International Gravity Sports Assosciation (IGSA) har i flere år vært paraplyorganisasjonen for longboarderne, sammen med inline og streetluge. IGSA pleier ikke selv å arrangere konkurranser, men årets VM i Calgary ble arrangert av paraplyorganisasjonen. Og det endte nærmest med skandale.

– Uten styring

Annonse

– Ting tok ekstremt lang tid. Vi fikk ingen iformasjon, det var stadige forsinkelser og utsettelser, og det virka som om hele VM var fullstendig uten styring, forteller den norske skateboardlegenden Cedric Cornell til Fri Flyt.

Cornell tok en finfin 4. plass i Masterclass-divisjonen (de eldste deltagerne), men avgjørelsen kom ikke før etter at kjørerne satte ned foten på toppen av løypa, og ga arrangøren et ultimatum: Enten starter dere konkurransen nå, eller så dropper vi hele greia.

Kuppa konkurransen

– Da den åpne klassen skulle kjøre, som er den største og mest prestisjetunge, ble den full stopp, igjen. Da fikk kjørerne nok, og sa klart ifra at hvis konkurransen ikke blir gjennomført nå, så stikker de. Dermed kuppa de konkurransen, og gjennomførte den mer eller mindre selv. Vi fikk lite informasjon, vi ante ikke hvorfor det ble stopp og utsettelser nok en gang, så frustrasjonen var stor, sier Cornell.

Ny organisasjon på trappene?

Men konkurransen ble gjennomført etter at kjørerne satte ned foten.

– Hvilke konsekvenser kan dette få for sporten?

– Det ryktes at noen ønsker å starte sin egen organisasjon, og arrangere konkurranser kun med skateboard, uten inline og streetluge. Det er helt sikkert at noe kommer til å skje, men jeg er ikke 100% sikker på at det er så lurt å skille lag fra IGSA.

– Hvorfor ikke?

Endringer på gang

– Selv om IGSA strøk med glans da de skulle arrangere årets VM, så ville ikke longboardsporten vært der den er nå uten dem. Vi er inne i en litt vanskelig periode, hvor sporten utvikler seg fort, uten at organisasjonene og konkurransearrangørene holder samme takt. Løsningen er nok å være strengere med kravene til arrangørene, som rett og slett må være flinkere. Det fins allerede planer for neste VM og et av tiltakene kan være å begrense antall deltagere. Men da må det kjøres kvalikrunder i forkant, og det hele blir mye mer omfattende. Jeg vet ikke om det er ideelt, sier Cedric Cornell. 

– Kunne vært bra

Samtidig undersreker han at årets VM var bra på mange måter også. Løypa var lang og fin, med heis til topps.

– Det kunne vært et bra arrangement, men det var mangelen på informasjon og de stadige utsettelsene og stoppene som ødela.

Amerikaneren James Kelly ble verdensmester i longboard. Resultater finner du her!