Harila befinner seg nå i Kathmandu, hovedstaden i Nepal, i påvente av klatretillatelse for å bestige de siste fjellene i sitt verdensrekordforsøk - der hun skal bestige alle verdens topper over 8000 meter på drøyt seks måneder, i alt 14. 

Men den har latt vente på seg, og Harila og teamet rundt henne har enda ikke lyktes med å få grønt lys fra Kina for å bestige Cho Oyu og Shishapangma. 

Harila har tidligere tryglet om hjelp i en video. Denne uken kom et nytt forsøk, der hun forteller at hun har sendt brev til Kultur- og likestillingsminister, Anette Trettebergstuen (Ap).

– Jeg trenger all hjelp jeg kan få for å slå rekorden. Jeg er i ferd med å gå tom for tid og alternativer, skriver Harila.

– Full støtte herfra. Dette er UD sitt bord, jeg skal sjekke hva vi kan gjøre. Du er et fantastisk forbilde og dette må bare gå i orden, svarer Trettebergstuen på Instagram.

Harila besteg Manaslu for nøyaktig en uke siden.

Kristin Harila.
BER OM HJELP: I dette innlegget ber Harila om hjelp fra Trettebergstuen. Foto: Skjermdump

Men på telefon fra Nepal forteller Harila at lite har skjedd siden sist.

– Det har vært nei hele veien, og det er Covid som er årsaken. Det er definitivt en kamp mot klokka. Har vi ikke visumet eller positive nyheter i løpet av et par dager prøver vi Cho Oyu fra Nepal. Det er mer risikabelt, sier Harila.

Men Shishapangma krever altså uansett tillatelse. Cho Oyu er mulig å gå fra Nepal, men innebærer altså høyere risiko. Cho Oyu er verdens sjette høyeste fjell, og ligger altså i Nepal og Tibet, men klatres oftest fra Kina/Tibet. Her kan du lese mer om hvorfor det er utfordrende å få klatretillatelse og visum fra Kina.

– Hvordan jobber dere med tillatelsen nå?

Vi jobber både fra Nepal og fra Norge, men det er vanskelig å si hva som skal til for at vi kan få et ja. Det er ikke noe fasitsvar på det, annet enn at Covid er årsaken.

– Mange har ment at dere burde startet denne prosessen tidligere og hatt dette klart allerede?

– Prosessen begynte for lenge, lenge siden. Vi visste jo allerede da jeg startet at det har vært vanskelig, også uten Covid. Fjellene har vært stengt i lang, lang tid. Så vi var klar over at det ikke ble en enkel løsning, men vi håpet at spesielt ikke koronasituasjonen skulle være slik når resten av verden har åpnet som normalt. Men det er det altså ikke.

BESTEG MANASLU: Kristin Harila mangler nå to topper innen 2. november for å sette verdensrekord. Her er hun på Gasherbrum I i august. Foto: 8K Expeditions.
BESTEG MANASLU: Kristin Harila mangler nå to topper innen 2. november for å sette verdensrekord. Her er hun på Gasherbrum I i august. Foto: 8K Expeditions.

Harila må altså stå på toppen av Shishapangma i starten av november for å slå rekorden til den nå verdenskjente klatreren Nirmal Purja. Men en endring i hva som er de egentlige toppene har gjort at det diskuteres om rekorden faktisk er på seks måneder og seks dager, eller på over to år.

Uansett vil Kristin Harila gå for det første for å fjerne all tvil.

– Men dersom du ikke får tillatelsen nå, drar du da tilbake for å fullføre alle 14 toppene senere?

– Går det ikke drar jeg tilbake. Men jeg vil bli ferdig nå. Jeg vil ikke ha noen diskusjon om det. Det er best for alle å bli ferdige nå.

Harila ser for seg å være i ro i hovedstaden frem til slutten av helga. Får de ingen nyheter innen den tid beveger hun seg mot Cho Oyu på søndag eller mandag.