Kristin Harila sto på toppen rundt klokken halv seks mandag morgen, sammen med sin faste turkamerat Tenjen (Lama) Sherpa, som har vært med på alle 8000-meterne i år. Harila hadde også med seg Nima Sherpa, Makpa Sherpa og Ming Sherpa.
Nanga Parbat er verdens 9. høyeste fjell, og kalles verdens nest farligste. Fjellet har den nest høyeste dødsraten etter Annapurna 1. 30 prosent av klatrerne som når toppen, mister livet i forsøket.
Kristin Harila besteg Nanga Parbat første gang i februar 2022. Da ble hun andre nordmann som nådde toppen, etter at Andreas Fredborg klatret til topps uten å bruke kunstig oksygen i 1990.
Harila beskriver sin første tur på Nanga Parbat slik i Alpinklatring - magasinet til Norsk Tindeklub:
– Bestigningen føltes krevende, og vi nådde ikke helt ned til basecamp på returen, på grunn av for mye steinsprang. Dagen etter ble jeg truffet av en stein i låret, og fordi forholdene for redning er veldig vanskelige på Nanga Parbat, valgte vi å gå 30 kilometer til bilveien, selv om jeg så vidt klarte å gå. Fra veien ble det 12 timer i bil før jeg kom på sykehus og fikk hjelp med foten, forteller Harila.
Første forsøk på bestigning ble gjort av et tysk/ amerikansk lag i 1932, under ledelse av Willy Merkl. De kom ikke spesielt høyt, og to år etter var de tilbake, denne gangen med støtte fra nazipartiet i hjemlandet. Ekspedisjonen nådde omtrent 7900 meter, men det hele endte med tragedie da de ble overrasket av uvær på returen. 10 mennesker mistet livet.
LES OGSÅ: Første fra Norge som vinner prisen
Tyske klatrere fortsatte forsøkene på å sikre seg førstebestigningen, men ble etter hvert stoppet av andre verdenskrig.
Første gang mennesker sto på toppen av Nanga Parbat var i 1953, i en tysk-østerriksk ekspedisjon leder av østerrikeren Hermann Buhl. De klatret Østryggen, og Buhl besteg toppen alene, uten kunstig oksygen. Dette er den eneste av 8 000-metersfjellene som ble førstegangsbesteget uten kunstig oksygen.
Basecamp ble utsatt for et terrorangrep i 2013, hvor 11 personer mistet livet. 10 var klatrere og en var lokal turistguide. Angrepet ble gjennomført av en lokal avdeling av Taliban.