DOWNHILL SKATEBOARDING

Downhill skate-miljøet har de siste årene hatt en jevn rekruttering både i Norge og i utlandet. Og som i alle sporter som ikke er begrenset av rammer, finnes det mye rom for utvikling. Kreativiteten lar seg inspirere i det frie. Skating har alltid vært en lek som har endeløse muligheter. Downhill skate begynte som ett resultat av at skatere «bombet bakker», men fant fort ut at det klassiske skateboardet ble ustabilt når du kommer over 50 km/t, og hjulene mister grep lenge før det. Så for å takle farten ble brettene og truckerne lengre og hjulene større og mykere. En ny gren ble født, fartsglade skatere fikk ett nytt leketøy.

– Ni år etter første konkurranse ble holdt på Ekstremsport Veko på Voss har vi vært gjennom en spennende reise innenfor miljøet som bare har vokst. Etterhvert som nivået ble høyere ble det etterhvert stilt større krav til sikkerhet, forståelig nok med tanke på at farten økte tilsvarende. Men etterhvert som ting ble litt «seriøst» begynte det etterhvert å bli ett lite «gap» i miljøet. Lang historie kort, det ble ett ganske stort skritt å ta fra å cruise rundt på ett longboard, som det så populært blir kalt utenfor miljøet, til å melde seg på ett race hvor farten er høy og nivået enda høyere, sier Alexander Lyngaas til Fri Flyt. 

– Rekruttering har stagnert de siste årene og det merkes. De gikk fra å være, 5, til 12, til 26, til 50, 70 og til slutt var det over 100 kjørere på  Tryvann Downhill Challenge (TDC) i 2011. Og siden det har det minket litt og holdt seg stabilt rundt 75  i gjennomsnitt på de få, men tradisjonsrike arrangementene. Det ønsker Lyngaas å gjøre noe med ønsker å gjøre noe med. Det er her vi kommer tilbake til Tryvann Downhill Challenge. Det mest useriøse arrangementet i året er også avslutningen på sesongen og samlingen hvor lek og morro står høyst i fokus. Bakken i seg selv er veldig «snill», farten kan man bestemme selv i forhold til hvilke linjer og teknikker en velger å bruke. Det har etterhvert tiltrukket like mye «freeriders» som konkurrerende kjørere, fortsetter Lyngaas. 

Egne klasser for forskjellige nivåer har gjort det veldig attraktivt for «nybegynnere» og om du velger å delta i ett av de mange racene som blir gjennomført iløpet av helgen er opp til hver enkelt. Dette er eventet for alle som vil trygt kjøre fortere på brettet sitt i en setting som er veldig godt tilrettelagt for det, både sosialt og sikkerhetsmessig. Løypa er godt sikret, og inneholder en haug med elementer som gjør mulighetene for vanskelighetsgraden til ditt valg. 

– Det heter tross alt Tryvann Downhill Challenge fordi alle nivåer skal kunne utfordre seg selv. Og for hver gang vi arrangerer kommer det nye elementer inn som skal både gjøre det spennende for publikum og deltakere å komme tilbake til dette glad eventet år etter år, sier Lyngaas. 

Greit å vite: Det er påbudt med hjelm, men ellers kan du kjøre i hva du vil. Hansker, kne- og albubeskyttere anbefalles, men er ingen krav. Registrering skjer gjennom eventets FB side eller i bakken på dagen. Oppmøte for kjørere 8:30 lørdag og 9:30 Ssndag. Det koster 500 for freeriders og 600 for racers for begge dagene. Racene begynner rundt 12 etter noen timer med oppvarming. Publikum anbefalles å komme rundt lunsj. Det spilles glad musikk og det selges mat og drikke til hyggelige priser.

For evnt spørsmål ta kontakt med Alex Lyngaas på mail: tubes69(æt)hotmail.com