Fredag reiser Kristin Harila til Pakistan for å gå løs på de siste fem fjellene i verdensrekordforsøket. Disse fjellene er brattere med større fare for steinras.
EFFEKTIVT LAG: Kristin Harila og Tenjen (Lama) Sherpa har vært ekstremt raske i bestigningen av de ni første fjellene i jakten på verdensrekorden. Her er de på Dhaulagiri. Foto: Privat
Lesetid: 3 minutter
Etter en vanvittig effektiv vårsesong, hvor Kristin Harila klatret ni av de 14 fjellene i verden over 8000 meter, har hun hele fire måneder på seg til å sette ny verdensrekord. Harila håper å være ferdig allerede i slutten av juli.
– Fjellene i Pakistan er annerledes enn i Nepal. De er brattere med mer fare for steinsprang og ofte mindre fare for snøskred. Men det er selvsagt helt avhengig av forholdene. Hvordan det er nå vet jeg ikke ennå, men vi har bedre tid i Pakistan, og dermed kan vi vente på gode forhold. På de siste fjellene i Nepal ble det litt stress for å bli ferdig før monsunen kom, sier Kristin Harila.
Nytt fjell hver femte dag
– Du gjorde unna de ni første fjellene på halvannen måned. Hvorfor går det så vanvittig fort?
– Det er summen av flere ting, men viktigst er sterke og raske sherpaer - jeg har aldri vært borti en så rå sherpa som Tenjen (Lama) Sherpa - logistikk som fungerer, god akklimatisering og at jeg er i relativt god form, selv om jeg ble syk etter Manaslu. Heldigvis er jeg bedre nå, og det får ikke konsekvenser for planene videre. Vi går raskt og slipper camper på fjellet, og dermed får vi mer tid i lavlandet, som igjen er bra for akklimatiseringen. Vanligvis bruker folk fem dager på mange av fjellene, men vi har besteget et nytt fjell hver femte dag.
Harila måtte tåle kritikk for de to siste bestigningene i Nepal, hvor sherpaene ble flydd opp for så å legge opp ruta ovenfra og ned. I Pakistan skal fjellene klatres i sesong, som betyr at de har mye mer folk enn Manaslu og Annapurna 1, som Harila klatret utenfor sesong, og dermed ikke fikk hjelp fra andre grupper til å etablere ruta opp.
– Gleder meg til å bli ferdig
Hun satser på en bestigning av Nanga Parbat (8 126 moh) først. Dette fjellet er blant de farligste, med høyere dødsrate enn K2. Videre er planen å klatre Gasherbrum 2 (8 035 moh), Gasherbrum 1 (8 080 moh), så K2 (8 611 moh) - verdens nest høyeste fjell og med den tredje verste dødsraten - og til slutt Broad Peak (8 051 moh).
– Du ligger svært godt an til å sette ny verdensrekord. Føler du på ekstra nervøsitet så nær målgang?
– Neida, jeg er ganske flink til å ta ett fjell av gangen, og konsentrere meg om det. Men jeg gleder meg veldig til å bli ferdig, komme hjem til Norge og leve et vanlig liv. Finne meg et sted å bo for eksempel.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.