/ Padling

Store, snille Rio Baker

Selveste svenneprøver for padling i Sør-Amerika er gigantiske og legendariske Rio Baker. Halvor Heggem & co besto prøven.

Sist oppdatert: 10. januar 2018 kl 07.30
SVÆRT: Rio Baker er ikke til å spøke med – stort vann og enorme stryk. Og kolossalt bra elvepadling. Foto: Halvor Heggem
SVÆRT: Rio Baker er ikke til å spøke med – stort vann og enorme stryk. Og kolossalt bra elvepadling. Foto: Halvor Heggem

Futaleufú jeg er ikke helt sikker på hva jeg kan si om elven, utsikten og folkene, det er en fantastisk elv non-stop moro fra topp til bunn, fantastiske fjell på alle kanter og padling i verdensklasse! Ord, bilder og film kommer ikke i nærheten av å vise hvor vakkert det er. Man må ta turen, det er enklere seksjoner, så man må ikke padle grad fem for å kose seg der, men god moro i grad fire med noen kule grad tre stryk.

Vi var heldige å fikk bo på kanskje det fineste stedet i hele dalen, hytta til Mariann Sæther. Perfekt put-in eller takeout-sted. Vannstanden var høy, noe som var bra for oss, da dette også ble trening før Rio Baker. Jeg hadde noen dager med sykdom og ble shuttlebunny når de andre padlet. Men etter drøye to uker var vi nå endelig klare for legendariske Rio Baker. Ganske nervøse og lei av regn, pakket vi bilen og satte kursen sørover mot Baker.

På tur med Mariann Sæther, som har hytte i Patagonia.

Utsikten var nydelig, veiene minnet tidvis mer om traktorvei enn hovedvei. Så til alle dere som klager over at veiene i Norge er dårlige, ta dere en roadtrip til Patagonia, jeg kan garantere at vestlandsveiene blir fine etterpå!

Første stopp på veien sør, var Rio Cisnes, grei grad 2-3 strekk, fine juv! Videre ble fikk vi padlet Rio Blanco, lav vannstand, så graderingen ble veldig feil i forhold til guideboken. Men nydelig juv, og en superkul tur, da det var masse laks som svømte rundt oss!

Siste etappe før hadde vi en lunsj-tur ut til noen nydelige marmor-grotter. Verdt å stoppe om man er i området. Bruk kajakk da det er endel trange grotter, som de kommersielle motorbåtene ikke kommer seg inn til.

Så hadde dagen kommet, vi var ved Baker, og campet på takeout. Synfarte det lille vi kunne fra veien. Elven startet med nydelig rolig padling et par kilometer før vi kom til dagens første stryk, der Baker kommer sammen med Rio Nef. Fin boof etterfulgt av en sklie, sniklinjen. Det første stryket i juvet, kjempebølger, men rimelig åpen og grei linje. Så kom s-svingen. Igjen åpent og fint, og kjempestort, men masse sopper og malstrømmer som prøver å ta deg. De to neste stryken også store. Antagelig den største valsen jeg har sett i hele mitt liv, denne skulle jeg være mindre enn to meter unna. Redd ja, men ganske gode linjer på oss begge. Alt i alt en ganske perfekt dag på en fantastisk elv! Dag to på Baker bydde på det nedre juvet, stort vann, men lettere enn den øvre delen. Superfornøyd med alt av linjer og hvordan det endte.

Takk for at du var snill mot oss, Rio Baker!

Publisert 10. januar 2018 kl 07.30
Sist oppdatert 10. januar 2018 kl 07.30
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen