Det melder teamet hennes i en pressemelding.

Åtte timer etter at Harila sto på toppen av verdens høyeste fjell, Mount Everest (8 848 moh), nådde hun altså toppen av nabofjellet Lhotse. Lhotse er med sine 8 516 meter over havet verdens fjerde høyeste fjell, og Harila var på toppen tirsdag rundt klokken 11.15 lokal tid.

I 2022 satte hun fartsrekord for kvinner da hun besteg de to fjellene på 8,5 timer, men denne gangen gikk det altså enda raskere. Hun satte rekorden sammen med Tenjen Lama Sherpa, som har klatret alle 8000-meters fjellene sammen med Harila i år.

– I dag er en stor merkedag for Kristin og hennes forsøk på å slå rekorden i år: Hun lyktes med å nå toppen av Mount Everest, den høyeste fjelltoppen i verden, samt Lhotse like etterpå, melder Harilas pr-byrå.

Rekorden det vises til er den norske klatrerens forsøk på å bestige de 14 fjellene i verden som er over 8000 meter høye – på under seks måneder.

Mount Everest var femte fjell ut, og Lhotse altså det sjette. Tidligere i vår har Harila besteget fjellene Shishapangma , Cho Oyu, Makalu og Kangchenjunga.

Besteg Mount Everest for tredje gang

Harila er den første norske klatreren som har besteget alle verdens 8000-meters topper, og den fjerde kvinnen som har klart det. Hun har nemlig besteget Everest to ganger tidligere, senest i mai i fjor.

– Ingen av disse 8000-meter fjellene er ufarlige, sa hun i et intervju med VG i fjor sommer, og la til at det er mye man kan gjøre for å unngå de største risikoene.

Forsøkene på å nå toppen av verdens høyeste fjell ender i tragedie for mange. Minst 300 mennesker har mistet livet på vei mot toppen.

Mount Everest

Mount Everest

  • Mount Everest er verdens høyeste fjell og ligger i Himalaya-kjeden. Den nordlige delen ligger i kinesiskstyrte Tibet og den sørlige i Nepal.

  • Høyden er målt til ca. 8850 meter.

  • Fjellets engelskspråklige navn viser til George Everest. Han var sjef for den geografiske oppmålingen av den daværende britiske kolonien India på 1800-tallet.

  • Mount Everest kalles på tibetansk Chomolangma, som betyr «den guddommelige snøens mor». På nepalsk er navnet Sagarmatha, «universets mor».

  • Toppen ble første gang besteget av Tenzing Norgay og Edmund Hillary 29. mai 1953. Siden har minst 5000 andre nådd til topps, mens nesten 300 har omkommet i forsøk på å bestige fjellet. Japanske Junko Tabei ble i 1975 første kvinne som nådde toppen.

Kilde: NTB og Store norske leksikon