/ Padling

Bygger ut i Jordalselva

Kommunestyret i Voss sier ja til å bygge kraftverk nummer tre i den legendariske padleelva Jordalselva.

Sist oppdatert: 5. desember 2013 kl 11.31
VERDENSKLASSE: Vannet i den legendariske padleelva Jordalselva står i fare for å ende opp som kilowatt. Dårlig nytt for elvepadlerne, inkludert Martin Vollen på bildet. Foto: Tore Meirik
VERDENSKLASSE: Vannet i den legendariske padleelva Jordalselva står i fare for å ende opp som kilowatt. Dårlig nytt for elvepadlerne, inkludert Martin Vollen på bildet. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 3 minutter

Jordalselva er en av verdens flotteste padleelver, og særlig fossen like etter put-in på nedre del er legendarisk. Kun Venstre stemte mot utbygginga.

Frykter for hele elva

– Dette er forferdelig. Jeg tror ikke folk helt har forstått hva slags utbygging dette dreier seg om. Dette er den tredje utbygginga i Jordalselva, og jeg tror hele elva står i fare, sier elvepadler og Venstre-politiker Hilde Klette fra Voss.

Hun er varamedlem i kommunestyret, og stemte mot utbygginga da saken var oppe til avstemning denne uka.

– Jeg greie på at dette var en av sakene som var oppe for votering dagen før møtet. Og jeg fikk lite tid å sette meg inn i saken, sier hun.

– Hva kan folk gjøre for å komme sterkere på banen i kampen for å beskytte elvene?

– Vi er i hvert fall nødt til å oppfordre folk til å engasjere seg i slike saker før det går så langt som denne. Ofte roper folk ut etter at beslutningene er tatt, men da er det for sent. Vi må engasjere før det, sier Klette. 

– Ikke bra

Sosialistisk venstreparti (Sv) stemte, noe overraskende, for den tredje utbygginga i Jordalselva. Sv-politiker og padleprofil i Voss, Dag Sandvik, måtte se at partiet hans støttet utbygginga mens han var på padleferie på New Zealand. Men Sandvik lover å være tidligere ute neste gang.

– Dette var ikke bra. Men saken ville gått gjennom med eller uten meg, men jeg ville nok ha snudd Sv, og for resten av forsamlinga forsøkt å komme med innspill til mulige løsninger for slipp av vann. Men viktigst av alt vil jeg når jeg kommer hjem foreslå å lage en kommunal plan for små kraftverk, så ikke alt av bekker forsvinner under illusjonen om at det er et lite inngrep, sier Sandvik.

Verdenskjent padleelv

Konsesjonssøknaden for anlegget ligger nå til vurdering i Norges vassdrags- og energidirektorat, som har sendt saken ut på høring, skriver Avisa-Hordaland.

Jordalselva har to mye brukte padlestrekninger, og særlig den nedre padlestrekningen, med flere fete fossefall, er svært godt kjent blant padlere i hele verden. Men også tilgangen, nemlig den bratte bilveien i en bekmørk tunnel med sine dramatiske vinduer ut mot juvet, bidrar til at Jordalselva har en naturlig plass på liste over verdens fineste padleelver.

Kraftverket vil ha inntaksdam et stykke nedenom skolehuset i Jordalen, og selve kraftstasjonen plasseres i overkant av den første tunnelen, melder Avisa-Hordaland.

Publisert 5. desember 2013 kl 11.31
Sist oppdatert 5. desember 2013 kl 11.31
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen