– Jeg er utrolig glad og lettet. Å nå toppen på Annapurna var krevende. Vi vasset timevis i tung nysnø. Det gikk jevnlige store ras i området. Vi måtte skynde oss fra camp 3 da isblokken vi campet på begynte å bevege på seg, sier Kristin Harila (35) i en pressemelding fra Nepal.

Torsdag morgen ble det kjent at Harila etter en krevende tur ble den første norske kvinne, og andre nordmann som bestiger det som omtales som «verdens farligste fjell», Annapurna (8091 meter).

Annapurna blir beskrevet som et av de vanskeligste fjellene å klatre av de 14 fjellene over 8000, og en av fem som forsøker seg på fjellet overlever ikke. Etter flere forsinkelser grunnet ras og mye snø, besteg Harila toppen sammen med sherpaer fra 8K Expedition, som også er samarbeidspartnere på prosjektet.

Torsdag formiddag fikk Klatring opplyst at følget var på vei ned til base camp, med plan om å dra rett videre til neste topp, Dhaulagiri, verdens syvende høyeste fjell på 8167 meter. Men deretter ble planen endret på grunn av elendig vær. Det skal også pågå en uavklart redningsaksjon i området. Planen er nå å hvile til fredag på camp 4, for så å gå ned i trygghet på camp 2.

IMPONERENDE: Kristin Harila på toppen av Lhotse 23. mai 2021 etter at hun klatret mellom Everest og Lothe på 12 timer. Foto: Kami Rita
IMPONERENDE: Kristin Harila på toppen av Lhotse 23. mai 2021 etter at hun klatret mellom Everest og Lothe på 12 timer. Foto: Kami Rita

Startskudd på Annapurna

– Jeg vil forsøke å bestige alle fjelltopper over 8000 meter i verden i løpet av en sesong, sier Kristin Harila.

I mai 2021 besteg hun både Mount Everest og Lhotse på under ett døgn.

Bestigningen av Annapurna fungerte som et startskudd for Kristin Harila sitt rekordforsøk, som hun sikter på å utføre på litt over fem måneder. Da er hun i rute til å slå rekorden til nepalske Nimsdai sin bragd fra 2019, da han ble den første, og enn så lenge eneste som har klatret de 14 fjellene over 8000 meter på én sesong.

– Jeg ønsker å bevise at det er mulig for kvinner å hevde i klatresporten, sier Harila om prosjektet.

Harila skal klatre seks fjell i Nepal i april og mai. Etter Dhaulagiri går turen videre til Kanchenjunga, Mount Everest, Lhotse og Makalu. 

I andre fase skal hun forsøke seg på fem fjell i Pakistan: Nanga Parbat, G1, G2, Broad Peak og til slutt K2

I september går turen til Shishapangma og Cho Oyu, og hvis alt går etter planen, så avsluttes det hele med å bestige Manaslu i starten av oktober.

Uavhengig av om hun slår Nimsdais rekord, så vil dette uten tvil være en stor prestasjon. Dersom Harila fullfører vil hun kunne krone seg med å være eneste skandinav som har vært på alle 14 fjell i løpet av én sesong, og den raskeste kvinnen i historien.

– Ekstremt prosjekt

Himalaya-veteran Jon Gangdal, som selv har besteget fem av de 14 fjellene over 8000-meter, gratulerer Harila med bestigningen:

– Med Annapurna har Kristin Harila gjort unna «den verste» av 8000-meterne, i alle fall målt etter ulykkesstatistikken. Det er en god start på et så ekstremt prosjekt som hun har gitt i kast med. Annapurna var den siste av 8000-meterne som fikk norsk besøk da Håkon Åsvang i 2019 nådde toppen. Flere hadde prøvd før det, men var blitt stanset av farlige snøforhold, Sier Gangdal.

- Å bestige flere så høye fjell etter hverandre, er både fysisk og mentalt vanvittig krevende. Selv med tilførsel av kunstig oksygen må du ha øvd inn «kunsten å trives når du egentlig har det fælt» så det sitter som en permanent refleks hver eneste gang det røyner på. Først da greier du å kjempe med og ikke mot tvilen og ubehaget som alltid melder seg i slike høyder, og omgjøre det til en positiv mestringsopplevelse, sier han.

Gangdal ser på Kristin Harilas rekordmål som mulig, men svært krevende.

- For en topp motivert klatrer som greier å leve lenge nok i denne «8000-meterbobla», er det sikkert mulig å slå rekorden til Nimsdai. Men det krever nok også en god porsjon flaks, for fjellene lever fremdeles sitt eget liv med vær og snøforhold som kan gjøre dem ubestigelige i lange perioder. Derfor er nok den korte tiden hun har bestemt seg for, det mest kritiske – slik det også var for den nepalske superklatreren, avslutter Gangdal.

Kristin Harila

Kristin Harila (35) sa i 2019 opp toppjobben i møbelselskapet Skeidar for å drive med ekspedisjonsklatring på fulltid.

Hun er fra Vadsø i Finnmark, men flyttet som 16-åring til Lillehammer for å satse langrenn.

I et portrettintervju med Kapital, forteller hun at hun trener to ganger om dagen og at prosjektet med å bestige 8000-metere har et samlet budsjett på seks millioner kroner.