/ Skate

Jentenes Arena

Torsdag er jentenes kveld i skatehallen på Arena Bekkestua. Pernilla Arnet brukte Operasjon Dagsverk til å lage reportasje fra GirlSkate for Fri Flyt.

Sist oppdatert: 30. oktober 2007 kl 13.57
Artikkelforfatter Pernille Arnet
Artikkelforfatter Pernille Arnet
Lesetid: 3 minutter

Lenge trodde jeg at jeg var alene om denne trangen... Trangen for å gjøre uvanlige ting, særlig ting som ingen andre jenter bedrev. Ski, klatring og windsurfing holdt ikke lenger; jeg ble nødt til å presse grensene ytteligere for å imponere gutta.

Skateboard ble tilslutt løsningen etter å ha funnet ut at dette var aktiviteten de færreste jenter var borti. Denne trangen, vet du. Man MÅ være den eneste jenta.

Jeg fikk kjøpt meg et brett og var klar for å dra de mest sketchy tricksene, det kunne da ikke være så vanskelig? Jeg hadde jo øvd masse fra før. Dog foran TV-en, på Tony Hawk...

Det gikk ikke så greit. Hvor skulle jeg begynne? Fortauskantene hadde aldri før føltes så høye, og jeg følte meg plutselig ensom der jeg snublet rundt i innkjørselen utenfor huset.

Jeg var på nippet til å gi opp hele greia, om ikke legge meg ned i fosterstilling på betonggulvet i garasjen, som nektet å ta imot mine vindskeive ollies, og grine som bare jenter kan.

Men så fikk jeg gjennom en venninne høre om GirlSkate.

Hver tordag mellom klokken 18-20 stenges innehallen på Arena Bekkestua i Bærum av, slik at jenter kan skate i fred uten å bli distrahert av disse fryktløse jeg-får-til-alt-på-først-forsøk guttene.

GirlSkate er et arrangement som har pågått så lenge Arena har holdt åpent; siden september 2006, med Bærum Kommune som intiativtaker.

– Det er gøy å se hvor flinke jentene på GirlSkate har blitt, og jeg merker at de lærer mer når guttene er ute, sier Rory Skarin, skateinstruktør og miljøarbeider på Arena.

Og han har helt rett. Jentene pusher hverandre og lærer nye ting. Vi jenter har jo som de fleste vet en liten psykisk sperre, i forhold til gutta som ikke ser ut til å ha noen slags sperre i det hele tatt. Jeg kan vedde på at Rory har kjedet seg halvt ihjel etter å måtte stå i evigheter for å få en eller annen smånervøs jente til å droppe ned i rampen.

Guttene som står ute og fryser har et nokså positivt syn på det hele:

– Selvom det er litt leit at guttene blir kastet ut i to timer for at så få jenter skal ha hele hallen for seg selv, så er det jo kult at jentene tør å skate. Flere jenter har man jo aldri noe imot, gliser Magnus Ramstad Dahl (17).

–Men det hadde kanskje vært greiere hvis de hadde GirlSkate i skoletiden, for da er det ikke så mange her, legger han til. Uten å tenke på at jenter faktisk går på skole de og...

Karen Rosness (16) er et kjent fjes på GirlSkate, og kommer så ofte hun kan. – Jeg hadde nok ikke skatet like mye om det ikke hadde vært noe opplegg som dette. På GirlSkate får man god hjelp fra de som jobber der, og man føler seg ikke så i veien når guttene ikke er der.

Så var det kanskje så ille likevel da, å dele denne sære interessen med andre jenter. Dessuten har fortauskantene krympet igjen. Hvertfall litt.

Skoleelever over hele landet var med på Operasjon Dagsverk 25. oktober. Årets kampanje samlet inn penger til utdanning for barn og ungdom på landsbygda i de mellomamerikanske landene Honduras, Nicaragua og Guatemala.

Publisert 28. oktober 2007 kl 18.17
Sist oppdatert 30. oktober 2007 kl 13.57
annonse
Relaterte artikler
Lær deg å skate miniramp med Fri Flyts skateskole

Miniramp: – Det viktigste er å stole på seg selv

Lær deg boardslide med Fri Flyts skateskole

Boardslide: – Krever mye øving

OLLIE: I starten kan det være lurt å lære seg bevegelsene man må gjøre med føttene på flatmark. Foto: Fredrik Ouren Jostad
Fri Flyts skateskole - slik gjør du ollie

Skaternes ollie: – En tålmodighetsprøve

Tonje Pedersen gjør kickflip
Slik lærer du kickflip - Fri Flyts skateskole

Kickflip: – Et triks jeg gjør veldig mye

Lær deg frontside 180 med Tonje Pedersen

Slik gjør du frontside 180 på skateboard

Lær deg skateboardtriks med Tonje Pedersen

Slik gjør du shuvit på skateboard

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen