– Cho Oyo er farlig og krevende fra Nepal-siden fordi to av de fire rutene der går i skredutsatt terreng, hvor flere klatrere har omkommet. De to andre rutene er teknisk vanskelige, og derfor prøver de fleste seg på de mer skredutsatte rutene på den siden av fjellet.
Det forteller Tshering Pande Bhote, som er en svært erfaren Himalaya-klatrer til norsk-klatring.no. Han er både tindevegleder og redningsmann, og har vært på Mount Everest hele sju ganger. I 2021 ledet han et prosjekt som skulle kartlegge Cho Oyu (8 201 moh) fra Nepal-siden med tanke på å etablere nye – og tryggere - ruter fra Nepal.

ERFAREN: Tshering Pande Bhote har vært på Mount Everest sju ganger, og kjenner godt til vanskelighetene som venter Kristin Harila på Cho Oyo. Foto: Privat
– Den vanlige ruten på fjellet er nordsiden som går fra Tibet. Dette er ansett som den enkleste veien til en topp over 8000 meter. Den andre siden er derimot blant de mest krevende. Etter vår rekognosering i 2021 prøvde to lag å klatre fra Nepal-siden, men ingen av de lyktes på den vanskelige siden av fjellet, sier Tshering Pande Bhote.
– Hva tror du om Kristin Harilas muligheter for å lykkes med bestigning fra den vanskelige siden?
– Det er veldig bra hun vurderer det alternativet! Hvis hun lykkes vil det bety mye for Nepal siden hun er blant verdens beste klatrere og derfor skaper stor oppmerksomhet, men når det er sagt: Bestigningen vil bli veldig vanskelig for henne. Derfor håper jeg myndighetene i Norge, Kina og Tibet sammen kan gi henne nødvendige tillatelser slik at hun kan klatre Cho Oyu og Shishapangma på vanlig måte. Kristin Harila er en legendarisk fjellklatrer med støtte i hele verden, så jeg håper de kan gi henne nødvendige tillatelser.
Flere klatrelag er allerede i gang med bestigning av Cho Oyo fra Nepal, noe Tshering mener er en fordel for Harila og hennes nye turkamerater.
– Det er en stor fordel å dele på jobben med å brøyte vei og fikse faste tau. Det er mye bedre å være flere på fjellet enn å måtte gjøre jobben alene.
– Hva vet du om forholdene nå?
– Jeg er litt usikker, men regner med det er mye snø slik det har vært på Manaslu lenger øst, hvor snømengdene er store og det har vært mye vind. Det har vært mye nedbør i Himalaya den siste tiden.
Det har vært flere dødsulykker på Manaslu i høst, hvor en sherpa omkom i snøskred og den kjente brattskikjøreren Hilaree Nelson døde da hun falt i forsøket på å kjøre ski fra toppen.
Kristin Harila er på vei inn til base camp på sørsiden av Cho Oyu i disse dager. Hun venter fortsatt på tillatelser til å klatre Shishapangma og Cho Oyo fra den enklere siden.