/ Padling

Nedre Otta trues av utbygging

Nedre Ottaelva, som har rekruttert verdens kanskje beste kvinnelige elvepadler, trues av utbygging. Hvis Opplandskraft får det som de vil blir vannføringa i nedre del av Ottaelva redusert til 30 m3.

Sist oppdatert: 15. mai 2012 kl 11.00
OTTA: Elvene Gudbrandsdalslågen og Ottaelva (til høyre) møtes i Otta sentrum. Hvis planene for utbygging vedtas vil elva til høyre nesten forsvinne. Foto Otta kommune
OTTA: Elvene Gudbrandsdalslågen og Ottaelva (til høyre) møtes i Otta sentrum. Hvis planene for utbygging vedtas vil elva til høyre nesten forsvinne. Foto Otta kommune
Lesetid: 4 minutter

– Jeg har padla nedre Otta på 30 kubikk. Det er såvidt mulig å komme ned med en slalåmbåt, men noe annet er håpløst, forteller Mariann Sæther.

30 kubikk (m3) betyr at det renner 30 kubikkmeter vann (30 tonn) per sekund i elva, noe som er en brøkdel av dagens vannføring i den nokså store Ottaelva. Mariann Sæther vokste opp få meter unna vannkanten, og i dag er det få jenter (og gutter) i verden med samme padle-pondus som Mariann.

– Ingen kraftkrise

– Det er voldsomt provoserende at de mener det er nødvendig å bygge ut Ottaelva enda mer. Det vises til en kraftkrise som ikke eksisterer. Vi har kraftoverskudd i Norge, men vi selger kraften til utlandet. Derfor ønsker noen å ødelegge Ottaelva kun for å tjene penger. Det handler slett ikke om å løse en kraftkrise eller senke prisene, sier en svært engasjert Mariann Sæther til Fri Flyt.

Høring ut juni

Det er åpen høringsmøte om saken den 21. mai, og høringsfristen går ut i juni. Da blir konsesjonssøknaden sendt, og Stortinget tar stilling til den. Energikonserner E-COs skriver dette på sine nettsider: En utbygging i Nedre Otta vil bidra til å bedre kraftbalansen i region Midt-Norge, som er høyest prioritert av myndighetene. I tillegg vil kraftverket bidra til bedre ressursutnyttelse i vassdraget, som allerede er berørt av inngrep gjennom flere utbygginger både ovenfor og nedenfor Nedre Otta.

Stort engasjement

– Mitt inntrykk er at folk i Otta er delt i synet på utbyggingen. Noen er glade for å bli kvitt problemer med isdannelser og flom, som kom som en følge av utbygginga av Eidefoss-kraftverket lenger opp i dalen, men mange, særlig de som bor nær elva, er mot utbygginga. Jeg har fått masse mail fra folk som syns det er forferdelig at elva skal ødelegges, sier Sæther.

Protestmail

Dette er noe av det 17 år gamle Marlene Ekran skriver i en e-post til Mariann: «E har som sagt utrule mange minner frå elva. E ha tilbragt mange net i telt ve elva, der høgdepunktet va nettup dæ at åss låg rett ve elva å kun sitta uppe ve eit bål te langt på natt å berre flyge å ta ei nattbad. Dæ æ någgå tå di finaste minnen e har mæ di vænnen som ha vorre mæ på d. Sist men ikkje minst æ d ingenting som æ å såvvå å høyre at elva suse i bakgrunn.»

– Små inntekter

Inntektene fra kraftverket skal fordeles mellom kommunene Vågå og Otta, som eier rettighetene til vannkraften i det aktuelle området. Sæther mener inntektene blir såpass små at vinninga går opp i spinninga, siden de må deles mellom to kommuner.

De fire raftingfirmaene i Sjoa bruker alle Ottaelva til sine familieturer, og dette tilbudet vil forsvinne hvis elva blir utbygd.

Mister avgjørende tilbud

– Totalomsetninga til de fire firmaene er rundt 15 millioner kroner. 25 prosent av disse kommer fra familieturene. Vi har ingen alternativ til Ottaelva for lavterskeltilbud, så hvis elva bygges ut vil rett og slett dette tilbudet forsvinne, sier Tor Aamodt i Heidal rafting.

– Hvilke konsekvender vil det få for raftingfirmaene?

– Det er ikke liv laga å drive rafitngfirma uten familietur. Så det vil bli avskaling ja. En eller to av raftingfirmaene i Sjoa vil nok forsvinne hvis nedre Otta bygges ut.

Mer info om kampen for å verne Nedre Otta finner du her!

PS! Verdens muligens beste padleelv, Raundalselva på Voss, var sterkt truet av utbygging i fjor. Men i høst fikk vossingene nytt kommunestyre, og situasjonen er endret.

– Raundalselva har verken kommune eller stat gjort noe med foreløpig. Vi har nytt kommunestyre og ny ordførar som er mer positiv til vern, og saken kommer opp til ny avstemning i kommunestyret 31. mai. Håpet er at saken blir lagt død da, sier elvepadleren Dag Sandvik til Fri Flyt.

Publisert 15. mai 2012 kl 11.00
Sist oppdatert 15. mai 2012 kl 11.00

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen