/ Skate

10 skatedokumentarer som er verdt å se

Rund av vinterferien i sofaen!

Sist oppdatert 20. februar 2015 kl 02.25

Reggae-legenden (og sønnen til Bob) Ziggie Marley sa en gang "If you don't know your past, you don't know your future". Når det gjelder skating, så er ikke det sitatet sant i det hele tatt. Men hvis du bryr deg om skating, så burde også bry deg litt om skatingens fortid. Det skjedde nemlig mye i skateverden før du bestemte deg for å begynne også.

 

Her er ti dokumentarer (i helt tilfeldig rekkefølge) som vi mener er hver skater burde sjekke ut:

 

 

10. Epicly Later'd - John Cardiel (2008)

Mange av dere har sikkert fått med seg hva som skjedde med John Cardiel i 2004, men ingen har gått inn i dybden sånn som Vice og Patrick O'Dell har gjort her. Denne fire-delers dokumentaren tar for seg hele historien til tidenes mest gnarly skater, fra å være en hyper liten kid fra landet, til å bli pro (både på snowboard og skateboard!) og flytte til San Fransisco, til den tragiske hendelsen i nevnt tidligere. Historen til Cardiel er inspirerende, tidvis morsom og helt føkkings gnarly.

 

Se Epicly Later's - John Cardiel (gratis) her!

 

 

9. The Final Flare (2008)

«The Final Flare» handler hovedsaklig om Lakai-filmen «Fully Flared», men tar også for seg en rekke andre temaer. Finn ut hvorfor Brian Howard og Mike Carroll valgte å gå fra DC for å starte sitt eget skomerke, hvordan de gikk frem når du skulle bygge opp et team og hvor SINNSYKT dedikerte (enkelte) proffskatere faktisk er når de skal lage film. Man får også se den Disney-aktige comeback-historien til Guy Mariano og hvordan han gikk fra å være en rusglad, washed up skater til å bli en av de aller beste på rekordtid. Burde være pensum for et hvert skatecrew med ambisjoner om å lage skatefilm!

 

 

8. Brettkontroll (2007)

Norge er det eneste landet i verdenshistorien som har hatt totalforbud mot skating, men hvorfor det egentlig? Se gamle politikere prøve å forklare den helt-på-trynet avgjørelsen og finn ut hvordan skatenorge allikevel klarte å holde det gående ved hjelp av hemmelige vertramps i skogen og utstyr importert fra søta bror. Norge har en helt unik skatehistorie og en hver norsk skater b̶u̶r̶d̶e̶ MÅ se denne dokumentaren.

 

«Brettkontroll» kan leies for skarve 20 kroner her!

 

 

7. The Man Who Souled The World (2007)

«The Man Who Souled The World» forteller historien om Steve Rocco, mannen som forvandret skateboardindrustrien fra å være eid av store korporasjoner til å bli skater-eid og skater-drevet. Den gamle freestyle-proffen er ekstremt barnslig, ekstremt uetisk og sinnsykt underholdene. Hør hvordan det ekstremt kontroversielle «Big Brother Magazine» ble til, hvordan det er å være en 15-årig skater som plutselig får mer penger enn han klarer å bruke opp og hvor stort skating (og buksene til skaterne) faktisk var på starten av nittitallet.

 

 

6. Rising Son - The Legend Of Skateboarder Christian Hosoi (2006) 

«Rising Son» forteller historien om vert-legenden Christian Hosoi. Hosoi var uhyre populær på åttitallet og levde "drømmen" med damer, rusmidler og en backside air som fortsatt ikke kan matches den dag i dag. Som kjent så kan aldri en slik livsstil vare evig (kanskje Hugh Hefner er et unntak, men han er sikkert en deppa gammel gribb innerst inne han og) og plutselig gikk alt rett vest for den kortvokste rampskateren. Denne halvannen-times-lange dokumentaren anbefales på det varmeste!

 

 

5. ON Video - Hubba Hideout (2001)

Denne (mini)dokumentaren fra det gamle videomagasinet «ON Video» er bare skarve 11 minutter lang, men fortjener alikevel en plass på denne lista. Hubba Hideout var en legendarisk ledge i San Francisco som hadde sin storhetstid på slutten av 90-tallet/begynnelsen av 2000-talet. Lær hvor navnet stammer fra, hvorfor den var så jæskla vanskelig å skate og viktigst av alt, se en hel haug av sinnsyke hammers. Win-win og R.I.P.

 

Digga du det her? Sjekk «Love Park» og «Carlsbad gap» også, samme produsent, samme stilen.

 

 

4. Epicly Later'd - Menace (2012)

Hvis N.W.A var «the worlds most dangerous group», var Menace utvilsomt «the worlds most dangerous skateboard brand». Menace, startet opp av skate-gründer og tidligere bølle Kareem Campbell, bestod av en gjeng man helst ikke skulle tulle for mye med, og det er interessant å se hvordan gjengen endte opp. Noen byttet ut skating med dopdealing og tyveri, mens andre tok en helomvending og ble full-blown familiemenn (er det et ord?). Skating i 2015 trenger et nytt merke som Menace for å få litt spenning i hverdagen!

 

 

3. All This Mayhem (2014)

«All This Mayhem» kom ut i fjor og er uten tvil den best produsere skatedokumentaren som er laget. Dokumentaren tar for seg "the rise and fall" (som man sier) til de australienske vert-brødrene Tas og Ben Pappas. Vi vil ikke spoile for mye av denne, men vi kan si såpass at det går litt vel hardt for seg for disse brødrene, noe som ender i et par knuste karrierer og en ufattelig tragisk hendelse.

«All This Mayhem» kan kjøpes/leies for en drøy hundrings på Itunes.

 

 

2. ON Video - Rodney Mullen (2002)

I tillegg til å ha funnet opp så-og-si alle fliptriks i verden, har Rodney Mullen litt av en historie å fortelle. Raringen vokste opp midt på landet, hvor han skatet flat i en liten låve dag inn og dag ut. Fattern hans digga ikke skating, Rodney selv var a-sosial og rar, men med et talent og en kreativitet som ingen andre. Historien om Rodney er ikke den vanlige "bli kjent - få problemer med rusmidler - mist alt"-greia, men det trenger det heller ikke alltid å være. Mullen er gudfaren til streetskating, og denne dokumentaren burde være pensum for alle (street)skatere!

 

 

1. Bones Brigade - An Autobiography (2012)

«An Autobiography» fortellet historien om det legendariske skateteamet Bones Brigade (duh!) og deres reise fra knøttsmå parkrotter til fullvoksne p̶a̶r̶k̶r̶o̶t̶t̶e̶r̶ superstjerner. Se hvordan skatere som Tony Hawk, Steve Caballero og Rodney Mullen pushet skating til et helt nytt nivå og se dem tenke tilbake på de gyldne tidene med en tåre i øyekroken :'(

Bones Brigade - An Autobiography» anbefales på det aller sterkeste og kan kjøres/leies på Itunes her!

 

 

Glemte vi noen? Blowa vi det? La oss få høre det i kommentarfeltet!

Publisert 20. februar 2015 kl 02.25
Sist oppdatert 20. februar 2015 kl 02.25
annonse
Relaterte artikler
Tonje Pedersen gjør kickflip
Slik lærer du kickflip - Fri Flyts skateskole

Kickflip: – Et triks jeg gjør veldig mye

Lær deg boardslide med Fri Flyts skateskole

Boardslide: – Krever mye øving

Lær deg å skate miniramp med Fri Flyts skateskole

Miniramp: – Det viktigste er å stole på seg selv

OLLIE: I starten kan det være lurt å lære seg bevegelsene man må gjøre med føttene på flatmark. Foto: Fredrik Ouren Jostad
Fri Flyts skateskole - slik gjør du ollie

Skaternes ollie: – En tålmodighetsprøve

Lær deg frontside 180 med Tonje Pedersen

Slik gjør du frontside 180 på skateboard

Lær deg skateboardtriks med Tonje Pedersen

Slik gjør du shuvit på skateboard

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen