/ Padling

Bratt høstpadling i Oslo

Lysakerelva i høstprakt, seks lokale padlere, 30 minutter fra Oslo sentrum. Friflyt.no ble med på urban padletur.

Sist oppdatert 24. oktober 2006 kl 12.48
URBAN PADLING: Karl Engen i Lysakerelva på grensa mellom Oslo og Bærum.
URBAN PADLING: Karl Engen i Lysakerelva på grensa mellom Oslo og Bærum.

Det er sesong for padling i Lysakerelva. Padlere rundt Oslo-distriktet trenger omtrent ikke krysse bygrensa en gang for å få seg en padletur. Ellers for å komme seg ut, må padlere fra Østlandet reise langt for å komme til vannrike elver og stryk. Lysakerelva har nå en middels vannstand som det går an å leke seg i. Om det fortsetter å regne moderat, blir det padlemuligheter her i et par uker til. Sesongen er ikke ferdig før vinteren setter inn.

Lysakerelva kan kanskje ikke måle seg med elver på for eksempel Voss og Sjoa,

men det er en elv med utfordrende sklier og små fossefall. I tillegg skaper elva en god turopplevelse. Dette er ingen elv for nybegynnere.

Lørdag 21. oktober dro noen lokale padlere til Lysakerelva som ligger vest for Oslo. Vi kjørte til nedsiden av Grinidammen, hvor padleturen startet. Første hinder i elva, var en sklie på rundt 2 meter, ca. 40 meter fra startpunkt. Jeg sto på nedsiden av sklia, og tok bilder av gutta i det de sklei ned. Da jeg hadde fått det jeg trengte av bilder, bevegde vi oss lenger ned i elva. Vi kom til et lite stryk med flere sklier og nedfall. Her var det også fine fotomuligheter.

Lenger ned i elva ble åra til en av padlerne tatt av strømmen, og skulderen hans vridd ut av ledd. Etter en liten redningsaksjon, fikk resten av padlerne han opp på land. Turen ble ikke ødelagt for de andre padlerne, men Amund ble stående igjen på land med en vond skulder.

Siste fotoshoot ble et fossefall på 4 meter, et stykke nede i elven. Jeg fikk et bildeutsnitt nedenfra, og derfor et godt actionpreget motiv. Dette ble turens beste bilder.

Blant padlerne som var med, var Karl Engen (17). Han er den yngste padleren på sitt nivå og i sin krets, men har tæl og guts på høyde med de mer erfarne padlerne. I sommer var han å padlet på Voss i mange uker i strekk, og reiste rundt i Norge for å padle omsnakkede elver innad padlemiljøet.

– Lysakerelva er en enkel creek, og det er noen punkter nedover som er "sprutkul" for padlere med litt erfaring. Betegnelsen for Creek er brattere padling med stryk og fosser. Elva starter med en ganske fet sklie, fulgt av lite stryk. Før fossen er det et lite sklieparti igjen. Det er stort når det er vann i Lysakerelva, med tanke på at den kun er badlebar om våren og høsten. I forhold til avstanden fra Oslo, er den veldig godt egna for padling, sier Karl Engen.

Resten av padlerne var:

Mathew Pugsley, Eivind Henriksen, Morten Bergsland, Leif Kristian Haugen og Amund Bråthen.

SJEKK FLERE BILDER FRA LYSAKERELVA VED Å KLIKKE PÅ LINKEN TIL HØYRE!

Tekst og foto: Hans Marius Winger Festø

Publisert 24. oktober 2006 kl 10.19
Sist oppdatert 24. oktober 2006 kl 12.48
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen