/ Skate

Longboardoutlaws

Mathias Tollefsen og Julian Syversætre Baxter har satt sammen en serie helt spesielle sessions med longboardskatere i Oslo, «Goofy Cup Outlaw».

Sist oppdatert: 21. september 2012 kl 09.39
RACEVINNER: Ali Nas i tet. Foto: Lasse Moe
RACEVINNER: Ali Nas i tet. Foto: Lasse Moe
Lesetid: 3 minutter

En gjeng longboard-skatere har øvre del av St. Hanshaugen for seg selv en søndags ettermiddag. Rundt en engangsgrill med noen pølser kan vi høre en av dem si:

– Det tok et run, så endte vi opp med matpause igjen.

Latteren sprer seg i blant deltakerne.

En slags konkurranse

Det er en slags konkurranse på St. Hanshaugen, men den er ikke av det samme formatet som vi kjenner ifra liknende arrangementer. Løypa på St. Hanshaugen drives på dugnad. På toppen står deltaker Audun Guneriussen og blåser i gang kjørerne.

– Vår cup baseres  på moro. Vi leker og trikser mer i bakken under racing sier Tollefsen til Fri Flyt.

Det neste heatet sendes av gårde ned den korte bakken. Ulikt under ”kongen på haugen” kjøres det nesten utelukkende standup-slides (uten å ta hansken nedi bakken). Det er så vidt Julian avverger en krasj i treet ved løypas første sving. Han kommer seg lynraskt på brettet igjen men klarer ikke å kjøre i kapp med den andre skateren. Han ender med en andreplass i dette heatet.

Det er bare moro

Hele tiden er det folk i løypa og i mellom heatsene er det mange som dropper inn for å skate litt. Opplegget har en uformell stemning som minner om de unge arrangementene i perioden da konkurransen under Ekstremsportveko var Norges eneste konkurranse. Da ble det blant annet arrangert Skyggen Open i Mjøndalen utenfor Drammen. Mathias kan fortelle om deres behov for å starte en uformell cup som fokuserer mindre på racing.

– Det var først for å få noe i gang, det var ikke så mange arrangementer med det vi holder på med. Både jeg og Julian kommer ifra street-skate og snowboard. Mange i longboardmiljøet tenker nå på skating som en konkurransesport. Man glemmer at det for mange handler om selvutvikling og kreativ kjøring. Det er mest fokus på små tekniske løyper sier Tollefsen.

– Hva slags skatere deltar i denne cuppen?

– Hovedsakelig er det mange som har fokusert mye på freeride (det man ville kalt freestyle) selv om mange også driver med racing. Det blir jo et ”invite only” arrangement fordi det ikke er noe ”arrangement” og invitasjonen skjer igjennom Facebook sier Tollefsen spøkefullt.

Racing blir til freeride

Finalen er plutselig i gang. Ali og Johan står på startstreken – de sender seg av gårde med et spark. Ali tar ledelsen og holder den fint til slutten av løypa. Det brukes mer hanske nedi bakken og det er noe mer ”fokus” i kjøringen. Når heatet avsluttes er det fortsatt god stemning blant alle deltakere og hele opplegget går over i en freeride best-trick. Her er det mye 180 slides og switch triks. Selv om det er en uformell stemning har kjøringen veldig høyt teknisk nivå.

Større bakke i neste outlaw

Når freeriden er ferdig kåres vinnerne og det deles ut hjul og t-skjorter. Mathias kan fortelle at det i neste outlaw blir en større bakke, en som går i rundt 60 km i timen.

– Vi skulle egentlig ha en større bakke denne gangen men måtte droppe det på grunn av et arrangement. Vi tar det neste gang! ”Goofy Fast Track” ligger et sted i Holmenkollen området sier Tollefsen.

Resultatene fra denne runden med «Goofy Cup Outlaw»:

Race:

  1. Ali Nas

  2. Johan Christensson

  3. Henning Philip Patricksson

Freestyle/ Steez:

  1. Julian Syversætre Baxter

  2. Adrian Jancey

  3. Audun Guneriussen

Publisert 21. september 2012 kl 09.39
Sist oppdatert 21. september 2012 kl 09.39
annonse
Relaterte artikler
Tonje Pedersen gjør kickflip
Slik lærer du kickflip - Fri Flyts skateskole

Kickflip: – Et triks jeg gjør veldig mye

Lær deg boardslide med Fri Flyts skateskole

Boardslide: – Krever mye øving

Lær deg å skate miniramp med Fri Flyts skateskole

Miniramp: – Det viktigste er å stole på seg selv

OLLIE: I starten kan det være lurt å lære seg bevegelsene man må gjøre med føttene på flatmark. Foto: Fredrik Ouren Jostad
Fri Flyts skateskole - slik gjør du ollie

Skaternes ollie: – En tålmodighetsprøve

Lær deg frontside 180 med Tonje Pedersen

Slik gjør du frontside 180 på skateboard

Lær deg skateboardtriks med Tonje Pedersen

Slik gjør du shuvit på skateboard

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen