– Det er vanskelig, jeg må innrømme det. Jeg tenker mye på henne i år. Første gang jeg var på Ekstremsportveko i 2013 var det Beth som dro meg med, og hun var den eneste jeg kjente her.

I fjor dro jeg henne med i individuell-klassen i Horgi ned, og hun fullførte med glans på pendlersykkelen sin. Padlinga tok hun selvsagt på strak arm, forteller Borge, like etter at han onsdag fullførte sin første endurokonkurranse.

Annonse

Leita i fire dager

Det var da han, Beth og noen flere kompiser førstegangspadlet ei elv på grensen mellom India og Bangladesh at de fatale ulykken skjedde. Beth skulle først ut en foss på rundt fire meter. Hun bomma litt på linja si, og havnet opp/ned i bunn av fossen.

– Vi hadde studert stryket grundig, og egentlig ikke funnet noen veldig farlige punkter. Men etter hvert skjønte vi at Beth svømte ut av kajakken sin, og etter det så vi henne aldri mer. Åra og kajakken kom ut, men ikke Beth. I fire dager lette vi etter henne, men fant henne aldri, forteller Borge.

21-29-23_ordinary_1200

GLEDESSPREDER: Engelske Beth Hume bodde i Norge, og var en fargeklatt det norske padlemiljøet. På dette bildet er hun den blideste publikummeren av alle under boatercross-konkurransen i Sjoa. Foto: Tore Meirik

– Vanskelig å begynne å padle igjen

Borge ble kjent med Beth i 2013, da han flytta hjem til Norge etter å ha bodd i USA i 17 år. Beth Hume var engelsk, men hun bodde og jobbet i Norge.

– Jeg møtte Beth gjennom padlinga i 2013. Hun var en av de jeg ble best kjent med etter at jeg flytta hjem. Det var vanskelig å begynne å padle igjen etter ulykken, men jeg gjør det jo fordi det er gøy, og det er det fortsatt. Fokus er ikke lenger på de største og verste strykene, men å ha det gøy og bli bedre teknisk. Jeg er helt sikker på at Beth hadde villet at vi som var med på den siste turen hennes skulle fortsette med padlinga og å ha det gøy på elva, sier Hamso.

– Gøy å delta på så mye som mulig

I år er Borge tilbake på Ekstremsportveko, for første gang uten Beth. Han har syklet mer og padlet litt mindre etter ulykken i vinter, men ikke så mye at han hadde annet enn relativt lave ambisjoner for onsdagens endurokonkurranse.

– Jeg har alltid lyst til å prøve, og det er tøft å være med på mange konkurranser under Veko. Man møter mange nye folk, og det er veldig sosialt. Men det er padling som er greia mi, forteller Borge, som opprinnelig er fra Sandnes, men har vokst opp i USA.

– Jeg sykla mye da jeg var liten. Vi bodde i Maryland, New Mexico og Colorado, og alle steder var det masse bra stisykling og godt sykkelmiljø.

Borge_4

I AKSJON: Borge Hamso under onsdagens endurokonkurranse i Voss. Foto: Tore Meirik

Klar for mer

Dagens endurokonkurranse – som i god endurotradisjon ikke har resultatene klare – ble Borges tredje konkurranse i år, og han er langt fra ferdig ennå.

– Jeg har vært med på Horgi ned hvor jeg punkterte, og frikjøringskonkurransen på tirsdag, og enduro i dag. Så blir det ekstremutfor i Brandsethelva på torsdag. Og kanskje head 2 head-padling på lørdag.