For tredje året ble det nå arrangert speed-days i Eastbourne, et IGSA (international gravity sports association) event som er den del av worldcupen i downhill-skating. Hele 15 norske deltagere stillte til start, noe som er en økning på minst 500% fra foregående år.

Vi har jo sett en tydelig økning i longboard-populariteten hjemme de siste årene. Noen av disse asfaltsurferne har pushet grenser, studert bilder, finpusset teknikken, alle er selvlærte og representerer nå Norge i internasjonale konkurranser.

Store profiler i miljøet legger merke til rekrutteringen fra nord, en av disse er respekterte Adam Yates fra Australia.

-Norwegian skaters are right there with the best in the world, i mean you`ve got, like swedish, the central of europe at youre doorstep but you don`t even need to go there. You just jump into your car and go for what, seven hours vest and you`ve got gods country. No wonder you guys rip.

Håkon Wegge(17) fra Hurum kjørte bunnsolid hele helgen igjennom og sikret seg en 2. plass i juniorklassen. Tre norske ble blandt topp 20 i seinor stand-up klassen(longboard), blandt dem var Alex Hørte, Jørgen Stokke Halvorsen og Trygve Flebu Jørunland på hendholdsvis 11. , 16. og 18. plass. Ellers kvalifiserte majoriteten av nordmennene med god margin og fikk respektable plasseringer, selv om toppen ikke helt ble nådd.

Canada er en sterk nasjon i sporten og i senior stand-up skate ble det trippel Kanadisk, med Micho Erban som vinner. Scott (Scoot) Smith på 2. og Patric Switzer på 3. plass.

Konkurransebakken startet med en 30 meter lang og 3 meter høy startrampe. Det var så et langstrekke før man entret en teknisk 150 graders sving, som ganske raskt gikk inn i en s-formasjon, etterfulgt av nok et langstrekke. Toppfarten i Stand-up skate klassen lå like under 70km/t, mens utøverne i Streetluge(en slags gate-bob) kunne komme opp i 80-90km/t.

Arrangementet er lagt opp som en festival, der de fleste utøvenre camper nær banen, på toppen av de mektige kalksteinsklippene vendt mot den engelske kanal, kjent for fantastisk utsik. Dagene er satt av til testkjøring av konkurransebakken, der heisen er i form av stappfulle dobbelt-dekkede busser. På kvelden er det av med lær, på med shorts og god stemning foran tappekrana på den lokale Beachy Head pub. Ta turen neste år!

Kort oppsummering: