– Jeg trenger hjelpen din, sier Kristin Harila i en ny video filmet fra teltet i basecampen på Manaslu.

Finnmarkingen har reist tilbake til Nepal for å fullføre de tre siste fjelltoppene for å slå verdensrekorden til Nirmal Purja. Men Harila og teamet rundt henne har møtt på store utfordringer med å få klatretillatelse til Shishapangma og Cho Oyu, som ligger i Tibet. 

Sistnevnte kan muligens klatres fra Nepal, mens førstnevnte altså krever visum og tillatelse fra kinesiske myndigheter. På grunn av strenge koronarestriksjoner i landet har det vist seg å være enda vanskeligere enn først antatt. 

– Det har vært en negativ utvikling akkurat nå med en ny bølge av Covid som treffer Xiazang/Tibet de siste ukene, så det er vanskelig å forutse når det vil ta slutt. Alle visum og klatretillatelser er strammet inn under et sånt utbrudd, forklarte en pressekontakt ved den kinesiske ambassaden i Oslo til Klatring i forrige uke. 

Det har ført til at teamet rundt henne ikke har lyktes med å få de nødvendige tillatelsene nå. Derfor har også Harila spilt inn en video fra teltet i basecampen til Manaslu - et av de tre siste fjellen i prosjektet.

For ordens skyld handler prosjektet om å klatre alle de 14 fjelltoppene i verden som er over 8000 meter, og slå rekorden til Nirmal Purja. For å klare det må Harila stå på den siste toppen før 2. november i år. Det blir med andre ord en kamp mot klokka for å få det til. Akkurat nå gjenstår altså tre fjelltopper.

– Akkurat som Nims trenger jeg hjelp for å få tillatelsene. Alle forsøk har så langt ikke ført til noen suksess, selv om jeg har fått mye hjelp fra flere i verden. Jeg trenger all hjelp jeg kan få. Har du kontakt med noen som kan hjelpe i dialogen, ta kontakt med meg, sier Harila i filmen.

Harila nevner også blant annet den kinesiske ambassaden i Norge som har bistått i prosjektet.

STARTEN: Kristin Harila ligger godt an i jakten på verdensrekord. Dette bildet er fra toppen av første fjell i prosjektet; Annapurna. Arkivfoto: 8K Expedition.
STARTEN: Kristin Harila ligger godt an i jakten på verdensrekord. Dette bildet er fra toppen av første fjell i prosjektet; Annapurna. Arkivfoto: 8K Expedition.

Purja hadde også problemer med å få tillatelse for å fullføre sitt prosjekt, men klarte det altså i siste sekund. Den gang var det ingen koronarestriksjoner i Kina.

Klatrelegende Jon Gangdal, som selv har besteget flere 8000-metere, har forklart til Klatring at det har blitt utfordrende å få slike tillatelser de siste årene.

– Under Xi Jinpings regime de siste ni årene er den lokale friheten til å håndtere utenlandske forbindelser blitt strammet ytterligere inn. Ikke nødvendigvis fordi de de frykter at utlendingene skal drive skadelig politisk propaganda, men fordi kineserne selv vil ha mest mulig av æren for også for denne typen sportslige bragder – slik de for eksempel satser på ski og skiskyting – med norske trenere, forklarte Gangdal til Klatring.

– Tankegangen i Beijing er at alt som skjer på kinesisk jord, først og fremst skal bidra til å fremme Kinas interesser – både nasjonalt og internasjonalt.

Dersom Harila skal lyktes med sitt rekordforsøk, er hun altså nødt til å få et positivt svar fra Kina i løpet av de neste månedene. På spørsmål fra Klatring om hele prosjektet har vært en fiasko dersom hun ikke når alle toppene, svarte Harila følgende:

– Ja, jeg tror jeg vil føle litt på det. Særlig hvis det er fordi tillatelsene ikke går i orden.