stund siden jeg har sett dem. Det blir veldig fint å være sammen.

klatreutstyr tester omtaler
Les også
Her kan du finne tester og nyheter av alt av klatreutstyr, samt tips til vedlikehold av klatreutstyret ditt.

14 fjell i verden er over 8000 meter høye – blant dem ikoniske fjell som K2 og Mount Everest. Harila brukte til sammen tre måneder og én dag på å bestige alle sammen.

Den første toppen i rekordforsøket besteg hun 26. april, da hun nådde Shishapangma. Siste fjell på listen, K2, ble besteget torsdag i forrige uke.

Det er imidlertid ikke den strabasiøse klatringen Harila trekker frem da VG spør hva som har vært det mest utfordrende med ferden.

– Det er å være borte fra familien så lenge. Det er også tredje år på rad uten å feire 17. mai, sier hun.

SMØRBLID: Venner, familie og bekjente møtte opp for å ta imot den nye verdensrekordholderen Kristin Harila på Gardermoen. Foto: Mattis Sandblad, VG
SMØRBLID: Venner, familie og bekjente møtte opp for å ta imot den nye verdensrekordholderen Kristin Harila på Gardermoen. Foto: Mattis Sandblad, VG

Faren: – Vanskelig

Faren Jon Petter Harila (54), som også var på plass på Gardermoen, forteller at det har vært vanskelig å gå hjemme i Norge og vente under datterens verdensrekordforsøk.

– Jeg er vant til at hun er borte, men det er når de toppturene starter fra basecamp at det blir vanskelig, syns jeg. De dagene det har foregått, som stort sett er på nattestid i Norge, det er da de største bekymringene har vært, sier han til VG.

– Hvordan føltes det å gi datteren din en klem?

– Fantastisk. Veldig fint og veldig godt. Og beroligende for kroppen, sier han.

– Det er vanskelig å beskrive hvor stolt jeg er. Det er så stort at vi fatter det ikke selv heller, legger faren til.

Snart skal det diskes opp med kongekrabbe hjemme på gården i Vadsø, røper han.

– Det er det hun elsker mest av alt!

HARILA FÅR KRITIKK ETTER DØDSFALL: - Gjorde alt vi kunne

Kjæresten: – Hun er et råskinn

I mai ble det kjent at Harila hadde funnet tonen med en annen eventyrer, Jens Kvernmo. Han troppet opp på Oslo lufthavn med hunden Tarzan for å ønske Harila velkommen.

– Jeg er veldig, veldig stolt og imponert. Hun er et råskinn! Det viktigste for meg er likevel at hun kommer hjem og har det bra.

– Jeg er veldig glad for at hun har overlevd og har klart det, og at hun er trygt tilbake til Norge, sier han til VG.

Også han forteller at det har vært vanskelig å vente mens Harila har besteget noen av verdens farligste fjell.

– Jeg har vært på en egen ekspedisjon i Mongolia, men det har vært helt forferdelig når hun har vært oppe i fjellene. Man er jo bekymret for at det skal skje noe. Nå må jeg prøve å få henne til å sette verdensrekord i strikking eller noe, sier Kvernmo og ler.

TURKOMPIS: Kristin Harila på vei opp på Dhaulagiri sammen med Tenjen Lama Sherpa. Foto: Privat
TURKOMPIS: Kristin Harila på vei opp på Dhaulagiri sammen med Tenjen Lama Sherpa. Foto: Privat

Trekker frem klatrepartneren

Dette er ikke første gang Harila bestiger de 14 fjelltoppene i verden som er over 8000 meter. Etter at rekordforsøket til Harila startet, viste deg seg nemlig at hun allerede hadde rekorden på ett år og fem dager fra før.

Nimsdai Purjas klarte det på seks måneder og seks dager, men hans rekord er blitt underkjent.

– Har du vært nær ved å gi opp noen gang?

– Nei, ikke i det hele tatt. Det er viktig å være optimistisk, og ta ett fjell, og også et steg, av gangen. Men det er fint å fullføre og bli ferdig! sier hun til VG natt til tirsdag.

Harila er den første norske klatreren som har besteget alle verdens 8000-meters topper, og den fjerde kvinnen som har klart det.

Fjellklatreren trekker frem sin faste klatrepartner Tenjen Lama Sherpa — som har vært med henne på alle fjelltoppene.

– Jeg er mest glad for at vi klarte å fullføre alle sammen i teamet, og at alle er trygge. Lama har vært hele avgjørende hele veien.

– Hvordan skal du toppe en verdensrekord?

– Det blir ikke flere 8000-metere med det første, sier Harila og ler.

Hun røper likevel at tiden fremover kan bli hektisk, og at det jobbes med både bok og film.

– Men jeg skal prøve å være mer hjemme.

Denne artikkelen er skrevet av VGs journalister. Fri Flyt eies av VG.